Politiezone Grensleie rekent op de eerlijkheid van de terugkerende vakantiegangers
De controle van de reizigers die de kerstvakantie in een rode zone in het buitenland doorbrachten, is niet waterdicht. Alles verloopt dit weekend met veel goede wil, maar het is vooral vertrouwen op de eerlijkheid en het gezond verstand van de terugkerende vakantiegangers. Dat blijkt uit hetgeen de inspecteurs van politiezone Grensleie ervaren.
Volgens commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse, woordvoerder van de politiezone Grensleie, is het voor de 192 manschappen van dit gebied, dat de drie fusiegemeenten Menen, Wevelgem en Ledegem, in het diepe zuiden van onze provincie, aan de grens met Frankrijk, bestrijkt, geen sinecure om die extra taak te vervullen: “We zitten ook al met de Brexit die op ons af komt, naast onze gewone politionele opdrachten. In onze zone zijn er maar liefst zestien grensovergangen met Frankrijk. Noodgedwongen houden we het op punctuele controles op de drie belangrijkste grensovergangen.”
Ski-dak
“Wie van slechte wil is, kan door de mazen van het net glippen en via andere wegen de grens oversteken. Op wisselende tijdsstippen houden we auto’s tegen die uit Frankrijk komen. Je hebt natuurlijk veel Belgen die enkele uurtjes naar het Franse Auchan goedkoper gaan winkelen. Dat is niet strafbaar! Als we op de achterbak twee dozijn flessen wijn, water en chips zien liggen, laten we hen passeren. Een auto volgepakt met valiezen en een ski-dak wordt natuurlijk wel gecontroleerd.”
“De voorbije dagen hebben we gemerkt hoe spitsvondig de Belgen zijn in het verzinnen van uitvluchten. Ze kennen zeer goed onze wetgeving en kunnen ze op een hoogst originele manier interpreteren. Hun passenger locator form is doorgaans een app op hun smartphone. Toevallig is hun gsm plat. Of er is geen wifi. En is hun smartphone wel coronaproof? Mogen onze agenten die zomaar vastnemen? Wij kunnen de reizigers enkel eventjes vriendelijk wijzen op de plicht om in quarantaine te gaan en zich te laten testen. We verwijzen hen door naar het Vlaams Agentschap voor Zorg om een testcentrum in hun buurt aan te duiden.”
Te goeder trouw
“En wie zal de internationale reizigers nadien controleren tijdens hun quarantaine? Pas op, ik wil niet negatief doen. 80 à 90% van de Belgen zijn te goeder trouw en leven de veiligheidsmaatregelen goed na. Dat ervaar ik ook bij het respect voor de avondklok, er worden weinig inbreuken vastgesteld. Het probleem ligt bij een kleine minderheid van de Belgen die van slechte wil is”, aldus Stefaan Nieuwenhuyse.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier