Ouders Mathieu Viaene (19), die vorig jaar op 12 mei overleed, nog steeds ontroostbaar: “We beseften niet hoeveel vrienden Mathieu wel had”

Rik Viaene en Grietje Dewitte samen met broer Maxim bij de foto in de lounge van de broers. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Rik Viaene en Grietje Dewitte samen met broer Maxim bij de foto in de lounge van de broers. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Zijn nieuwe bed staat er nog altijd onbeslapen bij. Zijn vrienden komen nog vaak samen op de plaats waar hij het leven liet. En de ouders van Mathieu Viaene zijn nog altijd ontroostbaar. “Maar dankzij onze familie en brede vriendenkring hebben we dit jaar kunnen overbruggen. Maar met Moederdag en zijn sterfdatum is het weer heel hard. We zitten met nog zoveel vragen, maar moeten ook verder.”

Woensdag 12 mei is het net een jaar geleden dat Mathieu Viaene (19) overleed. Hij stapte zelf uit het leven. Wekenlang hielden zijn vrienden de wacht op de stek waar hij besloot hen te verlaten. “Wat er in zijn hoofd is omgegaan, dat weten wij ook niet”, getuigen ouders Rik Viaene en Grietje Dewitte. Ook zijn broer Maxim zucht nog eens: “Je broer op die manier verliezen, er is niets dat harder aankomt.”

Moederdagweekend

Rik en Grietje Viaene en hun gezin wonen in de Wilgenlaan in Lendelede. In hun dorp maken ze deel uit van het rijke sociale leven. In Lendelede kent iedereen iedereen. Het overlijden kwam ook als een schok in de lokale gemeenschap. “We hadden vorig jaar net nog een prachtig Moederdagweekend gehad. Tot die fatale dag. Ik was thuis en hoorde plots sirenes en er vloog een MUG-helikopter boven ons huis. Een vreemd gevoel overviel me. We hebben meteen op zijn gsm gebeld. Er nam iemand op – wie het was weten we nog altijd niet – die koudweg meedeelde dat onze zoon overleden was”, wijst Grietje naar het gsm-toestel dat nog in de keuken staat. “Zijn gsm was ongeschonden.”

“We zijn ter plaatse geweest, wat men ons afraadde. Maar we konden niet anders, we waren er naar toe getrokken. Uiteindelijk hebben we hem niet meer mogen zien. ’s Avonds zat het hier vol volk, familie en vrienden. Maar als zoiets is gebeurd, ben je zo aangeslagen door het nieuws, dat het eigenlijk niet tot je doordringt. Op dat moment zaten we hier ook in de verbouwingen, we sliepen beneden om dat onze eerste verdieping helemaal in het nieuw werd gestoken. Ook de kamer van Mathieu. Zijn gloednieuwe bed staat er nog, nog altijd onbeslapen. Ook zijn kleren zitten nog in de dozen waar ze toen al in staken.”

Sociale kerel

De dagen na het overlijden hielden vrienden van Mathieu ‘de wacht’ aan de spoorwegovergang waar hun copain het leven had gelaten. “Echt waar, we wisten niet hoeveel vrienden Mathieu wel had. Van kinds af aan was hij al iemand die vlot sociaal contact legde. Maar er zijn ook heel wat jongeren die ons hun medeleven betuigden, die wij nu pas leren kennen. Hij was overal zo graag gezien, had hij dat maar beseft.”

In rouwcentrum Depoorter kon de familie afscheid nemen. “We zijn blij dat dat is kunnen doorgaan. Het mocht toen net weer met 30 mensen, zo kon onze familie aanwezig zijn. Mijn broer Christian is toen overigens voor de eerste keer opa geworden. Ze hebben het goede nieuws verzwegen tot na de plechtigheid. Daar sta je dan, je bent blij voor je broer en zijn gezin, maar weet met je eigen verdriet geen blijf.”

In huis herinneren enkele tekeningen ook aan Mathieu.©Frank Meurisse Frank Meurisse
In huis herinneren enkele tekeningen ook aan Mathieu.©Frank Meurisse Frank Meurisse

Vorig jaar fietste pa Rik, die ook bestuurslid is bij KFC Lendelede, met zijn vrienden een fietstocht in de vorm van een hart om Mathieu te herdenken. Een initiatief van Ferdi Perneel van de frituur waar Mathieu dikwijls een handje toestak. “Mathieu bracht voor de frituur vaak frietjes aan huis. Hij was net als zijn broer verzot op auto’s, met de auto rijden was voor hem dus puur genot. Ook nu plannen we opnieuw een herdenkingsrit. Zondag 6 juni is de datum die we daarvoor geprikt hebben. We zouden dezelfde toer afleggen. Hopelijk zullen de maatregelen in die mate versoepeld zijn dat het is toegestaan. Ferdi zit opnieuw mee achter de organisatie. We zouden starten aan de kantine van KFC Lendelede, waar we foto’s van Mathieu tonen. Ferdi zou er ook iets voorzien om te eten, zodat de mensen wat kunnen blijven om te babbelen.”

Gelukkig konden we wel terugvallen op onze familie en goede vrienden. Anders zou het nog veel zwaarder geweest zijn

Ondertussen zijn we een coronajaar verder en konden Grietje en Rik nog niet met iedereen hun verdriet delen. “We hebben veel mensen die we goed kennen eigenlijk nog niet gezien. Maar gelukkig konden we wel terugvallen op onze familie en goede vrienden. Anders zou het nog veel zwaarder geweest zijn.”

De datum van zijn overlijden, woensdag 12 mei, wordt opnieuw een harde dobber. Rik, die bij TVH in Waregem werkt en Grietje, die bij Vleeshandel Vens in Lendelede bediende is, hebben een dag verlof. “Op mijn werk zouden ze toch niets aan mij hebben. Voortaan neem ik die dag en op zijn verjaardag, 18 december, altijd vrijaf”, argumenteert Grietje.

Rouwhoekje aan spoorweg

Aan de spoorwegovergang hebben vrienden van Mathieu een rouwhoekje ingericht.
Aan de spoorwegovergang hebben vrienden van Mathieu een rouwhoekje ingericht.

De vrienden van Mathieu hebben aan de spoorwegovergang een rouwhoekje ingericht. “Die hebben dat gedaan zonder dat we dat wisten. We hebben er ondertussen zelf ook een foto geplaatst en drie oplaadbare fakkels die het ’s nachts wat verlichten.” Op die plaats liet ook Kasper Lagae enkele maanden eerder in gelijkaardige omstandigheden het leven. “Met zijn pa Bart ga ik vaak fietsen, hij kan er nog niet passeren. Bart en ik babbelen op onze fietstochten ook over onze zonen.”

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier