Roel Verscheure en Jonna Nikkola supporteren vanuit Kerava in Finland

Roel en Jonna in hun appartement met de vlag van ons land én een sjaal van Finland. (foto FODI)©FODI
Roel en Jonna in hun appartement met de vlag van ons land én een sjaal van Finland. (foto FODI)©FODI
Redactie KW

Maandagavond 21 juni spelen de Rode Duivels in Sint-Petersburg hun derde groepswedstrijd van het EK tegen Finland. Bij Roel Verscheure en Jonna Nikkola in Kerava aan de rand van de Finse hoofdstad Helsinki zullen ze aan de televisie gekluisterd zitten. “Finland is geen voetballand zoals België dat is. Finland heeft een goed team, maar we denken dat België de overhand zal nemen”, zegt Roel.

Roel (33) is de zoon van Marc en Lieve Verscheure-Maertens uit de Gentstraat 34, de broer van de jongere zussen Sien, Liesa en Emma. Hij volgde het middelbaar onderwijs aan de VABI in Roeselare. Hij koos voor de lerarenopleiding aan HoGent, met als doel lessen wetenschap te geven in het secundair onderwijs.

In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met muziek. Hij is immers muziekjournalist en -fotograaf voor o.a. de muzieksite GRIMM Gent. Roel was 18 jaar toen hij zijn huidige Finse vrouw leerde kennen via de digitale pennenvriendensite mailfriends.com. Doorheen de jaren hielden ze contact via deze site, MSN en skype.

Langeafstandsrelatie

“Dit was in de tijd dat MSN messenger en MySpace nog populair waren en Facebook nog maar net voorzichtig in opmars was. Op een bepaald moment groeiden we duidelijk dichter naar elkaar en maakte Jonna de beslissing om een bezoek te brengen aan België”, vertelt Roel.

“De vonk sloeg helemaal over. Sindsdien zijn we een koppel, waarbij we voor een aantal jaren een lange afstandsrelatie hadden met bezoekjes aan elkaars land, van zodra de financiën en onze studies of werk dat toe lieten. In 2015 trouwden we op een eiland in Finland. Twee jaar later verhuisde ik naar Finland na het officieel afronden van mijn studies in België. Momenteel ben ik mij aan het omscholen naar IT Developer om een betere kans te maken op de Finse arbeidsmarkt, aangezien het niet altijd even eenvoudig is iets te vinden met een diploma van een ander land en ook door onvoldoende kennis van de toch wel moeilijke Finse taal.”

Op 2.500km van Ingelmunster

Roel en Jonna (31) woonden één Erasmusjaar samen in een studentenappartement in Gent. Sinds begin 2017 wonen ze samen in Finland. “Eerst woonden we in het stadje waar het werk van mijn vrouw was, maar sinds twee jaar wonen we nu wat dichter bij Helsinki, wegens een veel betere ligging om in de hoofdstad te geraken. We wonen in het centrum van Kerava, een stad of municipaliteit net aan de rand van de regio Helsinki met ongeveer 30.000 inwoners. Het is een behoorlijk dichtbevolkte plaats, waarbij er twee keer zoveel mensen per vierkante kilometer wonen dan in Ingelmunster het geval is.”

“In het centrum zelf is er eigenlijk niet zo heel veel te doen met een handvol cafés, wat restaurants en twee hypermarkten. Heel veel mensen wonen in Kerava, enkel als uitvalsbasis om gemakkelijker naar het werk, de studies of de hoofdstad te kunnen reizen, zonder de torenhoge huur die je in Helsinki zelf moet neerleggen. In principe ben je na een treinrit van 20 minuutjes in het centrum van Helsinki, dat valt dus nog mee. Kerava in Finland ligt op 2.500 km van Ingelmunster in België. De reis met de auto duurt 30 uur, inclusief ferry. Je moet omrijden langs Rusland, wat niet ideaal is ofwel een overzet nemen vanuit Zweden of Estland. Met het vliegtuig is het een beetje afhankelijk van hoe we reizen. Indien rechtstreeks is het ongeveer 2,5 uur van Helsinki naar Zaventem. Maar zelf reizen we vaak met een tussenstop in Schiphol met KLM of Frankfurt met Lufthansa om de kostprijs een beetje te drukken, wat het reizen natuurlijk een stuk langer maakt met de wachttijden… Gewoonlijk zijn we ongeveer 5 à 6 uur onderweg van luchthaven naar luchthaven als we een behoorlijk vlotte verbinding te pakken krijgen. Ik probeer nog regelmatig eens terug te keren naar België én vanzelfsprekend ook naar Ingelmunster. Door corona is dat nu toch al anderhalf jaar geleden. Hopelijk begint alles een beetje normaler te worden, zodat we heel snel nog eens op bezoek kunnen komen.”

Geen voetbalfanaten

Roel en Jonna wonen op een appartement, waar er ook vier katten rond dwarrelen. “Dit zijn onze dierbare kindjes tot er nog iets anders in ons leven komt”, zegt Roel, die toegeeft dat hij nog nooit een voetbalfanaat is geweest. “Sorry, maar het Belgische voetbalcircuit heeft me nooit kunnen boeien. Maar wanneer het EK of WK is, durf ik wel regelmatig eens een match op te zetten. De wedstrijden van de Rode Duivels volgde ik nog niet, maar nu de kwalificaties voorbij zijn en het EK in aantocht is, zal de tv hier zeker worden aangezet.”

“Vooral de wedstrijden tussen Rusland en Finland lijken me heel interessant met het nogal tumultueuze verleden tussen deze twee naties. Ook mijn vrouw is niet echt een voetbalfanaat, zelfs geen sportfanaat in ‘t algemeen. Maar wanneer er belangrijke matchen zijn in bepaalde sporten die in Finland populair zijn, zoals ijshockey, bekijken we die wel op tv. Dit gaat vaak gepaard met telefoontjes met haar moeder, die wél een grote sportfanaat is. Onze pronostiek voor België-Finland? Och, dat is moeilijk in te schatten. Dit jaar maakt Finland zijn debuut op het EK. Ze hebben wel een goed team. Ze eindigden na Italië als tweede in hun groep. Dat is best wel indrukwekkend. Finland is echter geen voetballand zoals België dat is.”

“We hebben een beetje het vermoeden dat België mogelijk de overhand gaat nemen. Ze lijken behoorlijk sterk te spelen als we naar de scores kijken van de kwalificaties. Maar een goed underdogverhaal kunnen we altijd appreciëren.”

(PADI)