Puppy’s zoeken pleeggezin: wie kan school voor blindengeleidehonden helpen?

Instructeur Ida Haeyaert (links) en pleegmama Debbie Deblieck op stap met Uber. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Vrienden der Blinden uit Koksijde zit in de problemen: als er niet snel een pak nieuwe pleeggezinnen worden gevonden voor de puppy’s, dreigt het opleiden van nieuwe honden voor blinden en slechtzienden aartsmoeilijk te worden. “Tijdens corona leek de interesse enorm, maar nu we effectief plaats zoeken voor de puppy’s haken gezinnen massaal af”, zucht instructeur Ida Haeyaert.

Dit is een verhaal dat verscheen in De Krant van Wim, een bijzondere editie van De Krant van West-Vlaanderen met Wim Opbrouck als hoofdredacteur.

Niets lijkt hem te deren. De pikzwarte labrador Uber, 4,5 maanden oud, ligt rustig te soezen onder de tafel. Nu en dan kijkt hij omhoog, naar Debbie, in de hoop een snoepje te krijgen omdat hij zo flink is. Debbie Deblieck uit Adinkerke is niet het baasje van Uber, wel de pleegmama. Een jaar lang zorgt ze voor de pup, leert ze hem een handvol basiscommando’s en gaat ze dagelijks met Uber wandelen. Zo bereidt ze de jonge labrador perfect voor op de schoolbanken van de vzw Vrienden der Blinden, het opleidingscentrum voor blindengeleidehonden in Koksijde.

Niets mooier dan een herfstige wandeling met een kwispelende puppy aan de leiband. Goed voor lijf en leden. Je wandeling dient daarenboven een hoger doel. Wie pleegouder wordt van een pup start een traject dat uiteindelijk leidt naar het finale afstuderen van een blindengeleidehond. Blindheid kan iemand in een verpletterend isolement plaatsen. Deze hoogopgeleide honden zorgen ervoor dat hun blinde baasjes overal naartoe kunnen. Iets voor jou? Doen!

Wim.

“Jaarlijks leiden wij hier zo’n 10 tot 15 pups op tot blindengeleidehonden”, vertelt Kimberly Wattier van Vrienden der Blinden. “Voor die mensen is de hulp van zo’n blindengeleidehond cruciaal, zeker op straat.” Eén pup opleiden duurt twee jaar en kost alles samen zo’n 25.000 euro. Slechts de helft daarvan wordt door de Vlaamse overheid terugbetaald, als en alleen als de hond ook effectief afstudeert. “Maar tijdens de opleiding valt zowat de helft van de puppy’tjes af”, pikt Ida Haeyaert, instructrice bij de vzw in.

© Olaf Verhaeghe

“Wij moeten er zeker van zijn dat ze zowel fysiek als qua gedrag perfect zijn als blindengeleidehond. De wil om het goed te doen voor het blinde baasje moet echt in de hond zitten. Hondjes die te speels of te bang zijn, halen het jammer genoeg niet. Waar die dan wel terechtkomen? Vaak worden ze assistentiehond voor mensen met een andere fysieke beperking, gezelschap op een zorgboerderij of worden ze ingezet bij kinderen met autisme bijvoorbeeld. Adoptie buiten de zorg is eventueel ook een optie.”

© Wim Opbrouck

Opvang bij pleeggezin

Al op de leeftijd van amper acht weken worden de pups, quasi uitsluitend labradors en golden retrievers, dan ook grondig gescreend. Daarna gaat het dus voor een jaar richting een pleeggezin. “Voor ons zijn die vrijwilligers van levensbelang”, zegt Kimberly. “Zonder pleeggezinnen staan wij letterlijk machteloos en kunnen we blinden of slechtzienden straks geen hond aanbieden. En dat terwijl er bij ons alleen al zeker 50 mensen op de wachtlijst staan.”

Je schrijft hier mee aan prachtige verhalen. Elk jaar opnieuw – Ida Haeyaert, instructeur Vrienden der Blinden

Net op het vlak van pleeggezinnen dreigt het schoentje voor Vrienden der Blinden te knellen. “Tijdens corona leek de interesse bij veel mensen om pleeggezin te worden enorm”, zegt Ida. “Maar nu we effectief plaatsen zoeken, haakt negen op de tien af. Van de meesten krijgen we zelfs geen antwoord op onze vraag of ze nog geïnteresseerd zijn. Anderen blijken zelf al een puppy in huis te hebben gehaald of hebben, nu het leven weer op gang is gekomen, dan toch niet voldoende tijd om voor de hond te zorgen.”

Voor het einde van het jaar

Want er komt wel wat bij kijken, zo geeft Ida grif toe. “Elke dag moet je ermee bezig zijn, heel erg gefocust zelfs. Een blindengeleidepup mee opleiden, vraagt veel inspanningen. Veel tijd, veel geduld en veel liefde voor de hond”, aldus Ida nog. “Bovendien moet je na een jaar de pup ook opnieuw afstaan. Makkelijk is dat niet, neen. Het gebeurt vaak dat we hier samen staan te bleiten. (lacht) Je kweekt hoe dan ook een intense band met die puppy.”

© Olaf Verhaeghe

Het moment van vertrek was ook voor Debbie een van de redenen waarom ze twee jaar twijfelde om pleegmoeder te worden. “Maar nu voel en weet ik waarom ik het doe: mijn inspanningen komen straks iemand die het nodig heeft, ten goede”, zegt ze. “Mijn twee dochters van 13 jaar hebben me uiteindelijk over de streep getrokken en ook zij zijn zot van hem. Het mooiste aan Uber? Hoe schattig en lief hij is. En zijn nieuwsgierigheid. Hij wil alles leren en kunnen. Ik denk dat hij een topper wordt.”

Nog dit jaar heeft de vzw meerdere gezinnen nodig om pups op te vangen. “Hoe het perfecte pleeggezin eruitziet? Mensen met een hart voor honden die vooral voldoende tijd thuis hebben en hoogstens 150 kilometer van Koksijde wonen”, schetst Ida. “Wij vragen eigenlijk om de pup maximaal 4 uur per dag alleen te laten. Thuiswerken of net met pensioen zijn, is bijvoorbeeld ideaal en een tuin is zeker een grote plus. Maar je moet ook fit zijn om dagelijks met de puppy te wandelen, kinderen moeten minimaal 8 jaar oud zijn en er mogen hoogstens al twee andere honden aanwezig zijn. Maar uiteindelijk is het allerbelangrijkste de motivatie om samen aan het traject te beginnen. Wij zijn er altijd om de pleeggezinnen te begeleiden, voor, tijdens en lang nadat de hond er is. En in heel veel gevallen houden de uiteindelijke baasjes ook dicht contact met de gezinnen waar hun hond is opgegroeid. Geloof me, hier schrijf je mee aan tientallen prachtige verhalen. Elk jaar opnieuw.”

Interesse om een blindengeleidehond in opleiding een jaar op te vangen? Neem dan contact op via pleeggezinnen@vriendenderblinden.be of op 058 53 33 00. Het opleidingscentrum bevindt zich aan de Hendrik Noterdaemestraat 1 in Koksijde.