Plassendale anno 1700 tijdens Erfgoeddag: “Aanstelling eerste sluismeester herdacht”
Plassendale keert terug naar de tijd dat de troepen uit de tijd van de Spaanse Nederlanden hier gekazerneerd waren. Er wordt op zaterdag 20 en zondag 21 april re-enacting voorzien en de aanstelling van de eerste sluismeester, precies 400 jaar geleden, wordt herdacht. Alles kadert in de Erfgoeddag met als thema ‘thuis’. “Er is op de twee dagen doorlopend spektakel en alles is gratis”, duiden Koenraad Blontrock, Peter Velle en Fré Vanhooren van Erfgoedkring8460 en ‘t Spaans Tolhuis.
’t Spaans Tolhuis, het enige overblijfsel uit de tijd dat de Spanjaarden in het Fort van Plassendale gekazerneerd waren, organiseert samen met Erfgoedkring8460 twee dagen evenementen op de site. “Zaterdag 20 en zondag 21 april is er de hele dag, vanaf 10 uur, heel wat te beleven aan en rond de sluizen van Plassendale. We vonden dit een uitstekende gelegenheid om ook de aanstelling van de eerste sluismeester op 20 april 1624, precies 400 jaar geleden, te herdenken”, vertellen Koenraad Blontrock en Peter Velle.
“Het idee om met die eerste sluismeester iets te doen was er. We dachten eerst aan geleide wandelingen. Toen kwamen we terecht bij Peter Velle en werd al vlug duidelijk dat we ‘t Spaans Tolhuis hierbij konden betrekken”, legt Fré Vanhooren, bestuurslid van de erfgoedkring, uit.
Leuke weetjes
Fré heeft de meeste opzoekingen gedaan naar materiaal uit de periode 1700. “Het meeste vond ik in de rijksarchieven van Brugge en Gent. Ik ben er op een achttal leuke weetjes gestoten. Zo was er een Antwerpse drukker die het wachten aan de sluizen moe was en aan wal gegaan is om de rest van zijn reis te voet te doen. Triestig is het verhaal van de Schot die danig beschonken was. Hij viel overboord en verdronk.”
Programma
Aan de hand van de vele vondsten en het archiefmateriaal werd een gevuld programma samengesteld om Plassendale anno 1700 in beeld te brengen. In de tuin van ‘t Spaans Tolhuis slaat het kleine Regiment Spinola uit Zoutleeuw zijn tent op. Zij beelden een groepje soldaten uit dat rond 1700 veldslagen in onze streek uitvocht. Ook enkele burgerlijke kampvolgers zijn mee.
Er zijn voorts demonstraties musketschieten. Een medewerker van Horizon Educatief vuurt een kanon af. Er komt een heuse soldatenschool, er kunnen (speelgoed)granaten uit de 18de eeuw naar blikjes gegooid worden, ze voorzien een minispeurtocht en kinderen kunnen een soldatenhoedje in elkaar knutselen. “Onze erfgoedkring staat in voor rondleidingen. En je kan van verhalen genieten aan het sluizencomplex en de site van het oude fort”, legt Koenraad Blontrock uit.
Striptekenaar Divanty (Dirk Van Tyghem uit Zandvoorde) signeert het hele weekend lang zijn strip De drie sleutels tijdens het beleg van Oostende. En er is het hele weekend door Keyte van ‘t vat verkrijgbaar. Dit Oostendse belegeringsbier viert dit jaar ook zijn 20-jarige bestaan.
Praktisch
De parkeergelegenheid bij Plassendale is beperkt. Daarom wordt iedereen aangeraden om zoveel als mogelijk met de fiets te komen. Wie toch met de auto komt, probeert best verderop te parkeren. Biostoom Oostende, vlakbij in de Solvaylaan, net over de grens met Oostende, stelt zijn parking ter beschikking en er kan ter plaatse groene stroom getankt worden.
Bezoekers kunnen zich aanmelden bij de wachtpost en de binnenplaats van het fort bij ‘t Spaans Tolhuis betreden, waar soldaten en burgers het kamp bevolken. Kinderen die zich hebben opgegeven voor zes jaar dienst in het leger, krijgen een spoedcursus soldatenschool (zaterdag en zondag telkens om 10.30, 11.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur).
De rondleidingen door de erfgoedkring waren bij het ter perse gaan volledig volzet, maar worden in de toekomst wellicht herhaald.
Info: www.spaanstolhuis.be info@spaanstolhuis.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier