Pier Kloeffe is nog altijd het boegbeeld van de visserij
In De Panne vond afgelopen zondag 24 oktober een bijeenkomst plaats van de familie Decreton. Alle aanwezige familieleden kwamen naar de badplaats om er hun gemeenschappelijk voorvader, Petrus Decreton, in de volksmond bekend als ‘Pier Kloeffe’ te herdenken.
Vandaag is er geen sprake meer van visserij in De Panne, maar toch speelden vissers een rol in het ontstaan en de ontwikkeling van Adinkerke en De Panne en een van die vissers was Petrus Decreton. De bijeenkomst startte op de Zeedijk waar een beeld van Pier Kloeffe opgesteld staat in de duinen. In de namiddag werd het gezelschap ontvangen in het gemeentehuis van De Panne, waar schepen voor Cultuur en Erfgoed Nicolas Luyssen een ode bracht aan de bekende Pannenaar Pier Kloeffe en zijn familie.
Herberg De Kloeffe
Pier Kloeffe en De Panne zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar en zelfs 80 jaar na zijn overlijden is Pier Kloeffe nog altijd het boegbeeld van de visserij in De Panne. Pier Kloeffe werd geboren op 4 augustus 1853 en heette eigenlijk Petrus Decreton. De naam komt van het landbouwdorp Creton in de Eurevallei van Normandië.
De hele familie had de bijnaam Kloeffe omdat de voorouders nog een herberg De Kloeffe openhielden op de weg naar Veurne. Pier Kloeffe ging tot negenmaal met een ‘galette’ op IJslandvaart. Na deze heroïsche tijd deed Pier het wat rustiger aan en koos hij na de Eerste Wereldoorlog een nieuwe pleisterplaats: het strand, waar hij de wandvisserij beoefende.
Dagelijks verscheen hij in zijn typische visserskledij. Nu en dan werd het hem te machtig en stak hij voor een paar uur in zee, meestal in het gezelschap van zijn onafscheidelijke vriend, kunstschilder Louis Van den Eynde.
Op ware grootte
“Het was deze Louis Van den Eynde die een beeldje maakte van Pier Kloeffe, een beeldje dat later in een grotere versie werd gemaakt en op een mooie plaats in De Panne werd geplaatst. De kunstenaar portretteerde Pier en zijn vrouw Leonie Maes trouwens vaak in zijn atelierwoning Le Chalutier. De replica, op ware grootte in de duinen werd er geplaatst in 1992 als eerbetoon aan Petrus Decreton”, zegt schepen Nicolas Luyssen. (PBM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier