Projectleider Fien staat haar mannetje in de bouwwereld
De uit Poperinge afkomstige Fien Sohier (25) leidt sinds 4 januari de heropbouw en de restauratie van de afgebrande Sint-Janskerk in goede banen. In 2019 voltooide zij de masteropleiding aan de KU Leuven industrieel ingenieur bouwkunde. Zij kon onmiddellijk aan de slag bij het Brugse bouwbedrijf Artes Woudenberg, waar ze nu haar vuurdoop krijgt als projectingenieur van de Anzegemse kerk.
“In 2019 ben ik gestart als assistent en werd ik een jaar intensief opgeleid door een projectleider”, begint Fien Sohier, afkomstig uit een landbouwersnest uit Reningelst. “Die dompelde me onder in de wereld van de renovatie en restauratie en bracht me ook alle aspecten van de job bij. Het eerste project was de Gentse Sint-Baafskathedraal, waar me alle tips en tricks werden geleerd door mijn mentor Bart Pattyn, ook toevallig een Poperingenaar.”
“Na ruim een jaar kreeg ik mijn eigen groot project toegekend in Anzegem waarbij ik de werf zelfstandig leid. Projectleider Bart volgt nu de werken vanop afstand en het nemen van beslissingen en de verantwoordelijkheid liggen bij mij. Voor alle vragen en opmerkingen kan ik bij hem terecht.”
Wintercircus Gent
“Ik heb bewust gekozen voor Artes Woudenberg omdat ik me verder wil specialiseren in restauratie”, vervolgt Fien die in Gent bleef plakken na haar studies. “Na mijn bachelor bouwkunde aan Sint-Lucas in Brussel in 2017, volgde ik via een schakelprogramma een masterjaar aan de KU Leuven in Gent. Tijdens mijn studies deed ik stage in een adviesbureau rond bouwtechnieken in Antwerpen, maar daar bleef ik wat op mijn honger zitten doordat het hoofdzakelijk een kantoorjob was. Ik miste het sociale aspect en de sfeer van op de werf. Mijn masterstage volgde ik dan in Veurne waarbij ik gekozen had voor renovatie. Maar de eerste keer dat ik echt in aanraking kwam met restauratie op de werf was bij het project ‘Wintercircus’ van de Stad Gent. Hierbij werd de voormalige en iconische garage Mahy omgebouwd tot De Krook, een veelzijdig ontmoetingshuis.”
Mannenwereld
“Toen ik op mijn achttiende een studiekeuze moest maken, wist ik niet goed wat te kiezen. Doordat ik sterk was in wiskunde en fysica en de bouwwereld me interesseerde, leek het een logische stap om die richting in te slaan. Dat ik in de minderheid was als één van de vrouwelijke studenten, heb ik nooit als negatief ervaren.”
“Mijn eerste groot project? De restauratie van de kerk in Anzegem”
“Ook in de werkomgeving, die nog steeds grotendeels een mannenwereld is, ervaar ik als vrouw geen nadelen. We moeten ons allemaal op dezelfde manier bewijzen in de job. Ik ervaar niet dat ik anders behandeld word en ik zou het ook niet willen, maar ik geef wel toe dat als ik als vrouw sukkel met een ladder, er een mannelijke collega me sneller te hulp zal schieten”, lacht ze. “Anno 2021 is er in de bouwsector een duidelijke trendbreuk vast te stellen, ook bij Artes Woudenberg. Bij ons geldt het principe dat iedereen dezelfde kansen krijgt. Onze ceo van de Artes Group Estel Meyhui is trouwens een vrouw en van onze zeven projectingenieurs, zijn er ook drie vrouwelijke.”
“Dat ik als vrouw in de minderheid ben in de bouw, ervaar ik niet bepaald als negatief”
“Als vrouw moet je dezelfde dingen kunnen en zelf de beslissingen nemen. De arbeiders moeten naar mij luisteren, want ik moet uiteindelijk bepalen hoe de werf georganiseerd wordt en hoe het project moet worden uitgevoerd. Je moet wel tegen een stootje kunnen maar dat is eerder omdat we graag wat dollen met elkaar en van een portie grove humor houden.”
“Het past ook in het machowereldje dat de bouwsector wel is. Soms moet je ook een dikkere huid hebben om een snak en een snauw te kunnen incasseren.”
“Doordat we met bepaalde deadlines zitten, kunnen tegenslagen ervoor zorgen dat de werken vertraging oplopen en er frustraties ontstaan. Maar dat is omdat we in een bepaalde drive zitten: het moet vooruitgaan en iedereen wil het goed doen.”
“Zo was het bijvoorbeeld voorzien dat de torenkraan afgelopen maandag geplaatst zou worden aan de Sint-Janskerk, maar doordat er windsnelheden van 70 kilometer per uur voorspeld werden, konden we de veiligheid hiervan niet garanderen en moest dit met een week worden uitgesteld.”
Uitdagingen
“Ik hou van de uitdaging en uiteindelijk komt het altijd goed in de bouw”, besluit Fien Sohier. “Ik hou van de werkdruk die mijn job met zich meebrengt. De ochtend start vaak met een hoop problemen maar op het einde van dag is er veel opgelost. Het geeft me veel voldoening, ook al ervaar ik dat mijn dag inplannen meestal niet lukt. Je dag staat nooit vast. Je kan proberen, maar telkens kom je voor verrassingen te staan. Flexibiliteit is dus zeker nodig en het vertrouwen van de werkgever en mijn topploeg is hierbij heel essentieel.” (GV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier