Professor Ignaas Devisch werkt ook voor Blauw-Zwart: “Met ethische code wil Club de koploper zijn”

Ignaas Devisch © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Dagelijks is professor Ignaas Devisch begaan met de vraag hoe ver onze geneeskunde mag gaan: willen we alles doen waartoe we technisch in staat zijn? Tegelijkertijd is hij CEO van de denktank Itinera en ontwikkelde hij een ethische code voor Club Brugge.

“De cirkel is rond”, zegt Bruggeling Ignaas Devisch (51), professor in de medische filosofie aan de Universiteit Gent en Head of Integrity bij Club Brugge.

“Als klein kind zat ik elke zondagnamiddag op de schoot van mijn opa, terwijl hij op de radio luisterde naar Jan Wouters, die verslag uitbracht van de matchen van Blauw-Zwart.”

Paplepel

“Ik kreeg Club met de paplepel mee. Van zodra ik boven de balk van de omheining kon kijken, ging ik met mijn neef en tante naar Olympia. Enkel vanaf de tweede helft, want we hadden het niet zo breed thuis en na de rust mocht je gratis het stadion binnen. Zo heb ik de hoogdagen onder Ernst Happel meegemaakt”, aldus Devisch.

“Ook nu ben ik nog altijd een grote fan van Blauw-Zwart. Je kunt van partner verwisselen, maar niet van voetbalploeg. Want anders ben je niet te vertrouwen’, luidt het spreekwoord. Ik kan me daar volledig in vinden. We zijn nu veertig jaar verder, en nu werk ik als adviseur ethiek en good governance voor Club Brugge.”

Ethiek

“Als filosoof was ik al enkele jaren bezig met ethiek in de sport. De toekomst van ons voetbal ligt in professionalisme, duidelijkheid en goed bestuur. Voorlopig slaagt de Pro League er niet in om dit collectief te regelen, daarom nam Club Brugge het voortouw.”

“In 2018 vroeg Club Brugge mij om een ethische code op te stellen. Ik kreeg van meet af aan carte blanche, wat ook mijn voorwaarde was. Een ethische code werkt niet door enkel een mooi bordje aan de muur te hangen. Je moet dat in het hart van je werking integreren. Wat Club ook deed.”

“Ik ben tevreden met de samenwerking, begin dit seizoen ben ik zelfs head of integrity geworden. Met een stuurgroep waken we over de naleving van die code. Het is een professionele leidraad die een kader schept voor de kernwaarden van Club. Wat wil Blauw-Zwart uitstralen? Wat verwachten we van de spelers en de supporters – denk aan racistische spreekkoren? Hoe worden jonge spelers begeleid? Welke maatschappelijke impact willen we realiseren met de Club Foundation? Ook op dat vlak wil Club een koploper zijn.”

Itinera

Voor Ignaas Devisch sluit deze opdracht bij Club Brugge naadloos aan bij zijn job als professor in de medische filosofie en ethiek aan de Gentse Universiteit en bij zijn functie van CEO bij de denktank Itinera, die wil wegen op beleidsbeslissingen en het publiek debat: “Hetgeen ik probeer te doen bij Club, is een maatschappelijke vertaling van mijn academisch werk en wetenschappelijk onderzoek.”

Eerder dit jaar verscheen bij Uitgeverij De Bezige Bij het boek Vuur, waarin Ignaas Devisch ervoor pleit om veel meer gebruik te maken van de zon als energiebron, als alternatief voor de fossiele brandstoffen die op raken en ziekmakend zijn voor mens én milieu.

“Hoe komt het toch dat wij al decennia lang weten dat we onszelf aan het vernietigen zijn en er niks aan doen? Moet het water echt aan onze lippen staan, vooraleer onze beleidsmensen ingrijpen?”, vraagt hij zich af.

“Ik zou graag Bruno Tobback citeren. Die zei ooit: Elke politicus weet perfect hoe hij de klimaatcrisis moet oplossen, maar weet niet hoe hij daarna moet herkozen raken. Maar de klimaatcrisis vergt een lange termijnvisie en stopt niet aan de landsgrenzen. Dus hoe krijg je dat politiek in beweging? Het is pas als het niet anders kan, zoals bij de coronacrisis, als er doden vallen, dat politici erin slagen om onpopulaire zaken door te drukken.”

Screening

Wat Ignaas Devisch als professor aan de medische faculteit van de Gentse Universiteit dagelijks bezig houdt, is de vraag of we alles wensen te doen waartoe we technisch in staat zijn: “De medische wereld evolueert op een spectaculaire manier. Om maar een voorbeeld te geven: dagelijks verbeteren de screeningsmethodes. Al voor de geboorte kunnen we nagaan of baby’s ernstige ziektes hebben.”

Geluk

“Mooi, maar willen we dat allemaal weten? En wat doen we met die informatie? Die beslissingen hebben een blijvende impact op de rest van je leven. Het is een boeiend domein, mijn betrachting is om zoveel mogelijk mensen hierover te doen nadenken. Ik ben er trouwens van overtuigd dat bewust leven leidt tot meer geluk. We moeten leren nadenken over onze keuzes.” (SV)

In deze reeks laten we elke week een ‘Brugse Beer’ aan het woord, een man of vrouw die uitblinkt in wat hij of zij doet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier