Roeselare zet de voordelen van herstellen in de kijker tijdens Repair Day

Het Repaircafé vond plaats in RSL Op Post. (foto SB) © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Zaterdag 16 oktober was het International Repair Day: een dag waarop het belang van herstellen wereldwijd in de kijker wordt gezet. Aangezien het tal van voordelen heeft, wil ook Stad Roeselare de waarde van een herstelcultuur benadrukken.

Met het initiatief “Roeselare Repareert” wil de Stad Roeselare haar inwoners bewust maken dat herstellen niet alleen goed is op financieel vlak, maar ook voor het milieu. Veel spullen die eigenlijk nog gerepareerd kunnen worden, worden namelijk maar al te vaak weggegooid. Samen met enkele partners en binnen verschillende projecten hoopt Roeselare een gedrags- en mentaliteitsverandering bij de mensen teweeg te brengen. Herstellen vermindert het materiaal- en energieverbruik voor de productie van nieuwe toestellen, waardoor het ook de CO2-uitstoot vermindert. Bovendien vermindert op die manier ook de afvalberg.

Om een herstelcultuur onder haar inwoners aan te wakkeren, lanceert Roeselare het digitaal platform www.roeselarerepareert.be. Dat platform heeft als doel mensen te inspireren, informeren en motiveren. Er is ook een “Repairkaart” voorzien, waar je een mooi overzicht kan terugvinden van alle mogelijke herstelinitiatieven in de stad, onder andere lokale herstelbedrijven, verkopers van wisselstukken, Makerslab en Repair Cafés.

Hersteltrainingen

Aangezien je soms specifiek materiaal nodig hebt dat niet voor iedereen zomaar toegankelijk is, zoals om een elektrisch toestel te herstellen of om aan je fiets te sleutelen, wordt het Makerslab in RSL Op Post momenteel verder uitgebreid tot een echte materialenbibliotheek. Zo zal je er binnenkort terecht kunnen om gebruik te maken van een heel assortiment aan herstelgereedschap. Bovendien zullen ook hersteltrainingen en repairworkshops worden aangeboden.

Op zaterdag 16 oktober kon iedereen in RSL Op Post ontdekken wat er rond herstel leeft in onze stad. Mensen konden tijdens het Repair Café langskomen met een defect toestel of ze konden hun herstelvaardigheden bijschaven tijdens een van de workshops. Daarnaast konden bewoners kennismaken met het concept “Recht op repareren” van Repair & Share en zelfs een demonstratie volgen over hoe nieuwe technieken zoals 3D printing ingezet kunnen worden om defecte producten te repareren. Herstellers konden niet alleen zichzelf, maar ook elkaar uitdagen tijdens de repair challenges.

Meer informatie: www.klimaatswitch.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier