Provincie pakt uit met actieplan om stikstofproblematiek bij landbouw en natuur aan te pakken
De Provincie West-Vlaanderen lanceert een actieplan om landbouwers actief te ondersteunen bij de vermindering van de uitstoot van stikstof. Gedeputeerde voor plattelandsbeleid Bart Naeyaert stelde vrijdagnamiddag het plan voor op het melkveebedrijf van de familie Vanpoucke in de Beverhoutsveldstraat in Beernem. Boer Ewout Vanpoucke getuigt: “We willen duurzaam innoveren, maar de huidige stikstofnormen maken dit onmogelijk.”
Ewout Vanpoucke (31) is de derde generatie van een landbouwersfamilie in de Berhoutsveldstraat in Beernem. Opa André (82) bouwde in 1997 zijn eerste stal, vader Rik (56) breidde de onderneming uit. Kleinzoon Ewout heeft nu 150 melkkoeien en 130 zeugen. In 2020 investeerde hij in een nieuwe, grote stal om de koeien, die elk 40 liter melk per dag produceren, wat meer ademruimte te geven.
Strenge normen
“We willen investeren in nieuwe technieken, maar het moet financieel haalbaar blijven. De huidige stikstofnormen maken ons dat onmogelijk. Mijn vrouw Marieke werkt nu nog deeltijds elders, maar wenst dolgraag in het bedrijf komen, dat ik samen met mijn vader run”, aldus Ewout Vanpoucke, wiens 150 melkkoeien dit jaar goed zullen zijn voor 1,8 miljoen liter melk.
“We hebben het dierenwelzijn voor ogen. Zo hebben wij bijvoorbeeld een mestrobot aangekocht, die de roosters proper houdt en de mest veegt. Zelf ben ik naar Denemarken geweest om stage te volgen en de nieuwste technieken aan te leren. We denken aan een aparte stal voor jong vee. Maar zolang de normen zo streng zijn, kunnen we hierin niet investeren.”
“De meettechnieken om de precieze uitstoot van stikstof te meten, worden niet toegepast. Niemand kent ze ten volle. En met het feit dat ons bedrijf ook stikstof opneemt door klaver tussen het gras in onze weiden te zaaien, wordt geen rekening gehouden”, aldus de jonge landbouwer.
Actieplan
Gedeputeerde voor plattelandsbeleid Bart Naeyaert ontvouwde op het erf van de familie Vanpoucke het provinciaal actieplan om de stikstofproblematiek bij landbouw en natuur aan te pakken. Hij beseft ten volle dat West-Vlaanderen dé landbouwprovincie bij uitstek is:
“Eén derde van de Vlaamse melkveebedrijven en de helft van de varkensbedrijven bevinden zich in onze provincie. Als je er de toeleveringsbedrijven bij telt, bedraagt de landbouw 10 procent van onze economie in West-Vlaanderen.”
Al twee jaar lang kan de Provincie wegens het uitblijven van het stikstofdecreet geen vergunningen meer uitreiken aan boeren die willen uitbreiden. “Er zijn nog enkele dossiers lopende, maar we hebben de landbouwers gevraagd om hun aanvragen in te trekken, zolang er geen duidelijkheid is over de toekomstige normen voor de uitstoot van stikstof. Als er geen zekerheid is, kun je niet investeren”, stelt de gedeputeerde.
Diplomaat
“Met ons actieplan willen we de boeren begeleiden. Innovatie stimuleren om de emissies te reduceren, meten en monitoren. We willen ter plaatse audits laten uitvoeren, zodat de landbouwers de toekomst van hun bedrijf kunnen uitdokteren”, legt Bart Naeyaert uit.
Concreet zal de Provincie de komende twee jaar 2,4 miljoen euro spenderen aan onder meer de aanwerving van een innovatiecoach en een diplomaat landbouw-natuur, die in kwetsbare gebieden de dialoog tussen de landbouw- en de natuursector zal opzetten om doelgerichte oplossingen uit te werken.
Oog in oog
“Het doel is tweevoudig: een toekomst van een rendabele en duurzame landbouw garanderen én natuurgebieden beter in stand houden. Oog in oog kun je veel meer bereiken, dan als je het principe van oog om oog hanteert”, aldus Bart Naeyaert.
De Provincie zal mobiele monitoringssensoren aankopen, die gericht de emissies kunnen meten. “Veel jongen boeren willen durzaam innoveren, maar er is onduidelijkheid over hoeveel stikstof hun dieren uitstoten”, zegt de gedeputeerde. Tot slot zal de Provincie de socio-economische impact van de programmatorische aanpak van stikstof in kaart brengen, zodat een gericht beleid mogelijk wordt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier