Rik Verheye krijgt hartstilstand en reanimeert… zichzelf?
Acteur Rik Verheye zet zijn schouders (en de rest van zijn lijf) onder een sensibiliseringscampagne voor de Week van het Hart.
Wat doe je als iemand voor je ogen een hartstilstand krijgt? Veel mensen weten het niet. Toch blijkt een snelle reactie van levensbelang. In 70% van de gevallen is het iemand die je kent, die plots voor je neervalt. Des te meer reden om meteen in actie te schieten. Daarom lanceert de Belgische Cardiologische Liga tijdens de Week van het Hart – van 23 tot 29 september – een krachtige sensibiliseringscampagne: “Word Hartstarter.” Bekende gezichten, waaronder Rik Verheye, zetten zich in voor de impactvolle campagnevideo om de aandacht te vestigen op het cruciale belang van snelle reanimatie.
Bekende Vlaming, televisiemaker en acteur Rik Verheye treedt op als ambassadeur van de campagne. Voor Verheye is deze missie persoonlijk, nadat hij in zijn voetbalclub een hartstilstand van dichtbij meemaakte.
De indringende campagnevideo toont Verheye als slachtoffer van een hartstilstand, liggend op de grond. Het doel is duidelijk: iedereen moet weten hoe te handelen bij een hartstilstand.
(lees verder onder de video)
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
“Je denkt altijd dat het jou niet overkomt, tot het wel gebeurt. Dan heb je geen tijd om na te denken en moet je handelen. De overlevingskansen bij een plotse hartstilstand stijgen spectaculair als er snel wordt ingegrepen. Het is dus een kleine moeite om te leren reanimeren want het is letterlijk van levensbelang,” benadrukt Verheye.
Actie!
Maar wat kan je doen bij hartstilstand?
1. Breng het slachtoffer naar een veilige plek.
2. Controleer of het inderdaad een hartstilstand is, of de persoon bewusteloos is en niet meer ademt.
3. Bel onmiddellijk de hulpdiensten (112).
4. Start een hartmassage (CPR): 30 stevige drukken midden op de borst, waarbij het borstbeen 5-6 cm ingedrukt wordt, op het ritme van “Stayin’ Alive” van de Bee Gees, gevolgd door 2 beademingen.
5. Herhaal dit CPR proces (30 borstcompressies en 2 beademingen).
6. Defibrilleer met een AED. Deze elektrische schok kan het hart opnieuw laten starten indien nodig.
Voor meer informatie over de campagne en reanimatietraining: wordhartstarter.be enliguecardioliga.be/belgische-cardiologische-liga
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier