Politiezone Mira verhuist volgende week naar nieuwbouw: “Alle diensten op één locatie”
Twee jaar na de eerste spadensteek is het nieuwe kantorencomplex van politiezone Mira aan de Kalkhoevestraat instapklaar. De verhuizing van de verschillende diensten, die nu nog verspreid zijn over diverse ruimtes en lokalen, vindt volgende week plaats.
Tegen vrijdag 18 december heeft een 200-tal personeelsleden, inclusief de administratie, er zijn vaste stek. De afdelingen in Anzegem, Avelgem, Zwevegem, Spiere-Helkijn blijven operationeel voor de wijkagenten van de respectieve gemeenten binnen de zone.
“Ik ben bijzonder trots op deze realisatie”, aldus burgemeester en voorzitter van de politiezone Kurt Vanryckeghem. “De nieuwbouw past perfect binnen het plaatje van Mira: een gelijkvloers en vier verdiepingen, met aansluitend een tweede blok waarop kan bijgebouwd indien de overheid ons zou verplichten om te fuseren met andere zones. Maar zover is het uiteraard nog niet. Intussen zal Mira op één en dezelfde locatie aan de Kalkhoevestraat al zijn diensten hebben: administratie, recherche, interventie, noem maar op. Ook belangrijk is de ruime parking aan het gebouw waar alle voertuigen van de zone staan. Ligging en bereikbaarheid zijn optimaal met onder andere de nabijheid van de E17. Dat heeft zeker meegespeeld in de keuze voor deze locatie.”
Moderne infrastructuur
De politieraad van Mira heeft lang moeten zoeken naar een geschikte locatie, maar vond die uiteindelijk op de site tegenover het Bedrijvencentrum in de Kalkhoevestraat, waar naast twee grote kantoorcomplexen nog voldoende ruimte was voor een derde, even grote nieuwbouw. De raad gaf tijdens de vergadering van 26 juni 2018 zijn goedkeuring en nog geen zes maanden later was het tijd voor de eerste spadesteek.
Korpschef Frederik Vandecasteele: “Het nieuwe centrale gebouw omvat alles wat nodig is voor een doeltreffend beleid waarbij efficiëntie is gekoppeld aan de modernste infrastructuur, inclusief de aangewende technieken. Veiligheid, privacy voor de bezoekers, camerabewaking plus accommodaties voor het personeel, de logistiek, de wapendienst, het onderhoudsteam. En ook een loods voor de voertuigen, plus buiten op de parkeerhaven een veertigtal plaatsen, die eveneens voorzien zijn voor de wagens van Mira. Ook al ons materiaal dat we nodig hebben is opgeslagen in dit centrale gebouw.”
Cellencomplex
Een groot deel van het gelijkvloers omvat het cellencomplex. Via een grote poort worden de arrestanten rechtstreeks binnen gereden. Minderjarigen nemen plaats in een volledig afgescheiden doorgangscel voor minderjarigen, uitgerust met eigen douche en toilet. Eén van de cellen is speciaal ingericht met stoot-absorberende wanden om het zichzelf verwonden te voorkomen.
Ten slotte was er bij het ontwerpen van het gebouw ook aandacht voor het milieu. Fotovoltaïsche panelen zorgen voor de energie plus een warmtepomp voor warm water en verwarming. En voor toiletten wordt er gebruik gemaakt van regenwater.
Burgemeester Vanryckeghem stipt nog aan dat het kantoorgebouw, waar Mira sinds de oprichting van de zone was gehuisvest, volledig wordt ingenomen door de stadsdiensten. “De diensten voor Feestelijkheden, Communicatie en Toerisme krijgen daar een nieuwe plek. Dan komt er weer ruimte vrij in het stadhuis die wij optimaal kunnen gebruiken voor andere doeleinden. Of wij ook de vrijgekomen ruimte van de Federale Overheidsdienst Financiën toevoegen aan het stadhuis? Neen, dat niet. De aankoopprijs daarvoor is veel te hoog. Wij hebben die ruimte overigens ook niet nodig.”
(DJW)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier