Pittem viert uitgebreid 400 jaar pater Ferdinand Verbiest: “Band met China nog actueel”

De gemeente wil samen met zijn partners bij de diverse evenementen van de 400-jarige verjaardag van de geboorte van Ferdinand Verbiest iets onvergetelijks maken. © foto Jan
Redactie KW

Op 9 oktober zal het 400 jaar geleden zijn dat Pater Ferdinand Verbiest geboren werd. De gemeente en de provincie willen deze gebeurtenis niet onopgemerkt voorbij laten gaan en dus werd een uitgebreid programma uitgewerkt.

Op 9 oktober zal het exact 400 jaar geleden zijn dat Ferdinand Verbiest in Pittem geboren werd. Deze ongetwijfeld bekendste telg van de gemeente trok na zijn studies naar China, waar hij als wetenschapper en astronoom de vertrouweling van de keizer werd en het tot mandarijn, de hoogste onderscheiding voor een buitenlander, schopte.

“We mogen het belang van Ferdinand Verbiest in de relatie tussen ons land en China niet onderschatten”, vertelt gouverneur Carl Decaluwé. “Na vele jaren van verstoorde betrekkingen werden in 1971 de diplomatieke contacten tussen België en China heropgestart en daarin speelde Verbiest zeker een rol, net als in de nauwe contacten tussen onze provincie en de Chinese provincie Guangdong. In Beijing kan in het Oud Observatorium het standbeeld van Verbiest bezocht worden en zijn veel van de door hem uitgevonden instrumenten te zien.”

“Ook in China willen ze de 400ste verjaardag van de geboorte van Nan Huairen (de Chinese naam van Verbiest) niet zomaar laten voorbij gaan en daarom organiseren we vanuit de provincie een missie naar China. Op 20 oktober zal in het Observatorium een herdenkingsevenement georganiseerd worden voor zowel Chinese als Belgische genodigden. Daar zal onder andere een monoloog opgevoerd worden door acteur Kurt Defrancq over de uitvindingen van Verbiest.”

Experience Center

“Vanuit de gemeente willen we uiteraard ook deze heuglijke gebeurtenis niet voorbij laten gaan”, vervolgt burgemeester Denis Fraeyman. “Inmiddels hebben we de in 2010 op de kaart gezette Verbiest fietsroute met steun van Westtoer onder handen genomen en in een nieuw jasje gestoken. De brochure werd in een hedendaags kleedje gestoken en nieuwe stopplaatsen en bezienswaardigheden werden toegevoegd. Ook de erfgoedwandeling rond Verbiest werd bijgestuurd en waar mogelijk is een link met Verbiest gelegd. Aan de wandeling werd ook een zoektocht voor kinderen gekoppeld. De wandeling is momenteel enkel online beschikbaar via de erfgoedApp, maar zal weldra op papier te verkrijgen zijn in het gemeentehuis.”

“We mogen belang van Verbiest voor relatie met China niet onderschatten” – Carl Decaluwé

“Eveneens in 2010 werd het Verbiestcentrum geopend, waar de bezoeker via kaarten, voorwerpen, geluids- en beeldfragmenten kennis kan maken met het leven en werk van Verbiest. Dankzij de financiële steun van Toerisme Vlaanderen wordt het centrum nu vernieuwd. Op basis van de plannen van het ontwerpbureau Bailleul uit Gent worden een nieuwe ‘look en feel’ toegevoegd met nieuwe animaties over Verbiest, een eigentijds onthaal en een polyvalent gedeelte, waardoor het centrum een interactieve beleving krijgt aangemeten. Het centrum werd omgedoopt in het ‘Ferdinand Verbiest Experience Center’ en zal op vrijdagavond 8 september om 18 uur, in aanwezigheid van de gouverneur, het schepencollege en tal van genodigden geopend worden.”

Theaterwandeling

“Onze gemeente heeft een traditie van theaterwandelingen, waardoor in 2013 al een editie rond Ferdinand Verbiest opgezet werd. Voor de speciale gelegenheid van dit jaar werd een nieuwe 2,5 km lange wandeling uitgewerkt, waarbij op zes plaatsen een beeld van het leven van Verbiest zal geschetst worden. De twee Pittemse toneelgezelschappen Loridans Kring en Theater Binnenstebuiten sloegen hiervoor de handen in elkaar en Gaspard Vandewalle en Martin Tytgat schreven de scenario’s voor de zes korte stukjes waarin de acteurs en figuranten stem en beeld zullen geven aan Verbiest. De wandelingen vinden plaats tijdens het weekend van 9 en 10 september en kaarten tegen 10 euro zijn te verkrijgen via www.pittem.be/theaterwandeling. Het parcours is volledig rolstoeltoegankelijk.”

“De lokale afsluiter van de evenementen is een academische zitting in zaal De Magneet op 9 oktober, de geboortedag van Verbiest, georganiseerd door het China Office van de provincie. Het onderwerp is ‘In de voetsporen van Ferdinand Verbiest, technologische samenwerking met China: risico of belang voor het Westen?’. De band met China is dus nog altijd actueel. Tijdens deze zitting zullen Pascal Coppens, Keynote Speaker Nexxwork en Yves Leterme onder leiding van VRT-medewerker Veerle De Vos met elkaar in gesprek gaan. We hebben echter nog wel een aantal ideeën rond de figuur van Verbiest, zodat dit feestjaar zeker niet onopgemerkt voorbij zal gaan.” (JG)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier