Radio Rolarius kaapt voor één dag stadsradio Vandewalle: “Er werd (te) veel gebabbeld”

Medewerkers van Radio Rolarius doen hun vrije radio één dag lang herleven. (foto BCR)
Bart Crabbe
Bart Crabbe Medewerker KW

In de jaren 80 en 90 was Roeselare in de ban van Radio Rolarius. Medewerkers van toen brengen de vrije radio op dinsdag 23 juli nog eens één dag tot leven. “Dan kapen we 24 uur lang de stadsradio Vandewalle op FM 96.7. We proberen dan in één dag alles te bundelen wat we al die jaren hebben uitgezonden.”

Het verhaal van Radio Rolarius begint in 1981 toen een deel van de medewerkers van Radio Intercity besloot om niet de toer op te gaan van de Radio Mi-Amigo stijl met vlotte praters en dito muziek. “Wij wilden betere radio maken”, vertelt Jean-Marie Claeren die samen met Peter Kiepe en wijlen Geert Vanallemeersch Radio Rolarius boven de doopvont hield. “Het was trouwens Geert die met deze naam op de proppen kwam.”

“Een eerste geïmproviseerde studio met een zender van twintig watt werd gebouwd in de Steenstraat waar we in het begin alleen tijdens de weekends uitzonden. In 1982 verhuisde de radio naar de Ardooisesteenweg in het huis naast het pand waar tot op heden nog videotheek Roxy Center is gevestigd. Het aantal medewerkers groeide spectaculair, tot wel zeventig vrijwilligers wat nodig was want naast een livestudio kwam er ook een nieuwsstudio bij.

Muziek-ei

“Dat grote aantal medewerkers was tevens onze zwakte. Je kon op Rolarius alle mogelijke soorten muziek horen met de meeste verschillende presentatiestijlen. Zo werd een subliem rockprogramma gevolgd door een uurtje uitstekende klassieke muziek. Iedere presentator kon er zijn eigen muziek-ei leggen. Daarnaast konden ook verenigingen bij ons terecht voor een uitzending. Zo kwamen seniorenbewegingen, het vrouwenhuis, toneelgroepen en de Wereldwinkel geregeld langs.”

“Er werd dus veel gebabbeld op Rolarius wat niet iedereen kon pruimen. Zo wilden sommige winkels en horecazaken onze radio niet opzetten wegens te weinig achtergrondmuziek.”

“Toch was Rolarius populair in Roeselare maar ook in het buitenland. Iedere week werd het programma Roeselaors met haor up, gepresenteerd door het duo Jefke Vissers en Nonkel Maurits, opgenomen op cassette en opgestuurd naar de emigranten in Canada. Er was ook de Badshow met Peter Veen Kiepe en het populaire Stichting Rolarius 30 met Cis Deruyter en Tom van Zanten, aliassen voor Francis Veranneman en Filip Bruwier.”

Kaping

“We waren ook bijzonder trots op onze dagelijkse nieuwsuitzendingen. Met de verkiezingen organiseerden we een marathonuitzending en Rolarius was altijd present op wielerwedstrijden, op het voetbal en met spannende nachtelijke uitzendingen van de Roeselaarse Auto Rallys. In die tijd liep ook een zekere reporter Kris Declercq rond met een microfoon van Radio Rolarius.”

“Begin 1988 verhuisden we naar de Kattenstraat maar daar was geen plaats voor een zendmast. We hebben toen een telefoonkabel getrokken tot aan de kop van de vaart waar een mast op de gebouwen van AVIX werd gezet. Ons succesverhaal liep echter in april 1995 op een zijn einde toen de VMMa, nu Medialaan, onze licentie overnam. Later trad de nieuwe Radio Zuid toe tot Radio Mango. Geen enkele van onze medewerkers is meegestapt in dat verhaal, maar ze komen nog elk jaar samen om herinneringen te delen.”

Die herinneringen komen op dinsdag 23 juli nog eens echt tot leven. “Dan kapen we een dag lang de frequentie FM96.7 waarop Radio Vandewalle uitzendt. “We hebben een enorm groot klankarchief en daar gaan we het beste van heruitzenden”, belooft Jean-Marie.

Roeselaors met haor up komt terug, aangevuld met Roeselaarse schlagers en met opnames van Juul Plastiek en Peegie. Ook zenden we nieuwsuitzendingen van toen opnieuw uit en geven we liveverslag van het na-Tourcriterium dat op die dag wordt gereden. Peter Kiepe komt terug met zijn Badshow en organiseert een zoektocht naar de Rolarius-stickers die tot op heden in het Roeselaarse straatbeeld zijn blijven hangen. Verder heel veel muziek met Hans Verhoyen en zijn Deprez Historie en ook de Rolarius Top 30 met Cis Deruyter.”

Dj Kris Declercq

“Met De Draad van Ariadne wervelt burgemeester Kris Declercq doorheen zijn eigen archief met nieuwsfeiten uit de jaren 90 en verder zullen Rolarius-nostalgici de stemmen herkennen van onder anderen Patrick Caen, Peter Seys, Ronny Saelen en Wim Mylle”, besluit Jean-Marie Claeren.

Radio Rolarius is op 23 juli nog één keer live te beluisteren op 96.7 FM. Herbeluisteren kan op de mixcloudpagina van Radio Vandewalle.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier