Project ‘DNA van het dorp’ mikt op hogere leefbaarheid:“Ambitieze, nieuwe impulsen”
Zowel Jabbeke als Stalhille vallen onder de ontwikkelingsstudies van DNA van het dorp. Jabbeke organiseerde zondag bijeenkomsten in beide deelgemeenten. De burger kreeg verrassende insteken voor de opwaardering van beide dorpskernen.
De provincie selecteerde onder de noemer DNA van het dorp verschillende gemeenten. Zij werden begeleid in het opmaken van een masterplan om de leefbaarheid van de dorpskern te verbeteren. “Beide masterplannen zijn richtinggevend,” zegt schepen Claudia Coudeville. “We betrokken de burgers en de scholen. Voor beide dorpskernen zijn er nu een aantal richtlijnen, met telkens concrete en vaak ambitieuze impulsen. We zullen dus niet alles meteen kunnen realiseren.”
parel van het noorden
Het landelijke Stalhille wordt de parel van het noorden genoemd, maar er is ruimte voor verbetering: een opwaardering van gemeenschapscentrum Swaenenburg en de ontwikkeling van een dorpsplein. “De studie denkt ook aan een herbestemming voor de kerk”, zegt de schepen. “Deze krijgt bij voorkeur een gemeenschapsfunctie, maar kan ook een toeristische pleisterplek worden als uitkijkpost over het dorp en de polders. Ook de sterktes van Stalhille worden verder ontwikkeld. In de plannen voorzien we de ontwikkeling van een wandellus. Het dorp, de natuurgebieden Schobbejak en ’t Paddegat kunnen zo met elkaar verbonden worden. Als landelijke gemeente telt Stalhille ook heel wat waardevolle hoeves. Deze kunnen als toegangspoort tot Stalhille ontwikkeld worden. De mosterd daarvoor haalden we bij de Prosperhoeve in Beveren.”
buurtschooltje
Kathy Mermuys woont in de Cathilleweg en was samen met haar man en kinderen betrokken in het opstartproces. Zondag kwam ze een kijkje nemen. “Het is hier goed wonen, maar een dorpsplein zou een meerwaarde zijn. Het schooltje moet blijven bestaan. En dat begint met de Stalhillenaar die zijn of haar kinderen naar deze school stuurt. Het mag geen slaapdorp worden.”
Jabbekebeek
In Jabbeke ligt de focus op de biodiversiteit van de parken, de Jabbekebeek als ankerpunt, veiligheid aan de schoolomgeving en in de dorpskern tot een eventuele herbestemming van de kerk. “Het centrale idee is het openleggen van de Jabbekebeek, die dwars door het dorp loopt. Dat werd al deels ontwikkeld door de aanleg van het gemeentepark”, aldus Coudeville. Het was landschapsarchitect Paul Deroose die het gemeentepark waar vroeger de sporthal was, uittekende. “De Jabbekebeek werd daar in zijn oorspronkelijke staat gebracht. Een beek doorheen een dorpscentrum zorgt voor een heel andere beleving”, was de visie van Deroose. Het park, met enkele appartementsgebouwen en een waterpartij, zorgt nu voor zuurstof binnen de anders dichtgebouwde dorpskern. “Daarnaast willen we ook het gemeentepark biodiverser krijgen en komt er in de toekomst een nieuw buurthuis. Het herinrichten van een gedeelte van het postgebouw als buurthuis, was een unieke kans met bescheiden middelen. We zien het succes en de betekenis als centrale ontmoetingsplaats. We willen hier zeker verder op inzetten. Voor Jabbeke willen we voorts nog veiliger schoolomgevingen.” Het oprittencomplex Jabbeke Oost en West is ook een aandachtspunt dat dankzij dit masterplan misschien een oplossing krijgt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier