Provincie verleent vergunning voor McDonald’s in Torhout: negatieve beslissing van stadsbestuur ongedaan gemaakt

McDonald's wil een vestiging op de hoek van de Bruggestraat met de Pottebezemstraat in Torhout. De provincie heeft net de omgevingsvergunning verleend. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Het stadsbestuur had de omgevingsvergunning voor een filiaal van een McDonald’s op de hoek van de Pottebezem- en de Bruggestraat in Torhout geweigerd, maar de bestendige deputatie van de provincie heeft die beslissing donderdag in beroep tenietgedaan. De vergunning wordt dus wel toegekend. De tegenstanders van het project kunnen nu alleen nog naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen stappen.

De extra voorwaarde die de provincie stelt, is dat de hamburgerzaak voldoende akoestisch geïsoleerd moet zijn, zodat de geluidshinder tot een minimum beperkt wordt.

Nochtans meer dan 60 bezwaarschriften

Tijdens het openbaar onderzoek werden nochtans meer dan 60 bezwaarschriften ingediend, maar de fastfoodketen paste zijn plannen in die mate aan dat er zo veel mogelijk aan de verzuchtingen van de buurtbewoners tegemoet gekomen wordt. En dat heeft de provincie duidelijk overtuigd.

Het stadsbestuur had de vergunningsaanvraag vorig jaar in augustus afgekeurd. “We zijn niet tegen de komst van een Mc Donald’s naar Torhout, maar niet op die locatie”, klonk het toen. “We vrezen problemen op het vlak van mobiliteit. We willen wel met de hamburgerketen helpen zoeken naar alternatieve locaties.”

Alternatieven vielen niet in de smaak

Die alternatieven vielen echter niet in de smaak van de McDo-bonzen, die besloten tegen de beslissing van de stad in beroep te gaan bij de provincie. Met goed gevolg, zo blijkt nu. Al is de kans dat het eindoordeel uiteindelijk in de schoot van de Raad voor Vergunningsbetwistingen zal liggen, niet klein.

De fastfoodketen wil zijn vestiging inplanten pal tegenover het tankstation Dats 24, waar nu nog de villa van Stany Hollevoet en zijn vrouw Rosa Casier staat. Het is de bedoeling het huis met grote tuin te slopen en er het restaurant te bouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier