Romeinse maliënkolder gevonden in Oudenburg: “Een zeer bijzondere vondst”

Phebe Somers

Tijdens archeologische opgravingen in Oudenburg werd een Romeinse maliënkolder teruggevonden, de eerste ooit op het Vlaams grondgebied. Het artefact werd vorige zomer al gevonden, maar nu pas kon met 100 procent zekerheid bevestigd worden dat het effectief om een maliënkolder gaat. “Nu begint de zoektocht naar budget om deze vondst in oorspronkelijke staat te kunnen herstellen.”

In het kader van een nieuwbouwproject van Ruben Willaert NV met ondergrondse parking werden vorige zomer archeologische graafwerken uitgevoerd op de hoek van de Kerktstraat en de Mariastraat. Daar werd toen een ‘homp ijzer’ opgegraven waarvan men vermoedde dat het ging over een maliënkolder. Dat is een beschermend vest dat bestaat uit duizenden aan elkaar gesmede ringetjes, red.

In het AZ Sint-Lucas in Brugge werd de vondst gescand om er meer over te weten te komen.
In het AZ Sint-Lucas in Brugge werd de vondst gescand om er meer over te weten te komen.

“We hebben lang moeten zoeken naar een plek waar we deze vondst konden laten authenticeren met een röntgenscan. We hebben op veel gesloten deuren gebotst. Uiteindelijk kregen we groen licht van het AZ Sint-Lucas in Brugge, nu kunnen we met 100 procent zekerheid zeggen dat het effectief gaat over een maliënkolder uit de Romeinse tijd”, vertelt projectleider Jasper Deconynck.

Budget voor verder herstel

Een standbeeld van een Romeins figuur met zogenaamd maliënkolder aan.
Een standbeeld van een Romeins figuur met zogenaamd maliënkolder aan.

Wie hoopt om deze bijzondere vondst binnenkort in een museum te gaan bezichtigen, zal nog even geduld moeten hebben. “Er was via het commerciële circuit een budget voor de opgravingen en voor de scan die we nu bijvoorbeeld hebben laten uitvoeren. Maar de kolder bestaat uit meer dan 30 aparte stukken, vol roest. Om die te kunnen vrij leggen en in oorspronkelijke staat te herstellen, hebben we tienduizenden euro’s nodig. We hopen op een externe geldschieter die dit wil financieren.”

“Als wij het nu niet kunnen restaureren, dan zullen we het goed bewaren zodat iedereen het later kan consulteren”

Die geldstroom kan uit verschillende hoeken komen. Via een museum dat de maliënkolder koste wat het kost in volle glorie tentoon wil stellen, via een synthesestudie van het Agentschap Onroerend Erfgoed, een extra subsidie…. Projectleider Jasper en z’n team hopen natuurlijk dat er een geldschieter ten tonele komt, maar als dat niet het geval is, gaat dit unieke item niet verloren. “Kunnen wij het nu niet restaureren, dan wordt het gedeponeerd bij Raakvlak (Intergemeentelijke Dienst Archeologie, red.) in Brugge, waar iedereen het vrij kan consulteren. Als later iemand dan toch interesse heeft om er iets mee te doen, dan is het tenminste goed bewaard gebleven.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier