Politie houdt oogje in het zeil bij optreden Delphine Lecompte

© Kris Van Exel
Laurens Kindt

De Brugse politie heeft afgelopen weekend een oogje in het zeil gehouden bij een optreden van dichteres Delphine Lecompte (43). De Brugse museumdichter kwam vorige week in het oog van een storm terecht voor een omstreden lezersbrief die ze schreef over pedofielen in het weekblad Humo.

Delphine Lecompte trad zaterdagavond samen met rockgitarist Mauro op in de tuin van het Gezellehuis in Brugge. Een literaire avond voor een beperkt publiek moest het worden. Toen de Brugse museumdichter arriveerde, bleek er een combi van de Brugse politie in de buurt te staan.

Lezersbrief Humo

Dat de politie aanwezig is op openbare evenementen die veel volk trekken, is – zeker in de zomer – een evidentie maar dat politieaanwezigheid noodzakelijk blijkt voor een literaire avond is weinig gezien.

Delphine Lecompte kwam vorige week in het oog van een mediastorm terecht nadat ze zich in een lezersbrief in weekblad Humo positief had uitgelaten over mensen die kampen met pedofiele gedachten, maar die niet in de praktijk omzetten.

Geen incidenten

Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) noemde haar lezersbrief ranzig en de Brugse afdeling van Vlaams Belang eiste haar ontslag als museumdichter. Op sociale media werd Lecompte al snel kop van jut en uitten sommigen zelfs bedreigingen.

De Brugse politie nam daarom zaterdag het zekere voor het onzekere en besloot een patrouille langs te sturen. “Het klopt dat we een politieteam een oogje in het zeil lieten houden tijdens het optreden van Mauro en Delphine Lecompte.”

“Door de ophef vorige week hielden we rekening met mogelijk protest of incidenten, maar die bleven uit. Het ging dus niet om politiebescherming. Dat is veel te sterk uitgedrukt”, zegt woordvoerster Lien Depoorter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier