Rotonde op de verre Ginste nadert na ruim veertig jaar voltooiing, nu nog beton en een kunstwerk
De langverwachte rotonde op het dodelijk kruispunt Wakkensteenweg-Gentstraat nadert, na ruim veertig jaar, haar voltooiing: er moet nog een betonlaag worden gelegd. Wellicht midden mei kan er verkeer richting Tielt over. Ondertussen werkt kunstenaar Koen Verbrugghe naarstig aan de kroon op het werk: een zijspanpiloot in volle actie, op vraag van de gemeente. Weinig verwonderlijk, in een streek die de bakermat van de zijspanmotorsport mag worden genoemd.
Volgens burgemeester Luc Derudder was het kruispunt op de verre Ginste een van de dodelijkste in België. Met de regelmaat van een klok gebeurden er dodelijke accidenten.
“De bevoegde instanties hebben er veertig jaar over gedaan om eindelijk te besluiten dat ze daar iets aan gaan doen. Het dossier werd samengevoegd met de aanleg van veilige fietspaden langs de Gentstraat. De werken zijn intussen al twee jaar bezig, maar er werd voorrang verleend aan de aanleg van het rondpunt Wakkensteenweg-Tieltstraat, gezien het drukke gebruik ervan.”
“De betonnering van het rondpunt gebeurt eerstdaags, zodat na het uitdrogen – dat 28 dagen duurt – het verkeer richting Tielt en Wakken weer doorgang zal krijgen.”
“De aanleg van het rondpunt zal de veiligheid voor alle weggebruikers, auto’s en fietsers ten goede komen. Na de afwerking ervan wordt verder gewerkt aan de aanleg van de fietspaden richting Meulebeke.”
Bakermat
De rotonde op de verre Ginste wordt geen banaal rondpunt. Er komt een zijspan met piloot in volle actie op te staan. Het is een kunstwerk van Koen Verbrugghe, die een replica van zijn werk aan het maken is, volledig uitgevoerd in staal en met deze flinke afmetingen: 3,40 meter lang, 2,40 meter breed en 2,60 meter hoog.
“De Ginste, en specifiek de Verre Ginste, is de bakermat van de motorcross en de zijspannen in het bijzonder”, vertelt Koen Verbrugghe. “De inwoners van Oostrozebeke staan mee aan de wieg van de zijspancross, en al drie generaties rijden er zijspancrossers mee op nationaal en internationaal niveau. Twee jaar geleden werd Ginstenaar Marvin Vanluchene zelf wereldkampioen in de hoogste klasse. De godfather van de sporttak, Fritz Verbrugghe, woont vlak bij het rondpunt en kijkt enorm uit naar de realisatie en de plaatsing ervan.”
“Het kunstwerk komt er op vraag van de gemeente. Zo was de vader van de burgemeester, Daniël, destijds actief medewerker van de motorcrossbond MCB. Toen bekend was geraakt dat er op de Verre Ginste een rondpunt kwam, duurde het niet lang of de burgemeester kwam langs met de vraag voor een kunstwerk erop. En bij de viering van de wereldtitel van Marvin Vanluchene werd die vraag herhaald. De burgemeester was ervan overtuigd dat een kunstwerk dat verwees naar de zijspanmotorcross er op zijn plaats zou zijn. Zo ging de bal aan het rollen.”
Minstens 600 kilogram
“Na nieuwjaar ben ik gestart met het smeden van onderdelen: de ronde, waaronder de wielen en de helmen. Het is een gigantische opdracht. Ik heb er al meer dan honderd uren werk in gestopt. Al mijn vrije tijd gaat eraan op, maar ik doe het met plezier. Eenmaal afgewerkt, zal het kunstwerk zeker 600 kilogram wegen – één wiel weegt al 65 kilogram. Wanneer het geplaatst wordt, dat is een zaak voor de gemeente. Waarschijnlijk wel pas als de werken aan het rondpunt en de Gentstraat gedaan zijn.”
(CLY)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier