Paul Renty neemt afscheid van Plasticraft: “We eindigen met vuurwerk”

De nieuwe zaakvoerder Sam Declercq, afscheidnemend zaakvoerder Paul Renty, verantwoordelijke voor het atelier Michel Lestabel en Isabelle Pauwels, administratief verantwoordelijke in het atelier van Plasticraft.© (Foto GLO)
De nieuwe zaakvoerder Sam Declercq, afscheidnemend zaakvoerder Paul Renty, verantwoordelijke voor het atelier Michel Lestabel en Isabelle Pauwels, administratief verantwoordelijke in het atelier van Plasticraft.© (Foto GLO)
Gillian Lowyck

Na meer dan 50 jaar neemt zaakvoerder Paul Renty afscheid van Plasticraft. Het bedrijf, dat een bekende naam is in de regio, kende de laatste maanden een serieuze boost. Door de coronacrisis was er immers veel vraag naar plexischermen.

Paul Renty (73) startte bij Plasticraft in 1969. “Het bedrijf bestond al sinds 1965 en ik heb het overgenomen. Op dat moment zaten we nog in de Aartshertogstraat in Mariakerke. Enkele jaren later verhuisden we naar de Archimedesstraat, waar we vandaag nog altijd huizen. Waarom ik Plasticraft overnam? Omdat ik geloofde in de sector. Ik zag er toekomst in”, vertelt Paul.

Plasticraft startte met de vervaardiging van lichtkoepels. Vandaag doet het bedrijf nog altijd de verdeling hiervan, maar de hoofd-focus ligt op toepassingen in plexiglas: van stolpen, afschermkappen en displays tot snoepbakken en inlijstingen voor galeriehouders, … Plexiglas wordt overal ingezet. “Het plaatmateriaal wordt hier geleverd en wij verwerken dat”, legt Paul uit. “Alles wordt hier op maat gemaakt. Dat is uniek want het is helemaal niet zo gemakkelijk om met plexi te werken. Iedereen kan slijpen en frezen, maar vooral het lijmen zorgt ervoor dat het een heel nauwgezet werk is. Bij hout kan je nog eens een foutje wegmoffelen, bij plexiglas niet. (lacht) Alles is zichtbaar. Je kan niet overhaast te werk gaan. Omdat we kwaliteit altijd heel hoog in het vaandel droegen en dragen, kunnen we vandaag rekenen op het vertrouwen van heel wat bedrijven, kunstenaars en galeriehouders.”

Paul baatte het bedrijf jarenlang samen uit met administratief medewerkster Isabelle Pauwels en met Michel Lestabel, die verantwoordelijk is voor het atelier. Beiden werken al meer dan dertig jaar voor Plasticraft. “Door hen wilde ik nog niet stoppen met werken”, zegt Paul. “Het voelde altijd aan als een familie. Maar kijk, ik ben nu 73 jaar. Het is tijd om te stoppen zeker? Maar het is wel heel emotioneel. Ik blijf het er moeilijk mee hebben.”

Overname

Plasticraft is overgenomen door het bedrijf Homarium uit Pittem, dat leefsystemen voor schaal- en schelpdieren maakt. Bij de productie daarvan komt ook heel wat maatwerk in plexi kijken. Sam Declercq uit Roeselare komt aan het hoofd van Plasticraft. “Ik heb twaalf jaar lang een eigen zaak met plexiglas uitgebaat in Izegem”, vertelt hij.

“Ik heb dus heel wat ervaring in de sector en weet wat klanten belangrijk vinden. Na een aantal jaar ergens anders ben ik uiteindelijk met Homarium in contact gekomen. En zo ben ik hier beland. Het is zeker een mooie uitdaging. Het komt er vooral op aan om de kennis over plexiglas niet verloren te laten gaan.”

Bijzonder jaar

Plasticraft is heel bekend in de regio Oostende. “Klopt, heel veel van onze klanten komen uit Oostende, al levert Plasticraft tegenwoordig over heel België. Maar als je plexiglas in een Oostendse zaak ziet, komt dat doorgaans van bij ons”, zegt Paul Renty trots.

Door de coronacrisis kreeg Plasticraft een serieuze boost. “Er was in het begin van de crisis wanneer de winkels en horeca weer open mochten heel veel vraag naar plexischermen. Dat was een heel drukke periode. Er was zodanig veel vraag naar dat er een tekort was aan grondstoffen. De prijs daarvan steeg dan ook … Nu is het weer wat kalmer. Iedereen die een scherm moest hebben, heeft er ondertussen één. Maar door de overname van het bedrijf komt er heel wat nieuw werk op ons af en zoeken we enkele goede krachten om ons in het atelier te ondersteunen. In elk geval is mijn laatste jaar wel bijzonder geweest. Ik eindig met vuurwerk!”, glimlacht Paul Renty.

Paul neemt op 1 januari 2021 afscheid. “Maar we willen zeker niet dat Paul onmiddellijk weggaat”, zegt Sam Declercq. “Het gewoon wat kalmer aan doen, rustig afbouwen … Dat is de ideale situatie.” Paul geeft tot slot nog mee dat hij het werk altijd enorm graag heeft gedaan. “Ik zal toch vooral de contacten met de klanten missen, en mijn personeel natuurlijk. Ik ben hen heel dankbaar voor al die jaren”, aldus een ontroerde Paul Renty.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier