Proeven van artistieke chocoladepinguïns met een boodschap
Zowel kunstenaar William Sweetlove (71) als patissier Stephan Destrooper (47) zijn gepassioneerd door kunst. Die passie leidde tot een gezamenlijk project: artistieke chocoladepinguïns met een boodschap die de mensen met de neus drukt op de gevolgen van de opwarming van de aarde, de waterschaarste, de consumptieproblematiek, enzovoort. Een deel van de opbrengst wordt gebruikt om de gebieden te ondersteunen waar cacao geteeld wordt.
“Ik stel het enorm op prijs dat William met zijn kunstobjecten ook altijd een maatschappelijk geëngageerde boodschap wil meegeven”, zegt Stephan Destrooper. “Daaraan wil ik graag een steentje bijdragen, en ik vroeg mij af of zijn dierenfiguren herkenbaar zouden blijven als we ze in chocolade zouden maken.”
“Daarvoor vonden we inderdaad een oplossing en zo kunnen we het verhaal en de boodschap van William brengen voor een breder publiek. De waterfles op de rug van de pinguïn verwijst naar het watergebrek , de identieke pinguïns vestigen de aandacht op de impact van klonen en genetische manipulatie. We starten vanaf 15 december met de onlineverkoop. Zo is het een origineel eindejaarsgeschenk, maar het is de bedoeling om de chocoladepinguïns het hele jaar rond te verkopen.”
“ Het gaat ook om een 100 % Belgische samenwerking : met een Belgische kunstenaar die een sterke internationale reputatie heeft en met de beste Belgische chocolade van Callebaut. De verpakking, ook een ontwerp van William, wordt gemaakt uit recyclagemateriaal. De kartons worden in Zweden gemaakt met de nieuwste uitvindingen op recyclagevlak, zonder schadelijke lijmen enzovoort en ze worden geplooid in Havenzate, een Veurnse instelling voor volwassenen met een beperking.”
‘Kunst voor een chocoladeprijs’
“Ja, we maken kunst voor de eeuwigheid maar uit recyclagemateriaal om de ecologische voetafdruk beperkt te houden”, vult William Sweetlove aan. “Het thema drinkwater speelt ook een belangrijke rol. Een deel van de opbrengst gaat naar waterwinning in de regio waar Callebaut cacaoplantages heeft.”
“Er zal worden geïnvesteerd in waterputten in Congo. We willen bij dit project zoveel mogelijk mensen betrekken. Ons streefdoel is een jaarlijkse oplage van 10.000 pinguïns wereldwijd te verdelen. Daarbij hadden we ook aan internationale luchthavens gedacht, maar voorlopig staat dit idee even on hold door de coronacrisis.
“Naast de onlineverkoop denken we ook aan musea en museumshops om onze pinguïns te verkopen, misschien met de slogan ‘kunst voor een chocoladeprijs’. Een andere optie is onze pinguïns voorstellen in de etalages van leegstaande panden; ik heb hierover al gesproken met een zaak in de Steenstraat in Brugge.”
‘Gouden’ pinguïns
“Als ons idee aanslaat, dan breien we er misschien nog een vervolg aan, met andere dieren … Ook dan zullen we een deel van de opbrengst doneren om gebieden te steunen waar cacao wordt geteeld, de belangrijkste grondstof van chocolade. Het is simpel hé: als er geen water meer is, hebben we ook geen chocolade!”
De chocoladepinguïns worden aangeboden in drie versies: het klassieke model in witte, melk- of pure chocolade tegen 29,95 euro, de gepersonaliseerde pinguïn met drippings erop in gekleurde chocolade tegen 34,95 euro en de versie die puurheid symboliseert in pure chocolade waarvan de waterfles is belegd met bladgoud tegen 49,95 euro. “Mijn ‘gouden’ pinguïns hebben op Antarctica gestaan met de boodschap: de ijskappen zijn aan het smelten – hoog tijd dat we er iets aan doen”, geeft William nog mee.
Vanaf 15 december zijn de chocoladepinguïns te koop via de webshop van Stephan Destrooper op www.stephandestrooper.be en ook in zijn zaak in de Strandlaan 286, 8670 Koksijde-Sint-Idesbald. Daar volgt binnenkort ook meer info over andere verkooppunten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier