Rino Veryser na het overlijden aan corona van zijn vader: “In het ziekenhuis zou je toch veilig moeten zijn?”

Rino Veryser en zijn echtgenote bij een portret van zijn overleden vader. “Zonder coronabesmetting leefde hij nu nog.” (foto Kurt)©Kurt Desplenter Foto Kurt
Rino Veryser en zijn echtgenote bij een portret van zijn overleden vader. “Zonder coronabesmetting leefde hij nu nog.” (foto Kurt)©Kurt Desplenter Foto Kurt
Redactie KW

“Vaccineer eerst het ziekenhuispersoneel, want net zij besmetten de kwetsbare patiënten.” Dat schrijven artsen van het Brugse AZ Sint-Jan in een open brief. Geen kromme redenering, want zo kunnen misschien drama’s als dat van Wilfried Veryser vermeden worden. De 78-jarige man uit Houthulst werd succesvol geopereerd aan slokdarmkanker in het AZ Delta in Roeselare, maar liep er het coronavirus op en stierf aan de ziekte. “Ook mijn moeder werd in het ziekenhuis besmet. Je zou toch denken dat ze net daar in veilige handen zijn”, zegt zoon Rino.

Op 15 juli van vorig jaar werd bij Wilfried Veryser uit Houthulst slokdarmkanker vastgesteld. Een maand later werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Wilfried kreeg in AZ Delta in Roeselare bestralingen en chemotherapie. De dokters gaven hem 80 procent kans om te overleven, een operatie moest het laatste zetje geven richting genezing.

Het liep helaas anders. Josiane Vermeersch, de echtgenote van Wilfried, belandde zelf ook in het ziekenhuis na een val met haar fiets. Ze moest geopereerd worden aan de knie. “Om te revalideren werd mama naar de campus Brugsesteenweg van het AZ Delta in Roeselare overgebracht”, legt zoon Rino Veryser uit. “Ze kreeg daar het gezelschap van onze papa, die er kwam herstellen na zijn operatie. Ze lagen niet op dezelfde kamer, maar wel dicht bij elkaar. Zowel mijn vader als mijn moeder ondergingen coronatesten, waarbij ze negatief bleken.”

“Ik verwijt niemand iets, maar mijn vader mocht niet gestorven zijn” – Rino Veryser, zoon van de overleden Wilfried

“Maar in de campus Brugsesteenweg was er toen een corona-uitbraak”, vertelt de 40-jarige informaticus nog. “Zo raakten mijn beide ouders besmet. Zeker in het geval van mijn vader, een risicopatiënt, was dat heel slecht nieuws. Je verwacht natuurlijk nooit dat je net in een ziekenhuis besmet zult raken. Zeker omdat wij als familie er ook alles aan deden om ons aan de veiligheidsmaatregelen te houden opdat onze ouders in geen geval corona zouden krijgen. We wisten meteen dat het in zijn geval erg gevaarlijk was.”

Frustrerend

“Sinds 13 december werd hij ook beademd en lag hij op zijn buik. Op oudejaarsdag kregen we het nieuws van de dokters dat het de slechte kant opging. Op 2 januari is hij uiteindelijk overleden. Mocht hij geen corona opgelopen hebben, dan leefde hij nu nog. De operatie was namelijk goed verlopen. Dat maakt het dubbel pijnlijk natuurlijk. Gelukkig mocht ik hem samen met mijn broer Nico en mijn moeder nog bijstaan aan zijn sterfbed. Dat was papa’s laatste wens.”

Rino Veryser verwijt niemand iets, maar stelt zich heel wat vragen bij het overlijden van zijn vader. Het personeel van de dienst intensieve zorgen, de sociale en de ombudsdienst van AZ Delta krijgen wel allemaal een pluim. Ze worden zelfs nadrukkelijk bedankt op het rouwkaartje van Wilfried. “Maar het mocht niet gebeurd zijn dat hij net daar corona opliep. Dat maakt het zo frustrerend.”

Menswaardig

Op persoonlijke dossiers kan men bij AZ Delta niet ingaan, maar algemeen directeur Johan Hellings benadrukt dat in het ziekenhuis de maatregelen strikt gevolgd worden. “Maar je kan achteraf nooit achterhalen waar een coronabesmetting exact vandaan kwam. Mochten wij ons ziekenhuis hermetisch afsluiten, dan zou de kans op besmetting nog kleiner zijn. Nu laten we maar één bezoeker per patiënt toe om het toch wat menswaardig te houden. Zeker voor iemand die een langere periode in het ziekenhuis moet verblijven. Maar het is een constant wikken en wegen. Het gaat nu met de curve bij ons de goede kant uit, maar mocht een derde golf zich aandienen, dan moeten we misschien opnieuw verstrengen.”

Artsen van het Brugse AZ Sint-Jan riepen eerder deze week in een open brief ( zie kader, red. ) op om ziekenhuispersoneel voorrang te geven bij het vaccineren, want zij komen het meest in aanraking met het virus en kunnen zo zelf kwetsbare personen besmetten. Directeur Hellings van AZ Delta is ook gewonnen om het zorgpersoneel snel te laten vaccineren, maar vindt wel dat woonzorgcentra eerst moeten voorzien worden. “Wij breken ook een lans om meteen daar de medewerkers te vaccineren, maar daarvoor moet de overheid nog toestemming geven. We zijn nu in staat om tot 15 woonzorgcentra per dag van vaccins te voorzien. Daarna ijveren we ervoor om de mensen uit de eerste- en tweedelijnszorg aan de beurt te laten komen. Ten eerste omdat we die mensen nodig hebben om een eventuele derde golf het hoofd te bieden, maar ook omdat zij straks de vaccins moeten toedienen.”

“Geef eerst spuit aan ziekenhuispersoneel, zij besmetten anderen”

Een aantal dokters, onder meer van het AZ Sint-Jan in Brugge, heeft zich in een open brief gericht tot minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). Met een duidelijke vraag: vaccineer éérst het ziekenhuispersoneel. Want net zij besmetten de kwetsbare patiënten. Ziekenhuizen kunnen immers een broedplaats zijn voor nieuwe infecties.

Bovendien heeft het zorgpersoneel 3,5 keer zoveel kans om met covid-19 besmet te geraken in vergelijking met andere populaties. Ook de naasten van het zorgpersoneel hebben bijna dubbel zoveel kans om een coronabesmetting op te lopen. “We doen dit niet als een vorm van kritiek op het beleid, maar wel vanuit een grote bezorgdheid voor het personeel uit de zorgsector en ons gezondheidssysteem op zich”, klinkt het. De drie artsen wijzen er onder meer op dat het zorgpersoneel uitgeput is, maar toch in overdrive moet blijven werken. “Een snelle vaccinatie van deze groep zou het gigantische absenteïsme, door onder meer covid-19 en de geldende quarantainemaatregelen, en de gigantische werkdruk sterk helpen verminderen. We zien echt niet hoe onze gezondheidszorg nog een derde golf kan opvangen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier