Rouwhoekje Mathieu Viaene verhuist naar overkant van de spoorweg

Bloemen, foto's, kaarsen, lichtjes, het kruisje... Alles verhuisde mee naar de overkant van de spoorwegovergang.
Wouter Vander Stricht

Dinsdag 12 mei 2020 overleed Mathieu Viaene aan de spoorwegovergang in de Rozebeeksestraat in Lendelede. Vrienden hielden dagenlang een rouwwake op de bewuste plek, de ouders van Mathieu richtten er vervolgens een rouwhoekje in. Op vraag van Infrabel is dat nu verhuisd naar de overkant van de spoorweg.

Tegen eind dit jaar moest het rouwhoekje van Mathieu Viaene weggenomen worden op de plaats waar het was ingericht. “Maar dankzij Infrabel en de gemeente Lendelede mochten we het aan de andere kant van de spoorweg een plaatsje geven.” Dat gebeurde zondag.

Het waren eigenlijk de vrienden van Mathieu die destijds initiatief namen om een wake te houden aan de spoorwegovergang. “Vervolgens hebben we dat als rouwhoekje ingericht”, zegt pa Rik Viaene. “Eigenlijk hebben we daar nooit contact over gehad met Infrabel, dat was gewoon spontaan zo ontstaan.”

Maar de gemeente Lendelede liet weten aan mama Grietje Dewitte dat Infrabel werken plande. “De oude cabine gaat tegen de vlakte, aan de overkant staat er al een nieuwe. De mensen van Infrabel zijn komen kijken, omdat alles zo goed onderhouden was, kregen we de toestemming om aan de overkant ons rouwhoekje in te richten. Daarvoor zijn we uiteraard dankbaar.”

Voor familie en vrienden blijft dat een belangrijke plaats. “Ik stop er iedere donderdag een keer”, zegt Rik. “Ik ga liever naar daar dan naar het kerkhof. Mijn vriend Bart Lagae (vader van Kasper die op dezelfde plaats overleed, red.) heeft het er nog moeilijker mee. Hij kan daar nog niet naar toe gaan.”

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.