Relatief rustige zomer, maar verdrinking tiener zindert na

Hoofdredder Jonathan Devos, schepen Silke Beirens en burgemeester Bart Tommelein. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Het schooljaar is opnieuw begonnen, het klassieke zomerseizoen zit erop. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD), schepen Silke Beirens (Groen) en hoofdredder Jonathan Devos blikken terug.

“Vorig jaar hadden we een generale repetitie”, zegt burgemeester Bart Tommelein. “We leerden de bezoekers spreiden en dit seizoen plukten we daar de vruchten van. Vroeger planden we evenementen in de zomer om mensen aan te trekken. Nu proberen we mensen vooral te spreiden met evenementen. We hadden er heel wat meer dan vorige zomer: Ostend Beach, de Paulusfeesten, W-Festival en Theater aan Zee. Geen enkele zorgde voor problemen. Mensen waren vooral blij dat het weer kon.”

De burgemeester is dan ook tevreden: “Vorige zomer kregen we heel veel volk op dezelfde locatie op vooral hete dagen. En dan is het logisch dat er daar incidenten ontstaan. We blijven tenslotte een echte stad. Ondanks het slechte weer draaide de horeca op volle toeren. De hotels kenden een goede bezetting. Uiteindelijk kunnen we van een goede zomer spreken, maar het weer was een bepalende factor.”

Zwarte dag

Wat wel een domper op de zomer zette, was de verdrinking van een 17-jarige jongen uit Ukkel. Hij verdronk nadat hij in zee – tussen het Kursaal en de Westelijke Strekdam – in moeilijkheden kwam. De tiener bleef uren vermist en werd pas tegen de avond levenloos teruggevonden. Een harde klap voor de familie en een zwarte dag voor de strandredders.

“De strandredders gingen heel goed om met de situatie”, weet schepen Silke Beirens (Groen), bevoegd voor de strandreddingsdienst. “De redders – vaak erg jong, maar ervaren – vonden heel veel steun bij elkaar. Daarnaast werd ook Slachtofferhulp ingeschakeld. De strandredders mogen vooral zichzelf niets kwalijk nemen. Het ongeval gebeurde in een bewaakte zone, maar het had even goed op een andere plaats kunnen gebeuren.”

Trots op team

Hoofdredder Jonathan Devos: “Vermijden kan je zoiets niet. Voor onze kust liggen heel wat zandbanken, dat is een natuurverschijnsel en daar kan je erg weinig aan doen. De jongen liet zich verrassen door het snel opkomende water. Zoiets is verschrikkelijk, maar ik ben bijzonder trots op mijn team, dat erg professioneel omging met de situatie. Daar worden ze op getraind en dat kwam hen die dag ten goede. Het heeft hen als groep nog sterker gemaakt.”

“Wat het aantal verlopen gelopen kinderen betreft”, zegt Devos afrondend, “denk ik dat we dicht tegen de 200 zullen aanleunen, terwijl dat er vorig seizoen 261 waren. Maar daar heeft de extreme drukte tijdens zomerse dagen met meer dan 30 graden veel mee te maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier