Ruben Depaepe is de nieuwe korpschef van politiezone Midow
Ruben Depaepe mag zich sinds 1 december de gloednieuwe korpschef van politiezone Midow noemen. De 41 jaar oude Bellegemnaar volgt zo Hans Malysse op, die sinds 1 september met pensioen is. Dat er veel werk op de plank ligt, ontkent hij niet. “Maar hier hangt een uitstekende dynamiek”, zegt hij. “Ik wil een nieuwe wind laten waaien.”
Dat Ruben Depaepe een carrière binnen het politiewezen zou uitbouwen, stond lang niet in de sterren geschreven. Hij behaalde een licentiaatsdiploma geschiedenis en startte zijn loopbaan als leerkracht aan het PTI van Kortrijk. “Een leuke tijd, maar ik zag mezelf niet mijn hele leven voor de klas staan”, legt de man uit, die samen met zijn vrouw en drie kinderen in Bellegem woont.
In 2003 trok Ruben de schoolpoort achter zich dicht en startte hij aan de nationale politieschool van Etterbeek. Daar studeerde hij twee jaar later af als politiecommissaris. Zijn eerste stappen zette hij in de politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem. Een bewuste keuze, zo zegt hij. “Ik wilde richting lokale politie omdat je zo het dichtst bij de bevolking staat. Door met beide voeten in het veld te staan, leer je de job ook écht kennen. Ik heb nog steeds geen seconde spijt van die beslissing.”
Engagement
Na zijn Oost-Vlaamse jaren verkaste Ruben naar de politiezone Grensleie, waar hij aan het hoofd kwam van de wijkpolitie en de sociale dienst. “Na acht mooie jaren kon ik dan bij de politiezone Vlas, mijn ‘thuiszone’, starten.” Daar behaalde hij in 2018 zijn directiebrevet en kwam ook de ambitie om tot korpschef door te groeien.
In februari nam hij deel aan het examen bij politiezone Het Houtsche (Beernem, Oostkamp en Zedelgem, red.) , waar hij als tweede eindigde. In juni waagde Ruben zijn kans bij Midow, dat de gemeenten Meulebeke, Ingelmunster, Dentergem, Oostrozebeke en Wielsbeke omvat, en kwam hij als primus uit de bus.
“De beslissing om korpschef te worden is er een uit plichtsbesef”, duidt hij. “Als politieman wil je iets teruggeven aan de samenleving en een zeker engagement aangaan. Hier krijg ik daar de kans voor.”
Op 1 december ging Ruben officieel van start als korpschef, maar de voorbije maanden was hij al op de werkvloer aanwezig, samen met waarnemend korpschef Boudewijn Baertsoen. “Zo kreeg ik al wat zicht op mijn nieuwe omgeving en leerde ik een pak collega’s kennen. Midow stelt een kleine tachtig mensen te werk en het is mijn doel om die zo snel mogelijk allemaal te spreken. Zij vormen immers het échte kapitaal van de zone. Zie het als een ajuin: de eerste schil is er ondertussen af, maar ik wil tot de kern doordringen.”
Communicatie
De eerste weken bij Midow smaken alvast naar meer, zegt Ruben. “Hier hangt een goeie dynamiek en iedereen die er aan de slag is, heeft het oprecht goed voor met de zone. Daar kan je een huis op bouwen.”
Dat is lang niet altijd zo geweest, want een goed jaar geleden rommelde het nog stevig binnen Midow en leidde dat zelfs tot een vakbondsactie. “Daar heb ik uiteraard weet van, maar die problemen zijn nu volledig van de baan. Bovendien voel ik dat iedereen vooruit wil. Ik ben van plan om een nieuwe wind te laten waaien en wil mensen kansen geven.”
“Iedereen die hier aan de slag is, heeft het oprecht goed voor met de zone Midow”
Vooral op vlak van communicatie en digitalisering is er nog een weg af te leggen, vindt de nieuwe korpschef. “Op sociale media is onze zone compleet onbestaand. Anno 2020 is dat not done . Zo verklein je de afstand tussen burger en politie en kan je acties en verwezenlijkingen rechtstreeks en laagdrempelig naar de buitenwereld overbrengen. Hetzelfde geldt voor de interne communicatie, die moet eveneens op punt gezet worden. Net als de digitalisering: in veel zones is het bijvoorbeeld al lang mogelijk om online een afspraak te maken, bij Midow nog niet. Daar moet snel verandering in komen. Hoe dan ook biedt deze zone erg veel potentieel. Hier is een pak talent aanwezig, dat wil ik ten volle benutten.”
Landelijk gebied
Midow bestaat uit vijf eerder gelijkwaardige en landelijke gemeenten, toch een verschil in vergelijking met Ruben Depaepes vorige zones. “Dat klopt. De zone bestrijkt een relatief groot gebied, maar werkt toch kleinschalig. Dat zorgt ervoor dat de middelen soms relatief beperkt zijn, maar aan de andere kant kent iedereen elkaar. Daar kan je mee aan de slag. En of je nu in een grootstad of een kleine gemeente de orde moet handhaven, de fond blijft dezelfde. Je wordt met dezelfde problemen geconfronteerd, alleen de frequentie is anders. Overal gebeuren verkeersongevallen en vallen er drugsfeiten en intrafamiliaal geweld te noteren. Het is aan ons om daar adequaat op te reageren en preventief werk te leveren.”
De komende maanden wil de nieuwe korpschef zich volledig onderdompelen in zijn nieuwe professionele habitat. “Bij elke eerste gemeenteraad van 2020 in elk van de vijf gemeenten zal ik mezelf voorstellen en ik reken uiteraard op ons uitstekend team om me alle details over ons gebied bij te brengen. Ik wil me hier zo snel mogelijk helemaal thuis voelen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier