Roeselare, meer dan terecht de hoofdstad van de vallei van de voeding: daarom is RSL zo smaakvol
De nauwe band tussen de horeca, voedingsbedrijven, landbouwers, zorgbedrijven en scholen zorgt er voor dat Roeselare met enige trots de titel van hoofdstad van de voeding mag claimen. Tijdens de Week van de Smaak worden ze allemaal nog eens in the picture geplaatst.
Bewijsmateriaal om de titel hoofdstad van de voeding te mogen dragen is er in en rond Roeselare in overvloed te vinden. Roeselare ligt in het hart van de Vallei van de Voeding en is in de buurgemeenten omringd door akkers en serres. Wat daar gekweekt wordt gaat via de REO Veiling naar de horeca en de winkels. Een duizendtal producenten zijn lid van de coöperatieve telersvereniging. In 2023 werden er niet minder dan 82 verschillende soorten groeten en fruit verhandeld, goed voor 250 miljoen kilogram.
Daarnaast doet het Inagro onderzoekscentrum met zijn 250 medewerkers aan praktijkgerichte state-of-the-art onderzoek en met zijn negenduizend vierkante meter is Agrotopia de grootste dakserre van Europa. Roeselare beschikt ook over twintig hectare aaneengebouwde serres voor de teelt van tomaten, dat zijn maar liefst veertig voetbalvelden. Op grondgebied Roeselare zijn niet minder dan tweehonderd land- en tuinbouwers actief. Bij hen vinden de kandidaten van de wedstrijd smaakmakers zeker enkele sappige exemplaren om de balletjes in tomatensaus te bereiden.
Producten hebben ook nood aan verwerkende bedrijven. Dertig procent van de Vlaamse voedingsindustrie bevindt zich in Roeselare. Eén op twee zakjes in Europa verkochte diepgevroren groenten komt uit onze streek. Bij Soubry meert dagelijks een schip vol tarwe aan en wat verderop worden bij Paulig per dag zes miljoen wraps en per seconde twaalf zakjes tortillachips geproduceerd wat het de grootste Europese fabriek maakt voor Mexicaanse versnaperingen.
Enkele honderden meters verder exporteert Zoutman tafelzout naar zestig landen en bij Mulder in Beveren maken ze 2,5 miljard porties ontbijtgranen per jaar, genoeg om in theorie op één dag een vierde van de wereldbevolking een heerlijk ontbijt voor te schotelen.
De horeca dan. In Roeselare vind je werkelijk alle segmenten van laagdrempelige eetcafés over traiteurs en gastronomische toppers met zeven Gault&Millauzaken en een driesterrenrestaurant. Voor elke 250 inwoners is er een horecazaak en samen hebben ze drieduizend vierkante meter terrassen.
Een inclusief verhaal
Voeding is in Roeselare ook een inclusief verhaal. Tal van culinaire evenementen brengen mensen samen. Bij het begin van de Batjes worden 12.400 Rodenbachs geschonken en tijdens de Week van de Smaak zijn er veertig activiteiten die al die Roeselaarse troeven nog eens in de verf zetten.
Met Superfood voor Jonge Helden trekt de stad 840.000 euro uit om 5.500 lagere schoolkinderen gezonder te laten eten met onder andere pauzegroenten en een dagelijks stuk fruit. En omdat volgens Aristoteles voeding een medicijn is, zette AZ Delta samenwerkingsprojecten op rond voeding en gezondheid. Met een smaakcentrum zal in de toekomst nog meer worden ingezet op gepersonaliseerde voeding want één op vijf patiënten krijg er dagelijks een aangepaste maaltijd.
“Hier wordt voeding geproduceerd, verwerkt én bestudeerd”
Al die passie voor voedsel vraagt natuurlijk gepassioneerde mensen en ook die worden ter plaatse geproduceerd. Hogeschool Vives biedt een professionele bacheloropleiding aan in agro- en biotechnologie met zes afstudeerrichtingen. Charlotte Van de Walle (19), Emily Vervaeke (19) en Sean Vandoorne (22) studeren momenteel voedingstechnologie.
“Mijn ouders hebben een landbouwbedrijf en ik wil daar graag iets uitbouwen in de korte keten, zelf kaas en yoghurts maken bijvoorbeeld”, zegt Charlotte. Emily ziet zich in de toekomst in een bedrijf kwaliteitscontroles doen op voedingsproducten en Sean heeft al een opleiding als kok achter de rug maar is vooral geboeid door nieuwe technologieën. “Ik hoop iets te kunnen doen in de ontwikkeling van kweekvlees of andere alternatieve voeding als yacon.”
“Deze richtingen zijn nog niet goed bekend”, zegt Ingrid De Man, opleidingshoofd van Vives. “Nochtans is er ook vanuit het bedrijfsleven in en rond Roeselare een grote vraag naar onze afgestudeerden. 98 procent van hen vindt binnen drie maanden werk in de sector én in de streek.”
Alles over de Week van de Smaak op www.visitroeselare.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier