QR-codes vertellen in Roeselare meer over het leven van Albrecht Rodenbach
De stad Roeselare werkte in samenwerking met evenementenbureau Twice en vzw Albrecht Rodenbach een belevingswandeling uit rond de figuur Albrecht Rodenbach.
Roeselare wordt in Vlaanderen vaak als Rodenbachstad genoemd. Dit heeft te maken met de historische rol van de jonge Vlaamse studentenleider, dichter en schrijver Albrecht Rodenbach. In zijn jonge leven ontpopte hij zich als stichter van de studentenbond en ijveraar voor de Vlaamse taal en cultuur. Na zijn overlijden op 23 jarige leeftijd groeide hij uit tot een symbool van de Vlaamse wederopstanding. “De vele grootse Rodenbachstoeten in Roeselare brachten tienduizenden mensen op de been. Zijn lied der Vlaamse Zonen of het Blauwvoet lied en zijn leuze Vliegt de Blauwvoet, Storm op Zee! zijn vandaag nog symbolen en hoekstenen van de Vlaamse cultuur”, aldus schepen van cultuur Dirk Lievens (CD&V). “Samen met Guido Gezelle en Hugo Verriest is Albrecht Rodenbach één van de grondleggers en voorvechters van het opwaarderen van het Vlaamse zelfbewustzijn en de Vlaamse culturele en maatschappelijke identiteit in het unitaire België van de negentiende eeuw. Hij is een telg uit een vooraanstaande Roeselaarse familie die ook naam maakte met haar brouwerij Rodenbach die met een uniek roodbruin bier onze Vlaamse biercultuur wereldwijde uitstraling bezorgt.”
Op 27 oktober 2021 zal het precies 165 jaar geleden zijn dat Albrecht Rodenbach werd geboren in Roeselare. Hij stierf in op 23 juni 1880 als talentvolle jongeling van 23 jaar. “Dat jubileum wensen we te herdenken met de lancering van een permanente belevingswandeling in het stadscentrum langsheen locaties die een rol gespeeld hebben in het leven van Albrecht”, aldus de schepen. De stad werkt daarvoor samen met evenementenbureau Twice en de vzw Albrecht Rodenbach. “Aan de hand van QR-codes op vijf plaatsen in de stad kan men voortaan de figuur Rodenbach beter leren kennen en ontdekken”, aldus Lievens. Die permanente QR-codes zijn te vinden in het stadspark, nabij het Klein Seminarie, op de oude stedelijke begraafplaats, nabij brouwerij Rodenbach en op het De Coninckplein. Wie de codes scant komt niet alleen meer te weten over Rodenbach, maar krijgt ook enkele leuke doe-opdrachtjes voorgeschoteld. De route zelf is niet uitgestippeld, maar bij het scannen van een code ontdekt men onmiddellijk wat de andere vier locaties zijn. “Tijdens de coronacrisis merkten we dat de QR-codes erg aan populariteit winnen. We bekijken dan ook de mogelijk om in de toekomst nog dergelijke projecten uit te werken”, aldus Stephan Vanden Berghe van Twice. Bij de vzw Albrecht Rodenbach is men heel blij dat een dergelijk project wordt uitgerold. “Om deze leuke manier blijft de figuur Rodenbach aanwezig in het stadsbeeld, wat wij als vzw natuurlijk toejuichen”, aldus voorzitter Rudi Ghequire.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier