Premier De Croo over zaak rond Olivier Vandecasteele: “Moeten eensgezind zijn als we hem snel thuis willen krijgen”

Premier Alexander De Croo heeft in de Kamer opgeroepen tot eensgezindheid rond Olivier Vandecasteele. De Croo had op 21 april nog een telefoongesprek met de Iraanse president Ebrahim Raisi over de in Teheran opgesloten Belgische hulpverlener, zei hij donderdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

Het gonst de voorbije dagen van de geruchten dat de vrijlating van Olivier Vandecasteele nakend zou zijn. Ons land heeft de overbrenging van de Belg op 18 april officieel aangevraagd, terwijl Iran hetzelfde heeft gevraagd voor Assadollah Assadi, de Iraanse schijndiplomaat die in ons land in de cel zit nadat hij is veroordeeld voor zijn rol in een verijdelde terreuraanslag in Parijs. Sinds vorige week is er een verdrag van kracht dat toelaat dat Belgische gevangenen in Iran hun straf in hun thuisland uitzitten en omgekeerd.

België “onderzoekt” momenteel de aanvraag voor Assadi, zei De Croo donderdag in de Kamer, waar hij vragen kreeg van Vicky Reynaert (Vooruit), Malik Ben Achour (PS), Els Van Hoof (CD&V), Michel De Maegd (MR), Jasper Pillen (Open Vld) en Peter De Roover (N-VA). Maar van een nakende uitwisseling met Vandecasteele is vooralsnog geen sprake, benadrukten ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken Vincent Van Quickenborne en Hadja Lahbib woensdag al.

Detentieomstandigheden

De premier ontkende donderdag ook de Iraanse berichten over de detentieomstandigheden van Vandecasteele. Volgens Iraanse media zou hij in een suite verbleven hebben waar hij drie warme maaltijden per dag kreeg, maar De Croo benadrukte dat de Belgische ngo-medewerker op de grond slaapt en eet, geen toegang heeft tot medische zorgen en constant gemanipuleerd wordt. “Zijn detentieomstandigheden komen neer op foltering”, klonk het.

Over de stand van zaken in het dossier kon de eerste minister weinig kwijt. Hij zei wel dat hijzelf en minister Lahbib de voorbije dagen gesprekken voerden met hun Iraanse homologen. De Croo zelf belde op 21 april met de Iraanse president en drong daarbij opnieuw aan op de onmiddellijke vrijlating van Vandecasteele en in afwachting daarvan op een “significante verbetering van de detentieomstandigheden”, zei hij.

“Eensgezind”

De premier benadrukte nog dat oppositie en meerderheid in het dossier “eensgezind” moeten zijn. “Iran probeert ons te verdelen. Laten we hen dat niet gunnen. (..) We proberen allemaal samen het leven van een onschuldige Belg te redden.” Hij herhaalde ook dat het ten stelligste afgeraden wordt om momenteel als Belg naar Iran te reizen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier