Roeselaarse studente Babette Lamote (22) wint prestigieuze Eos Wetenschapsprijs
Scriptie vzw en Eos reikten vanavond de prestigieuze Eos Wetenschapsprijs 2020 uit aan Babette Lamote (22) uit Roeselare. Deze doctoraatsstudente biochemie aan de Universiteit Gent wint met haar exact-wetenschappelijke scriptie 1.000 euro én er wordt een artikel over haar onderzoek in Eos-magazine gepubliceerd.
Deze volbloed Roeselaarse volgde middelbaar onderwijs in Barnum en woont sinds kort officieel in Gent. “Door aan mijn thesis te werken, heb ik ontdekt dat dergelijke onderzoeken echt wel mijn passie zijn. Vooral omdat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen in de klimaat-problematiek. Ik wilde niet zomaar een thesis schrijven maar er tegelijkertijd iets nuttigs mee verwezelijken.” Terwijl meer dan één op tien Amerikanen honger lijdt, planten de Verenigde Staten duizenden hectares maïs aan voor bio-ethanol. “Daarom ontwikkelde ik in mijn masterproef een methode om biobrandstof te maken van landbouwafval. Zo kunnen we de maïs zelf als voedselbron gebruiken en is er geen verspilling.”
Toekomstgericht
De jury koos haar werk uit maar liefst 82 inzendingen. “Deze masterproef is zeker geen evidente materie”, benadrukte Eos-redacteur Kim Verhaeghe. Ze roemt Babette dan ook om het heldere journalistieke artikel en noemde haar onderzoek zowel toekomstgericht, innovatief als duurzaam. “Deze prijs geeft mij heel wat voldoening omdat ik hierdoor besef dat mensen die niks met het onderzoek zelf te maken hebben, ook wel interesse tonen”, zegt Babette. “Soms blijf je als onderzoeker wat hangen in een tunnelvisie, omdat je hele dagen in het labo doorbrengt. Als buitenstaanders, die niet bezig zijn met wetenschap, dit waardevol noemen, voel ik mij vereerd en zie het zonder twijfel als een supergroot complement.”
Deze biochemicus is net gestart met haar doctoraat en werkt daar nog vier jaar aan verder. “Als ik afgestudeerd ben, zou ik graag een stukje van de wereld ontdekken. In een grote stad wonen zoals Berlijn of Londen en als onderzoekster verbonden zijn aan een groot bedrijf om op mijn manier een bijdrage te leveren aan het veiligstellen van onze toekomst, is toch wel een levensdoel op zich.” Omdat de Eos-prijs terzelfdertijd een bekroning is voor wetenschapscommunicatie, kreeg het grote publiek ook inspraak. Ook daar was Babette de laureaat en haalde bij de vijf finalisten de helft van de stemmen. Een masterproef schrijven is voor de meeste studenten een zware opdracht maar Babette vond het een heel fijne ervaring.
“Ik had het geluk dat ik in een toffe labogroep terechtkwam. We hebben hard gewerkt maar ook veel gelachen. Ik kijk erop terug als een heel leuke tijd.” Ook de Agoria-prijs, Klasse-prijs, Bachelor-prijs en Vlaamse Scriptieprijs worden deze week online uitgereikt.
Voor meer info surf naar www.scriptieprijs.be/uitreiking .
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier