Redder Gino van zwembad Flipper: “Ik blijf hier tot de laatste snik”
Het nieuws sloeg in als een bom: zwembad Flipper sluit binnen minder dan twee jaar definitief de deuren. Ook voor Gino Mortaignie (59) kwam het nieuws hard aan. De redder staat al 40 jaar aan de rand van het zwembad en kan er zijn carrière straks niet beëindigen. Ondertussen wist een petitie om het zwembad te redden zo’n 1.000 handtekeningen te verzamelen.
30 juni 2021: dat wordt de allerlaatste dag waarop Kortemarkenaars een duik kunnen nemen in zwembad Flipper in de Handzamestraat. Het schepencollege heeft beslist dat het zwembad met de bijzondere afmetingen 17 meter lang dan definitief de deuren sluit. Een eigen zwembad uitbaten is voor een gemeente als Kortemark te duur: het zorgt jaarlijks voor een exploitatietekort van 180.000 euro én er moeten al voor minstens 600.000 euro kosten gedaan worden aan het bad. Een nieuwe zwemoase bouwen is ook geen optie, want dat zou minstens 6 miljoen euro kosten.
Voor heel wat Kortemarkenaren, die leerden zwemmen in Flipper, kwam het nieuws hard aan. Maar voor één Kortemarkenaar wordt het extra speciaal om de deur van het zwembad een laatste keer achter zich dicht te trekken: Gino Mortaignie (59) is al 40 jaar trouw op post in Flipper. De redder is bij jong en oud bekend als de man met de brede borstkas en de stoere tattoos, die met zijn vriendelijke glimlach altijd klaar staat voor een praatje met jong en oud aan de rand van het water.
Jammer voor Kortemark
“Het is natuurlijk spijtig dat Flipper zijn deuren moet sluiten”, zegt Gino. “Ik snap ook wel het onbegrip bij de mensen. Het is een jammerlijke zaak voor de Kortemarkse zwemmer. Ook de mensen die het financieel niet breed hebben, konden hier voor een prikje komen plonsen. Ik denk ook aan de mensen van Sint Jan de Deo. Voor hen was dat hier elke week een echt waterfestijn. Maar ik blijf hier op post, tot de laatste dag.”
Gino’s vader hielp het zwembad destijds bouwen als metser. “Flipper werd oorspronkelijk gebouwd als privézwembad van de familie Deprez”, weet de redder. “Het werd nu en dan eens ter beschikking gesteld van vrienden en familie. Zo herinner ik mij nog dat de nonnetjes hier op vrijdagavond kwamen zwemmen. Toen werden er extra gordijntjes opgehangen, zodat er zeker geen inkijk zou zijn. Wist je trouwens dat de lampen in de cafetaria nog dateren uit de beginjaren? Met een beetje fantasie kan je zien dat die lichtbakjes het woord Flipper vormen. We zullen ze straks nog voor veel geld kunnen verkopen.” (lacht)
“In al die jaren heb ik nooit iemand uit het water moeten redden”
Gino is niet alleen redder in het legendarische zwembad, maar staat ook in voor kleine reparaties en andere taken. “Ik ben hier ‘s morgens altijd wat vroeger, want ik mag het niet gedroomd hebben dat de poetsvrouw in het water zou belanden. Voor mij komt veiligheid altijd op de eerste plaats. Ook hygiëne is zeer belangrijk in een zwembad. Het water wordt hier 24 uur op 24 behandeld en gefilterd en er worden producten bijgevoegd, maar gelukkig gebeurt alles nu digitaal. Er moeten natuurlijk wel dagelijks metingen gebeuren, want de normen van de volksgezondheid liggen zeer hoog. Het is niet verplicht, maar wel aangeraden dat het water eens per jaar ververst wordt en dan spreken we over maar liefst 199.000 liter. Weet je trouwens dat er per zwemmer 30 liter water moet worden bijgevuld? Ik hou alles al digitaal bij sinds 2003 en tot op heden kreeg Flipper al 541.268 zwemmers over de vloer. Dat is meer dan een half miljoen in 17 jaar. Ik vind het jammer dat ik alle gegevens op papier sinds 1980 niet meer heb, want dat zou dus zeker een fabelachtig getal zijn. Ik had mijn agenda al ingevuld tot 2026, want dan zou ik met pensioen kunnen gaan. Helaas draaide dit anders uit en zal ik nog een jaartje of vijf ergens anders in de gemeente aan de slag moeten.”
Afwasmiddel
In al die jaren heeft Gino nog nooit iemand uit het water moeten redden. “Flipper is beperkt in lengte en breedte, dus je bent er altijd rap bij. Natuurlijk zijn er de bloedneuzen of de kleine en grote snijwonden, maar we zijn hier op alles voorzien en ik volg jaarlijks bijscholingen, zodat mijn EHBO altijd goed opgefrist blijft. Ik heb ook altijd gezegd, mocht ik hier echt een drenkeling uit het water moeten redden, dat ik er direct mee zou stoppen. Het gekste wat ik ooit meemaakte, was een meisje dat in zo’n grote zwarte band wou springen in het water. Dat zwemstertje was wat aan de zware kant en ze dook met haar hoofd eerst in het water, maar kwam ter hoogte van haar achterwerk vast te zitten in die band, met de beentjes in de lucht. Ik kreeg haar snel aan de kant, maar we hebben een fles afwasmiddel moeten gebruiken om haar uit die band te krijgen.” (schatert)
De gemeente nam nog geen beslissing over wat er met het gebouw zal gebeuren na de sluiting van het zwembad. Vast staat dat de gemeente straks de vervoerskosten van de lagere scholen naar een zwembad in een buurgemeente op zich zal nemen. Kortemarkenaren die elders gaan zwemmen, krijgen 1 euro korting. De sluiting van het zwembad wordt in november voorgelegd op de gemeenteraad. (Jeffrey Dael)
Wouter Onraedt (CONTENT): “Onbegrijpelijk” p>
Bij oppositiepartij CONTENT begrijpen ze er niks van. Voorzitter Wouter Onraedt, in een vorig leven bestuurslid van Zwemclub Korf, lanceerde een petitie die ondertussen al 1.000 handtekeningen verzamelde. Daarmee wil hij naar de burgemeester stappen. “De Kortemarkenaar is allesbehalve tevreden. Deze beslissing is niet eens op de gemeenteraad gekomen en ook de sportraad werd niet geïnterpelleerd. En dat terwijl de oranjeblauwe coalitie voor de verkiezingen zo hamerde op de noodzaak van een transparante politiek.” p>
“Flipper heeft een belangrijke maatschappelijke functie in Kortemark. Waar moet ieder lagereschoolkind nu gaan zwemmen? De afgelopen jaren waren er veel grote investeringen, waarvoor onlangs nog enorme meerkosten werden goedgekeurd. Dat maakt deze beslissing erg zuur en onrechtvaardig. Het zwembad wordt nu het kind van de rekening, door een gebrek aan langetermijnvisie.” p>
Dries Bruwier (Zwemclub Korf): “Lessen gaan door” p>
Dries Bruwier, voorzitter van Zwemclub Korf, wil het nieuws eerst laten bezinken. “Dan zien we wel hoe het verder moet. Op vrijdag 18 oktober houden we een algemene vergadering en bekijken we wat er zal gebeuren met de club. We willen in de eerste plaats neutraal blijven en ons in geen geval voor een politieke kar laten spannen. We moeten realistisch zijn: moet je aan dergelijk gebouw nog geld spenderen? Ik deed 15 jaar geleden al eens het voorstel om samen te werken met andere gemeenten en private partners, maar ik kon op weinig bijval rekenen. De vraag was natuurlijk in welke gemeente dat gemeenschappelijk bad dan zou gebouwd worden, want niemand staat te springen om te betalen voor een zwembad elders.” p>
De zwemlessen in Flipper gaan voorlopig gewoon door. “We zullen lessen blijven geven tot de allerlaatste dag”, verzekert Dries. “In februari kan de laatste groep zwemmers van start gaan.” p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier