Protestactie ‘De Woontrechter’ vestigt aandacht op wooncrisis in Kortrijk
Op de Internationale Dag van Verzet tegen Armoede en Sociale Uitsluiting kwamen op donderdagmiddag verschillende welzijns- en culturele organisaties samen op de trappen van het Kortrijkse stadhuis om aandacht te vragen voor de toenemende wooncrisis.
Volgens de organisatoren zijn de voorwaarden voor het verkrijgen van een sociale woning de afgelopen jaren drastisch verstrengd, waardoor de meest kwetsbare groepen uit de boot dreigen te vallen. “Hoewel veel mensen recht hebben op een sociale woning, krijgen slechts weinigen er daadwerkelijk één,” aldus de Kortrijkse Woonzaak. “De wachttijden blijven toenemen, en de criteria om in aanmerking te komen voor een sociale woning worden steeds strenger. De teut van de trechter wordt nog smaller.”
Verstrenging
Vooral de verstrenging van regels zoals de verplichting om Nederlands te spreken op niveau A2 en de vereiste om vijf jaar onafgebroken in de gemeente te wonen, zorgen ervoor dat veel mensen geen toegang meer krijgen tot een sociale woning. Deze nieuwe regels duwen kwetsbare groepen, zoals anderstalige nieuwkomers en mensen die in structurele armoede leven, nog verder naar de marge, aldus de organisatie.
Joon Bilcke van de Unie der Zorgelozen bekritiseerde de strenger wordende toewijzingscriteria: “De nood is zeker hoger dan een paar jaar geleden. Het probleem is dat de meest kwetsbaren, die nieuw zijn en de taal nog niet spreken, nu worden verhinderd. Dat is de grootste kritiek van vandaag. We vragen het stadsbestuur om te zien wat er op het veld gebeurt en dat te honoreren. Dit is zeker geen aanval.”
Versterkte lokale nood
Hoewel de Vlaamse regering in haar regeerakkoord stelt dat betaalbaar wonen een prioriteit is, wijst het rapport ‘Wonen in Cijfers’ op de groeiende kloof tussen vraag en aanbod. Terwijl de wachtlijst voor sociale woningen in Kortrijk in 2023 licht daalde naar een gemiddelde wachttijd van vier jaar dankzij lokale inspanningen, blijft de vraag groter dan het aanbod. In 2022 stonden 2.991 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning, terwijl er slechts 2.809 beschikbare sociale huurwoningen waren. De gemiddelde wachttijd blijft onzeker, en volgens experts dreigen veel mensen ontmoedigd te raken om zich in te schrijven.
Maxim Veys, lijsttrekker van Vooruit Kortrijk, zegt het volgende: “Wonen en betaalbaar wonen is mijn specialiteit in het parlement. Ook in Kortrijk is de nood aan betaalbaar wonen nog nooit zo groot geweest. Het is belangrijk dat de politiek hier aanwezig is om te luisteren. Of dat nu in de oppositie of meerderheid is, je moet altijd aan de kar trekken. Ik hoop dat we dat met Vooruit vanuit de meerderheid zullen kunnen doen.”
Oproep tot actie
De Woontrechter-actie vraagt niet alleen aandacht voor de schrijnende situatie, maar richt zich ook op concrete maatregelen. De Kortrijkse Woonzaak en haar partners roepen het nieuwe lokale stadsbestuur op om verder werk te maken van sociale huisvesting en de gaten te dichten die het Vlaamse woonbeleid laat vallen. De brede coalitie van organisaties, waaronder A’kzie vzw, ABVV West-Vlaanderen en Avansa, benadrukt dat het recht op menswaardig wonen grondwettelijk is vastgelegd en voor iedereen zou moeten gelden.
Het evenement bood aanwezigen de mogelijkheid om de actie ter plekke te onderschrijven, waarbij de boodschap duidelijk was: er moet dringend worden ingegrepen om de wooncrisis aan te pakken en te zorgen voor woonzekerheid voor iedereen. Of zoals de organisatie stelt: “Dat het grondwettelijk gegarandeerd recht op wonen aan zoveel voorwaarden wordt gekoppeld, is niet alleen absurd. Het is schrijnend dat mensen in de meest kwetsbare situaties nóg langer moeten wachten.”
Met acties zoals De Woontrechter hopen de organisaties het beleid wakker te schudden en te wijzen op de noodzaak van een rechtvaardiger woonbeleid, zowel op Vlaams als lokaal niveau.
Onderschrijven de actie: Yannick Beck (Ajko) / Joon Bilcke (Unie der Zorgelozen) / Brian Bostyn (vzw Oranjehuis) / Machteld Cambier (bestuurder A’kZie vzw) / Els Corneillie (ACV West-Vlaanderen) / Jill Cossement (Howest – Bacheloropleiding Sociaal Werk) / Siebrand Craeynest (De Stroate) / Kurt Declercq (Avansa MZW) – Annelies Depoortere (ABVV West-Vlaanderen) / Hanne Degrande (sociaal werk AZ Groeninge) / Marc Dhondt (vzw De Kier) / Pascal Heytens (CAW Zuid West-Vlaanderen) / Edelbert Masschelein (ABVV West-Vlaanderen) / Martine Nuyttens (A’kZie vzw) / Nele Roels (Antigone) / Peter Tratsaert (vzw De Kier) / Anthony Vandebuerie (Beweging.net Kortrijk) / Carol Vanhoutte (bestuurder Avansa MZW) / Nathalie Van Leuven (Avansa MZW) / Luk Van Beneden (bestuurder Avansa MZW) / Roel Van Landuyt (Minor Ndako Kortrijk) / Annelies Vierstraete (Howest – Bacheloropleiding Sociaal Werk) / Katrien Voet (CM Kortrijk) / …
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier