Plechtigheden 50 jaar na vliegtuigramp Aarsele krijgen onverwachte wending: zoon verongelukte piloot duikt op
De herdenkingsplechtigheden van de Aarseelse vliegtuigramp uit 1971 kregen op zaterdag 2 oktober een even onverwacht als emotioneel staartje, toen de enige zoon van de kapitein van het verongelukte vliegtuig opdook.
De Tieltse stadarchivaris Hannes Vanhauwaert, die de feiten reconstrueerde voor een uitgave van de heemkundige kring De Roede van Tielt, stond zaterdag net als andere Aarselenaren aan de grond genageld toen ene John Probert plots voor zijn neus stond. Het bleek te gaan om niemand minder dan de enige zoon van Edward Probert, kapitein van de Vanguard van British European Airways. Dat toestel crashte in Aarsele tijdens een vlucht van Londen naar Salzburg. Alle 63 inzittenden kwamen om het leven.
Met bloemen naar graf
“John en zijn vrouw Patricia, die in Maidenhead ten westen van Londen wonen, hadden de nacht van vrijdag op zaterdag blijkbaar in de Shamrock doorgebracht met de bedoeling om zaterdag bloemen te gaan neerleggen op het graf van zijn vader”, vertelt Hannes Vanhauwaert.
Het koppel reed zich echter vast in de herdenkingsoptocht en de Aarseelse eenrichtingsstraten. “Eens op de begraafplaats beland waren ze onder de indruk van de vele bloemen op het graf van de slachtoffers, een roos voor elke persoon die de ramp niet overleefde, en ze maakten zich kenbaar aan de bloemenleverancier”, aldus nog Hannes.
In shock
Van een totaal onverwachte wending van de herdenking gesproken. “John kwam voor het eerst naar Aarsele om 50 jaar na het verlies van zijn vader een en ander beter te kunnen plaatsen.” Hij en zijn moeder werden zwaar getekend door het overlijden, volgens Hannes temeer omdat Edward een shift had geruild met een collega en daardoor kapitein was geworden van de fatale vlucht, terwijl zijn moeder dacht dat hij op Malta aan het vliegen was.
“Om dichter bij zijn vader te zijn leerde John zelf voor stuntpiloot”
“John Probert was zaterdag in shock, zeker toen ik hem rondleidde op de tentoonstelling in het Oud Gemeentehuis en hij een foto van zijn vader te zien kreeg. Je moet weten dat John pas vijf was toen Edward verongelukte. Hij leerde zelf voor stuntpiloot om dichter bij zijn vader te zijn. Zijn ma was stewardess.” John krijgt nog altijd psychologische begeleiding voor wat zich hier in het najaar 1971 afspeelde. Hij en Patricia werden ook nog naar de rampplek zelf geleid.
Afspraak volgend jaar
Er werden inmiddels afspraken gemaakt voor een nieuw bezoek aan Aarsele volgend jaar. “John heeft nog een schat aan informatie voor ons. Zo maakte hij me duidelijk dat het de piloten zelf waren die na het drama beslisten om voortaan op lagere hoogte te gaan vliegen en niet hun werkgever zelf. Het is ook belangrijk dat we John verder in contact brengen met getuigen als William Oosterlinck, de Rode Kruisvrijwilliger die nauw betrokken was bij de identificatie van zijn vader, en Etienne Arickx, die als vrijwillig brandweerman hulp ging bieden op de dag van de ramp.” (TVW)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier