Resultaten burgerbevraging in Oostende bekend: achtergelaten hondenpoep wekt meeste ergernis op bij inwoners

Achtergelaten hondenpoep op straat wekt bij de Oostendenaars heel wat ergernissen op. Dit bord moet dit in de toekomst verhinderen. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Oostendenaars gaven hun mening over het leven in de stad, deden suggesties voor de aanpak van armoede en gaven aan hoe ze denken over netheid, veiligheid en mobiliteit. Met de resultaten gaat de stad aan de slag.

De bevraging bij 2.500 Oostendenaars resulteerde in 723 deelnemers, minder dan bij de eerste bevraging in 2022 (894 deelnemers, red.). De thema’s waren dezelfde: leven, samenleven, beleven en communicatie/dienstverlening. Naast deze willekeurige steekproef (waarbij Oostendenaars werden aangeschreven, red.) gaf de stad aan alle andere Oostendenaars ook de kans om deel te nemen. 946 mensen deden dat. “Die antwoorden werden niet meegenomen in de resultaten, maar zijn wel gelijklopend”, duidt het stadsbestuur.

Over het algemeen zijn die 946 mensen kritischer, maar wel beter op de hoogte over het aanbod. In de toelichting op ons.oostende.be duidt de stad waar de resultaten van de brede groep afwijken van de geselecteerde groep. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) legt: “We hebben opnieuw heel wat nuttige info gekregen. Samen met input van wijkcafés en bewonersvergaderingen gaan we ermee aan de slag bij de opmaak van het meerjarenplan 2025-2030.”

De helft van de ondervraagden maakt vaak gebruik van het culturele aanbod. Slechts een beperkte groep geeft aan dat ze een uitgebreider aanbod wil aan muziekevenementen. Eén op drie heeft een UiTPAS en 62 procent gaat geregeld shoppen in de stad. Eén op drie gaat vaak op restaurant en dat is meestal in het centrum van de stad. Er kwamen ook ideeën voor nieuwe restaurants met veggie gerechten, betaalbare zaken en ook een sterrenzaak.

Netheid

53 procent van de ondervraagden ondervindt hinder van de netheid. Meeuwen, zwerfvuil en hondenpoep wekken de meeste ergernissen op. Er is ook een duidelijk beeld hoe dat moet aangepakt worden. Vier op tien vindt dat de overtreders streng moeten bestraft worden.

Er werden ook prioriteiten gegeven waar best strenger mag beboet worden. Zoals het achterlaten van afval op het strand, hondenpoep en op verkrotting en leegstand (33 procent). Ook 30 procent vindt dat er meer moet beboet worden op snelheidsovertredingen.

Mobiliteit en veiligheid

Het onderzoek peilde ook naar de mening over mobiliteit. Er is een ruime meerderheid (75 procent) voor minder auto’s in de binnenstad en schoolomgevingen, die vrij zijn van gemotoriseerd verkeer. 57 procent is ook voorstander van het invoeren van bewonersparkeren op plaatsen waar dat nog niet het geval is.

52 procent van de ondervraagden voelt zich soms onveilig. Bij vrouwen (57 procent) en 65-plussers (55 procent) en bij mensen die al hun hele leven in Oostende wonen (60 procent) is dat (veel) hoger. Drugsgebruik, samenscholingen en beperkte verlichting worden genoemd als redenen voor het onveiligheidsgevoel.

Armoede

Er waren ook open vragen. Zo werd er gepeild naar voorstellen om armoede aan te pakken. Er waren 306 suggesties waaronder warme maaltijden op school, mensen aan een job helpen, inzetten op dakloosheid extra inzetten op huisvesting en sociale woningen. Acht op de tien Oostendenaar bezoekt minsten één keer per jaar een evenement in de publieke ruimte. 39 procent van de ondervraagden gaf aan dat die evenementen voor overlast zorgen. Bij wie nog nooit een event bezocht, geeft zelfs 55 procent aan dat er overlast is.

Er werd ook gepeild naar bepaalde hete hangijzers zoals het ruiterstandbeeld van Leopold 2. 57 procent vindt dat er extra duiding moet zijn, voor 23 procent hoeft dat niet.

De Oostendenaars zijn erg tevreden over de loketten van burgerzaken (92 procent), de onthaalbalie (93 procent) en het parkeer-, Uit- en woonloket.

Alle resultaten van de willekeurig gekozen groep zijn te bekijken op ons.oostende.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier