Perspectief zet mensen aan het werk bij stadsteam Oostende: “We horen nu gelukkig minder scheldwoorden”
“Meneer, wilt u uw mondmasker correct dragen aub?” Wijkwerkers van Perspectief Oostende wijzen shoppers dagelijks op de coronamaatregelen tijdens het winkelen in de Kapellestraat en de Adolf Buylstraat. Tijdens de paasvakantie doen ze dat op volle kracht, met elf personen en enkele jobstudenten.
“Perspectief werkt voor de lokale besturen van regio Oostende”, zegt Wouter Vanhecke, directeur bij Perspectief. “Wij geven mensen opdrachten om zo te groeien naar een job in het reguliere arbeidscircuit. Via het systeem van ‘wijkwerken’ kan je als werkzoekende aan de slag in scholen, bij verenigingen, bij land- en tuinbouwbedrijven of bij de gemeente of stad. Zelfs bij mensen thuis is er de mogelijkheid om enkele uren per week extra werkervaring op te doen. Als wijkwerker kan je maximum 630 uren werken en dat gedurende 12 maanden. Er is per maand ook een maximum van 60 uren.”
Terwijl we een praatje maken met de mensen van Perspectief worden we onderbroken door iemand die op zoek is naar informatie. “Ook dat behoort tot onze taken”, vervolgt Wouter.
Vriendelijk blijven
Valérie Van Lommel (48) is invalide, maar probeert door voor het stadsteam aan de slag te gaan, toch haar steentje bij te dragen aan de maatschappij. “Ik ben er al van bij de start van het stadsteam op 11 mei 2020 bij”, vertelt Valérie. “Ik ben blij dat ik op deze manier toch nog wat kan werken.” Ons gesprek wordt opnieuw onderbroken. Valérie wijst een man er op dat hij aan de rechterkant van de Kapellestraat moet wandelen. “De Winkelstraten worden in twee gesplitst”, duidt Valérie. “Mensen moeten telkens aan de rechterzijde van de straat wandelen, maar doen dat niet altijd. Nochtans staat het aangegeven, maar daar let misschien niet iedereen op. Meestal volgen de mensen ons advies zonder morren, maar het gebeurt al eens dat men ons advies negeert. Het gaat er vooral om hoe je de mensen zelf benadert. Als je de mensen op een vriendelijke manier aanspreekt als ze de regels niet volgen, dan gaan ze ook zonder morren doen wat ze moeten doen.”
“We hebben het voordeel dat we zeer snel kunnen schakelen”
Op gewone weekdagen zet Perspectief vijf mensen in bij het stadsteam, terwijl dat tijdens het weekend al snel oploopt tot dertien. Ze zorgen er vooral voor dat de afstandsregels gerespecteerd worden en controleren of het mondmasker op een correcte manier gedragen wordt. In een half uur moet Valérie shoppers zes keer wijzen op de te volgen maatregelen. “In het begin was dat constant”, vertelt ze. “Mensen zijn ondertussen gewoon geworden aan de situatie en hebben veel minder advies nodig. In het begin kregen we al eens wat scheldwoorden naar ons hoofd geslingerd, maar ook dat is sterk verminderd. Maar goed dat we er zijn, het helpt sowieso om mensen niet kriskras door elkaar te laten lopen. Mochten we er niet zijn, dan zou het wel eens chaos kunnen worden in de winkelstraten.”
Overvolle treinen
Het voordeel van Perspectief is dat er erg snel geschakeld kan worden. “Enkele weken geleden werden overvolle treinen richting Oostende gestuurd. Op 20 minuten tijd hebben we zeven extra mensen kunnen oproepen om de drukte aan te kunnen. We hebben daarvoor een hele equipe ter beschikking van 380 wijk-werkers in de regio. Een groot deel van hen werd eerder al eens als steward ingezet bij het stadsteam. En als we het virus op een dag verslagen hebben dan kunnen onze wijkwerkers op andere plaatsen terecht. Al lijkt een stadsteam ook in normale omstandigheden geen overbodige luxe”, besluit Wouter.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier