Politiezone Riho test gebruik van stroomstootwapen

©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Acht wapeninstructeurs van de politiezone Riho testen momenteel tasers uit. Met zo’n stroomstootwapen kunnen agenten iemand tijdelijk neutraliseren. “Een voordeel is dat we veel minder fysiek leed toebrengen dan met een pistool”, zegt korpschef Curd Neyrinck.

Een taser wordt al langer gebruikt door politieagenten in het buitenland en ook in Vlaanderen wordt het stroomstootwapen bij steeds meer politiezones geïntroduceerd. Terwijl de politie Westkust het al gebruikt, loopt er nu een testfase in de zones Midow en Riho. “Het wapen dient om een persoon te neutraliseren. Wanneer je een vuurwapen gebruikt, breng je altijd lichamelijke schade toe. Een schot op het lichaam kan ernstige gevolgen hebben of zelfs tot de dood leiden. Door het gebruik van een taser kunnen we die lichamelijke schade vermijden”, schetst Curd Neyrinck het nut van een taser. Curd Neyrinck is korpschef van de politiezone Riho.

Zorgverleners

Een taser kan tijdens een interventie van op korte afstand gebruikt worden. De politieman schiet met het stroomstootwapen twee pinnetjes af waarna de persoon een elektrische schok krijgt en onmiddellijk neervalt. “De betrokkene zakt in elkaar en heeft even geen controle meer over zijn of haar spieren, waardoor er geen weerstand kan worden geboden. Wij hebben dan de tijd om die persoon in de boeien te slaan en in te rekenen.” De pijltjes worden nadien verwijderd door een dokter. “Wanneer iemand getaserd wordt, roepen wij onmiddellijke bijstand in van zorgverleners.”

Voorzichtig mee omspringen

Ondanks het feit dat een taser veel minder schade aanricht dat een vuurwapen, kijkt de korpschef er op toe dat het wapen niet slag om slinger gebruikt wordt. “We moeten hier voorzichtig mee omspringen. Er zijn ook nadelen aan verbonden. Zo moeten de agenten goed inschatten wanneer de taser mag en kan gebruikt worden. Hoe zal de betrokkene vallen? Is er een andere oplossing mogelijk?”

De politiezone koos er daarom voor om tijdens de testperiode enkel de acht wapenmonitoren van een taser te voorzien. “Zij weten heel goed hoe ze met wapens moeten omgaan en kunnen inschatten wanneer dit nieuwe wapen gebruikt kan en mag worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier