Roeselaarse scholieren getuigen over ongewone manier van onderwijs in coronatijd
De jeugd heeft het niet makkelijk in deze coronaperiode. Geen contacten met vrienden en vriendinnen zoals een jaar geleden en zelfs naar school gaan, kan niet voltijds. Of hoe het ook voor scholieren hard aanpassen is aan het ‘nieuwe schoolleven’.
Emmely Denoo (15) zit in 4 Wetenschappen in de VMS en verlangt tegen dat ze opnieuw iets kan drinken met vrienden en vriendinnen. “De maatregelen zijn zeker niet leuk maar ik probeer me daar goed aan te houden. In de eigen (klas)bubbel blijven, handen ontsmetten, afstand houden en maar één knuffelcontact hebben. Uiteraard hebben de maatregelen ook invloed op mijn vrijetijdsbesteding. Gelukkig kan ik nog naar mijn paard in Hooglede en mag ik ritjes maken in de manège.”
“Voor de rest ga ik wandelen met mama en onze hond Fluffy, ben ik gestart met lopen en leer ik koken. Het is allemaal zeer vreemd wat er nu gebeurt met ons: vroeger mochten we gaan en staan waar en wanneer we wilden en nu is er een avondklok en een heleboel zaken die we niet mogen doen. Gelukkig is er nog geen avondklok om 18 uur zoals in Frankrijk. Dat is toch onmenselijk.”
Camera’s in iedere klas
“Ik mis vooral het ‘gewoon doen’ en daarmee bedoel ik mijn leven voor corona: op vrijdagavond iets drinken met vrienden en vriendinnen, knuffelen met en zonder nadenken en met de hele klas samen zitten zonder mondmasker. Weet je dat we nieuwe leerkrachten hebben en dat ik die niet zou herkennen zonder mondmasker! We hebben het gezicht van die mensen nog niet gezien, hé. Zelfs onze nieuwe directeur die directeur Phlypo vervangt, hebben we nog niet gezien zonder mondmasker en hebben we nog niet leren kennen ook. Ze heeft het waarschijnlijk veel te druk met alle richtlijnen en maatregelen van de overheid te bestuderen en uit te werken voor onze school.”
“Ik vind het wel supergoed dat wij telkens een dag thuis zijn en een dag op school. Thuis kunnen wij dankzij professionele camera’s in iedere klas de lessen volgen en gewoon mee antwoorden. Toch ga ik veel liever naar school want ik ben thuis veel sneller afgeleid. Wat er op mijn programma staat als corona voorbij is? Naar een feestje gaan en mij eens goed laten gaan. En mijn hele familie eens zeer goed vastpakken en knuffelen.”
Jeffrey Provoost (18) zit in het zesde jaar elektrische installatietechnieken in het VTI en hij mist vooral zijn vrienden en het uitgaansleven. “Ik probeer me zo goed mogelijk aan de coronamaatregelen te houden maar dat lukt niet altijd, ik moet dit eerlijk toegeven. Ik spreek wel iedere keer met dezelfde vrienden af en probeer die ‘bubbel’ ook te behouden. Misschien soms iets te groot maar ik probeer mijn best te doen. Wel houd ik me aan de mondmaskerplicht en het gebruik van de ontsmettingsgel. Dat is eigenlijk een beetje het nieuwe normaal geworden vandaag en ik sta daar niet meer bij stil. Als alles voorbij is, dan geven we gewoon opnieuw handen.”
“Deze strenge maatregelen hebben een enorme impact op mijn vrije tijd. Ik ben
Tot een gat in de nacht
“Op school ga ik de ene week drie dagen naar school en volg ik twee dagen online lessen thuis. De volgende week is dat omgekeerd. Er staan camera’s in de klassen en vaak delen de leerkrachten bordboeken. Het lukt redelijk om thuis te volgen al is het soms moeilijk om geconcentreerd te blijven. Ik geloof niet dat ik achterstand oploop, ik ben mee met de leerstof en de kerstexamens waren redelijk goed.”
“Als deze epidemie achter de rug is, ga ik enkele keren fuiven tot een gat in de nacht. Of ga ik misschien met enkele vrienden op reis. Eens echt samen zijn en leute maken, daar hebben we allemaal nood aan.”
Milà Claeys (17) uit het zesde jaar Schoonheidsverzorging in VISO volgt deze week afstandsonderwijs van thuis. Volgende week kan ze opnieuw naar school. “Ik probeer me zo veel mogelijk aan de coronamaatregelen te houden. Al is dat op school niet altijd makkelijk als ik vriendinnen zie. Ik vind het een moeilijke periode: iedere dag lijkt dezelfde, er is eigenlijk geen weekend meer. Jongeren kunnen niet op café, er zijn geen fuiven, je mag niet afspreken met vriendinnen, … Nee, ik ga niet naar lockdownfeestjes, absoluut niet! Ik vind dat totaal onverantwoord. Mijn mama heeft corona gehad en ik heb gezien wat het is om ziek te zijn en geen smaak en geur meer te hebben. Dat maakt het misschien net iets makkelijker voor mij om mij aan de maatregelen te houden.”
“Voor corona trainde ik twee keer per week in de volleybalclub VT Gullegem en was er een wedstrijd in het weekend. Maar dat is nu al een tijdje voorbij. Nu ga ik wandelen met mijn zussen en mijn ouders.”
Broodnodige scholing gemist
“De ene week volg ik lessen op school en de andere week is dit van thuis. Dat lukt redelijk goed maar wij missen wel veel praktijklessen. In ons beroep is het zeer moeilijk afstand houden. Het onderdeel ‘make up’ bijvoorbeeld moeten we oefenen op onszelf en in ‘gelaatsverzorging’ en ‘voetverzorging’ oefenen we op echte klanten maar dat kan nu ook al een tijdje niet meer. Bovendien lopen wij op dinsdag normaal stage maar dit jaar konden we dat nog maar enkele keren doen. Voor onze klas is die coronacrisis ook op leervlak een echte ramp. Wij zitten in ons laatste jaar en hebben toch wel broodnodige scholing gemist, we kennen nog niet genoeg. Iedereen beseft dat en we hebben daar ook al over gesproken met onze vakleerkracht praktijk. Zij begrijpt ons en wil mee helpen denken aan oplossingen.”
“Als corona voorbij is, ga ik mijn vrienden en vriendinnen opzoeken en naar een goede fuif gaan met hen. Dat heb ik echt wel gemist.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier