Ridders en jonkvrouwen palmen Abdij Ten Duinen in Koksijde in: “Opnieuw zo’n 2.000 bezoekers”
Heel wat gezinnen herbeleefden zaterdag de middeleeuwen tijdens het Feest van de Abdij op de historische site van Abdij Ten Duinen. De hele namiddag konden ze genieten van roofvogeldemonstraties, riddergevechten, stokpaardjesraces en de leukste kinderanimatie. Wij reisden even mee naar een tijd van jonkvrouwen, ridders en edellieden.
Het is een uiterst zonnige zaterdagnamiddag wanneer we onze auto parkeren bij de prachtige site van het Abdijmuseum in Koksijde. Al bij het uitstappen kunnen we de duizenden kinderstemmen en olijke traditionele middeleeuwse muziek in de verte horen. We lopen even door het erg moderne Abdijmuseum en over de kasseiweggetjes door het park en geven ondertussen onze ogen de kost. Onder de bomen demonstreren enkele leden van de vriendenkring van het Abdijmuseum, Familiares de Dunis, verschillende middeleeuwse ambachten. Het muzikale duo Martina en Peter leidt ons naar het grote grasveld met de ruïnes van de prachtige Duinenabdij. Hier is het festijn ondertussen goed op gang.
Feest van de Abdij is aan zijn achtste editie toe. Wat ooit begon als een klein feest om de geschiedenis van de abdij en Koksijde op een toegankelijkere manier te vieren, is door de jaren uitgegroeid tot een ware familiedag, waarbij bezoekers teruggeflitst worden naar de middeleeuwen.
Geschiedenis
“Het gemeentelijk museum organiseerde al jaren evenementen, maar we vonden dat het tijd was voor iets nieuws. Met de geschiedenis van de abdij én van Koksijde in het achterhoofd, is het Feest van de Abdij in 2016 ontstaan. Dankzij de verschillende demonstraties is het een dag vol plezier en educatie geworden”, zegt Nick Herweyers, communicatie- en publieksmedewerker van het Abdijmuseum. “Vorig jaar mochten we zo’n 2.000 bezoekers ontvangen. Dit jaar rekenen we op ongeveer hetzelfde aantal.” De vele kleine prinsesjes en prinsjes die vandaag aanwezig zijn, beseffen het misschien niet, maar ze lopen letterlijk op een belangrijk stuk Belgische geschiedenis. “De Duinenabdij was een van de vijf grootste abdijen van de Lage Landen. Ze behoorde toe aan de Orde der Cisterciënzers. Deze kloosterorde is na de Beeldenstorm moeten uitwijken naar het binnenland. In hun haast hebben ze zoveel als ze konden meegenomen, maar er zijn door de jaren heen heel wat opgravingen gedaan. Die vondsten kan je vandaag bewonderen in het Abdijmuseum.”
“Eén bolletje wol van 100 gram spinnen kost me al snel 22 uur” – spinster Claire
“Koksijde is een zeer toeristische gemeente met een rijke geschiedenis. Feest van de Abdij focust zich vooral op gezinnen en kinderen tot 12 jaar. Natuurlijk is iedereen welkom, maar we hebben toch heel wat animatie voor de kleinsten voorzien”, duidt Nick. De primeur van de dag? Dat zijn ongetwijfeld de roofvogeldemonstraties door Valkerij Dominique. Die zijn niet alleen ontzettend entertainend, maar ook leerzaam.
Wol spinnen
We maken kennis met Claire en de Vlaamse speelgoedmaker Antoine. Claire is lid van de Spinners van de Noordmeulen en begeleid al jaren beginnende spinsters in de verloren kunst van wassen, spinnewiel, plantaardig verven, weven, breinen, haken, borduren en veel meer. In de schaduw van de bomen demonstreren ze hoe ze van een prop schapenvacht een zijdezacht bolletje wol maken. “We hebben zelfs een echt 17de-eeuws spinnewiel kunnen kopen”, lacht Claire. “Mensen onderschatten vaak hoe lang het duurt om een bolletje wol te kunnen spinnen. Dit bolletje van 100 gram heeft me bijvoorbeeld 22 uur gekost. Echte, kwaliteitsvolle wol kan je niet zomaar kopen in de winkel. Hier ontdekken mensen hoe het vroeger gemaakt werd.”
Speelgoed en harnas
Wat verderop is houtsnijder Antoine druk in de weer om een nieuw stuk speelgoed te maken. Antoine is een man van weinig woorden, maar heeft al heel wat ervaring op zijn kerfstok. Nog niet lang geleden kreeg een houten beeld van de kunstenaar een permanente plaats aan de poorten van het kasteel van Esquelbecq. Het hout heeft hij dan weer van een oud schip uit 1901.
Op het grasplein bij het museum ontmoeten we Flor, Femke, Chris en Xander. Vandaag zijn ze in hun middeleeuwse kleren en ridderkostuums onherkenbaar. Trots tonen ze maliënkolders die ze met de hand vervaardigden en enkele zwaarden die de groep ook tentoonstelt. De jongens hebben zich net in loodzware harnassen gestoken. Zo meteen zullen ze een duel demonstreren aan de menigte. “We zijn een groep uit Brugge en doen af en toe mee aan middeleeuwse evenementen. We demonstreerden hoe we onze maliënkolders maakten en hoe je een middeleeuws zwaard kunt vasthouden”, zegt Femke. “Onze harnassen kunnen al snel 30 kilo wegen. De maliënkolder die ik draag, heb ik zelf gemaakt. En mijn snor? Die heb ik speciaal laten groeien voor Feest van de Abdij. Het hoort ongetwijfeld bij mijn ridderkostuum”, lacht Flor.
Feest van de Abdij is lang niet het enige event dat het Abdijmuseum Koksijde organiseert. “Nog tot 31 augustus kunnen gezinnen genieten van verschillende events, zoals een huifkarrentocht en een schattenzoektocht voor kinderen. Vanaf september zijn bezoekers welkom om de Playmobil-expo over abt Idesbald te bezoeken.” (ZB)
Meer info vind je op www.tenduinen.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier