Roeselare krijgt label kindvriendelijke stad: “Verdiend met onze realisaties”

De zomerspeelplaats op het Stationsplein is één van de inspanningen die de stad heeft geleverd om aandacht te hebben voor kinderen en jongeren. (foto Stefaan Beel) © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Koen Kerkaert
Koen Kerkaert Medewerker KW

Negen steden en gemeenten mogen zich voortaan officieel een ‘kindvriendelijke’ stad of gemeente noemen. Roeselare is na Brugge, Poperinge, Middelkerke en Kortrijk de vijfde West-Vlaamse stad die het label ontvangt uit handen van minister Benjamin Dalle.

“We belonen telkens steden en gemeenten die écht rekening houden met de impact van hun beslissingen op de brede leefwereld van kinderen, jongeren, hun gezinnen en verenigingen”, aldus Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). Lokale besturen konden een kandidatuur insturen en moesten aantonen dat ze op lange termijn werken aan de kindvriendelijkheid van hun beleid. “In deze coronaperiode is het extra belangrijk om aandacht te hebben voor de rechten van kinderen en jongeren”, zegt schepen van jeugd Dirk Lievens. “Ik denk dat we ook de voorbije jaren ruimschoots bewezen hebben dat dit voor ons geen loze woorden zijn. Eerst en vooral heeft Rumbeke met de plaatselijke Chiro de trofee ‘plezantste jeugdbeweging van Vlaanderen’ veroverd. Zoiets mag je niet als iets evident zien en is het resultaat van jarenlange inzet van het bestuur, de vereniging en de jongeren. Daarnaast blijven we steeds weer opnieuw allerlei zaken en initiatieven organiseren waarmee we onze jongeren een stem willen geven. De jeugd wil gewaardeerd worden en daarin zijn we zonder twijfel geslaagd. In Roeselare moet elke jongere zich kunnen ontplooien in een speelse, veilige en vriendelijke omgeving, waar ze hun creativiteit de vrije loop kunnen laten.” Dit traject doorliep de stad onder begeleiding van Bataljong vzw.

Het label was geen doel op zich, maar een middel om ons streven te verankeren

Strategie

“Elke Roeselaarse jeugdbeweging heeft een lokaal of een terrein waarmee ze klaar zijn voor de toekomst. Denk maar aan het Scoutshof of de nieuwe infrastructuur van de KSA. Elk jaar komen er ook wel ergens speelpleintjes bij. Momenteel hebben we de kaap van de 75 pleintjes bereikt en ook het Kerelsplein krijgt een upgrade. Samen met onze partners steunen we werkingen rond kwetsbare jongeren. Trax Skatepark is een aantrekkelijke site geworden waar heel wat jongeren aan hun trekken komen. Denk maar aan de Graffiti wall of die kale muur die opgefrist werd met foto’s van Nel Samoy. De realisaties van de voorbije jaren zijn te veel om op te noemen.” Het label werd toegekend door een jury van experten kindvriendelijk beleid. Daarbij werden de grootste uitdagingen van de stad blootgelegd en een strategie opgemaakt om daar de komende jaren aan te werken. “Roeselare wil aantrekkelijk zijn en blijven voor kinderen en jonge mensen. Het label was geen doel op zich, maar een middel om ons streven te verankeren. Het talent van onze kinderen, onze jongeren en onze verenigingen moet zich reflecteren in ons beleid. Het stadsbestuur wil hen daarin blijven ondersteunen. Zo leren ze dat ze zelf de motor zijn van hun ontwikkeling en onze samenleving. Onze jeugdraad speelde hierin een belangrijke rol”, benadrukt Lievens. “Hun enthousiasme en engagement zorgde ervoor dat we allemaal aan hetzelfde zeil konden trekken. Het resultaat is er en aan dat resultaat blijven we bouwen met dezelfde goesting als in het begin. De sterkte van het traject is dan ook dat het helpt om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier