Renovatie begraafplaats Ter Ruste is afgewerkt

Het schepencollege bij de nieuwe herdenkingsboom aan begraafplaats ‘Ter Ruste’. © (Foto MD)
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

De werken aan begraafplaats Ter Ruste langs de Elverdingseweg zijn afgerond. Landschapsarchitect Andy Malengier werkte een modern en groen masterplan uit, dat gespreid over meerdere jaren uitgevoerd werd. Met het einde van deze werken bereikt het stadsbestuur haar doelstelling om de elf Poperingse begraafplaatsen op te waarderen”, zegt de bevoegde schepen Ben Desmyter (CD&V).

In 2015 besliste Poperinge om een masterplan op te maken om begraafplaats Ter Ruste gefaseerd en grondig te moderniseren. De begraafplaats – die in 1952 in gebruik werd genomen – gaf toen een heel desolate aanblik. Ondertussen zijn er 3.500 lopende concessies op Ter Ruste.

Recente werken

Het masterplan van landschapsarchitect Andy Malengier werd in fases gerealiseerd. In 2018 werden de centrale inkom, de afscheidsruimte en de strooiweide (waar het niet de bedoeling is om er over te lopen, red.) tijdens een eerste fase uitgewerkt. In juli 2020 startte hoofdaannemer Tuinen Dewulf met de verdere fases. De firma Stefaan Lemahieu werkte die verder uit.

De meest recente werken waren: de vele verouderde asfalt- en dolomietverhardingen vervangen door gras, bomen en plantenperken. Een centraal verharde wandelstrook, een herdenkingsdreef- en tuin, een nieuwe kinderbegraafplaats, sanitair voor bezoekers en werklui van de begraafplaats, een vernieuwde groene parking, zitbanken, wateraftappunten en de mogelijkheid om camera’s te plaatsen.

“Recent werd vastgesteld dat er weer voorwerpen verdwenen van op de graven. Aan dergelijke praktijken moet een einde komen. We hopen dat camera’s hierbij kunnen helpen”, vertelt schepen Ben Desmyter.

Eerder een parkbegraafplaats

“Een grondige opwaardering en ook naar meer uniformiteit van onze begraafplaatsen was een heel belangrijke doelstelling van het stadsbestuur. Nadat eerder al de begraafplaatsen van Reningelst en Watou werden vergroend, werden ook de begraafplaatsen van Haringe, Proven, Krombeke, Roesbrugge en het Rekhof onder handen genomen. Met het einde van de werken aan Ter Ruste is de ambitieuze doelstelling om onze elf begraafplaatsen op de waarderen uitgevoerd”, zegt de schepen nog.

“Op al deze begraafplaatsen hanteren we dezelfde visie: forse vergroening (gras, bloembollen, bomen, plantenperken), aandacht voor toegankelijkheid via steenslaggazon of centrale hoofdpaden, wateraftappunten, zitbanken,… telkens met de achterliggende omslag richting een parkbegraafplaats”, aldus schepen Ben Desmyter.

De omslag naar groenere begraafplaatsen in Poperinge is hiermee afgerond. De komende jaren zorgt de groendienst nog voor extra plantenperken en bloembollen. Op basis van een herwerkt onderhoudsschema krijgt elke begraafplaats om de 18 dagen een onderhoudsbeurt.

Hier en daar hangen haken ter beschikking. Die kunnen gebruikt worden om bloempotten vast te maken in het gras, zodat ze niet wegwaaien. Er mogen immers geen putten meer gemaakt worden in het gras. De oude strooiweide, in gebruik tot 2018, werd samen met de naamplaatjes, behouden.

“De aannemers en uitvoerders hebben van het geheel een kunstwerk gemaakt. Het hele project heeft nu meer iets mee van een bezinningsplaats, meer dus dan louter een begraafplaats. Mensen komen hier ook om gewoon een ontspannende wandeling te maken”, sprak architect Andy Malengier.

Net na de herfstvakantie starten de werken aan de nieuwe begraafplaats in Proven. Daarnaast lopen er gesprekken met het Agentschap Natuur en Bos over een natuurbegraafplaats. Dit is een begraafplaats in het bos, met bio-afbreekbare urnen. Een plek waar familie en vrienden in een natuurlijke omgeving altijd langs kunnen komen. Een geschikte locatie werd al gevonden nabij de Sint-Sixtusbossen. De uitvoering is voorzien in de tweede helft van 2022.

Herdenkingsbomen

“Vanuit de gesprekken over een toekomstvisie voor onze begraafplaatsen, kwam ook het idee van herdenkingsbomen naar boven. Dit idee kwam van het stadsbestuur, niet van de ontwerper. Ouders van overleden kinderen kunnen een gegraveerd blaadje, met de naam van de (stilgeboren) baby, in de boom hangen. De metalen ‘bomen’ werden deze week op alle begraafplaatsen geplaatst, samen met een zitbank om er even de tijd te nemen voor herinneringen of een troostmoment”, besluit schepen Ben Desmyter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier