Provinciedomein Atlantikwall Raversyde gaat van start met bouw van nieuw kenniscentrum: “We hebben bijna zoveel bezoekers als Plopsaland De Panne”

De eerstesteenlegging van het nieuw kenniscentrum is een feit. © ZB
Redactie KW

Na lang wachten is de kogel eindelijk door de kerk. Op provinciedomein Atlantikwall Raversyde is men van start gegaan met de grootschalige werken aan het voormalige museum ANNO 1465. Om het domein verder uit te rollen als toeristische attractie aan de kust, zal Provincie West-Vlaanderen maar liefst 5 miljoen euro investeren in het hele project. “Atlantikwall Raversyde maakt deel uit van ons erfgoed en is een van de waardevolste archeologische sites in België.”

Provinciedomein Atlantikwall Raversyde is een van de best bewaarde restanten van de Duitse verdedigingslinie, met meer dan zestig bunkers, open en ondergrondse gangen, observatieposten en geschutstellingen. Het domein is al enkele jaren vragende partij om nieuwe werkplaatsen voor hun personeel en medewerkers op te trekken. “We hebben echt nood aan een volwaardig depot. Momenteel zit onze documentatie verspreidt over verschillende locaties. We hebben uit noodzaak zelfs een aantal spullen opgeborgen in een van onze bunkers”, zegt Mathieu De Meyer, coördinator-conservator Raversyde.

Dankzij de steun van Provincie West-Vlaanderen is men dus nu van start gegaan met de werken aan het voormalige museum ANNO 1465. “Ons provinciedomein en museum zijn een van de meest bezochte plekken aan de Belgische kust”, vertelt Jurgen Van Lerberghe, gedeputeerde voor natuur, milieu en omgeving. “Met meer dan 120.000 betalende bezoekers en nog eens duizenden niet-betalende bezoekers per jaar komt Atlantikwall Raversyde dicht bij het bezoekersaantal van een pretpark als Plopsaland De Panne.”

Nieuw kenniscentrum en depot

Het bestaande gebouw, dat vroeger dienst deed als het archeologisch museum ANNO 1465, wordt helemaal vernieuwd als backoffice en kenniscentrum met workshopruimte voor groepen en scholen, een bibliotheek met archiefdocumenten en voorzieningen voor het personeel. Atlantikwall Raversyde heeft de ambitie om verder uit te groeien tot een kenniscentrum met betrekking tot de kustverdediging in beide wereldoorlogen, en de gebeurtenissen tijdens deze oorlogen aan de kust.

In totaal worden er drie nieuwe gebouwen geplaatst. Het gaat om een depot voor collectiestukken, ateliers in functie van het onderhoud en een nieuwe exporuimte voor het verhaal van het verdwenen vissersdorp Walraversijde ontsloten wordt. “Tot op vandaag wordt onze research en documentatiestukken bewaard in onvolwaardige omstandigheden. Met een nieuw depot kunnen we eer brengen aan onze uitgebreide collectie van textiel, metaal, boeken en andere documentatie”, licht Jurgen toe. “In het nieuwe studie- en documentatiecentrum zal onze toonaangevende collectie rond de kustverdediging geraadpleegd worden.”

Zo moet het nieuw kenniscentrum er binnenkort gaan uitzien.
Zo moet het nieuw kenniscentrum er binnenkort gaan uitzien. © GF

Tevens wordt de buitenomgeving heraangelegd. Het openluchtgedeelte zal in de toekomst het verhaal van het voormalige ANNO 1465 blijven vertellen en krijgt een nieuwe inrichting. Het gebied zal na de vernieuwing gratis toegankelijk zijn voor iedereen. Zo zal het verhaal van de verdwenen nederzetting blijven bestaan. “Er zal een paviljoen opgetrokken worden waar bezoekers de gratis tentoonstelling rond het verdwenen vissersdrop Walraversijde zullen kunnen bezoeken. Tot nu toe was deze betalend, maar we gaan ze nu gratis toegankelijk maken”, vult Jurgen nog aan.

Daarnaast komen in het gebouw ook ruimtes om te werken, fotograferen en inventariseren van de collecties van de instelling. Atlantikwall Raversyde heeft immers heel wat collectiestukken met betrekking tot de verdwenen vissersnederzetting Walraversijde, beide Wereldoorlogen en uiteraard ook van Belgische Prins Karel, die van 1946 tot aan zijn dood in 1993 op het domein verbleef.

5 miljoen

Provincie West-Vlaanderen investeert ruim 3 miljoen euro in de nieuwe gebouwen en ongeveer 5 miljoen in het volledige project. De aanleg van de buitenomgeving met nieuwe paden en voorzieningen worden mede gesubsidieerd door Toerisme Vlaanderen in het kader van het relanceprogramma ‘Vlaanderen Natuurlijk’. Dit is ook het geval voor een 3D-reconstructie en de plannen voor de nieuwe buitenscenografie over het verdwenen middeleeuws vissersdorp. Het gebied zal in de toekomst dienen als multifunctioneel servicepunt en belevingsvolle pleisterplaats langs het wandel- en fietsnetwerk.

De uitvoering van de nieuwe buitenscenografie kadert binnen het Interreg Vlaanderen-Nederland-project ‘(Be)Leefbare Schelde’, een project dat als doel heeft om de grensoverschrijdende Schelde-Delta regio toeristisch verdere te ontplooien. “Atlantikwall Raversyde maakt deel uit van ons erfgoed en is een van de waardevolste archeologische sites in België. Het verhaal van dit domein moet verteld worden”, concludeert Mathieu De Meyer. (ZB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier