Patrick Haghedooren uit Ledegem deelde vorig jaar 200 ton hulpgoederen uit

Redactie KW

Patrick Haghedooren is sinds half december opnieuw thuis in Ledegem. Hij was drie weken in de Filipijnen om twee containers met hulpgoederen, waaronder een met 360 ziekenhuismatrassen en 1 met hospitaalbedden, persoonlijk uit te delen aan de mensen ter plaatse.

Sinds de verwoestende tyfoon Haiyan eind 2013, volgt de heropbouw traag, volgens Patrick. Té traag. “Amper 40% is er heropgebouwd. Alles ligt nog plat. Het grote probleem is de economie en de landbouw. De mensen leven daar meestal van het verbouwen van de kokosnoten waar ze olie uit winnen en cosmeticaproducten van maken. De meeste bomen zijn wel weggemaaid. Er zijn vele nieuwe kleine boompjes gepland, maar het probleem is dat ze een zestal jaar nodig hebben om opnieuw vruchten te dragen.”

zonder miserie

In 2014 heeft Patrick er voor gezorgd dat er tien containers met hulpgoederen naar de verschillende getroffen eilanden van de tyfoon gezonden werden en uitgedeeld aan de kansarmen. In totaal heeft hij zo’n 200.000 kg aan hulpgoederen aan de man kunnen brengen. Dit kon gebeuren zonder een probleem met de douane of andere instanties en ook zonder een eurocent onder de tafel te moeten betalen.

“Als je papieren in orde zijn, dan blijven de containers daar niet staan, zoals bij die gast uit Erpe-Mere met zijn twaalf containers met hulpgoederen. De waarheid was dat zijn papieren niet in orde waren. Hij stak in het nieuws dan de fout op de Filipijnse overheden. Die miserie kon vermeden worden. Door zijn houding staan die twaalf containers daar nog.”

Patrick denkt ondertussen ook al aan de toekomst. “Ik zou natuurlijk graag dit jaar voor een periode van enkele maanden terug willen gaan, maar met de nieuwe regelingen rond loopbaanonderbrekingen zou dit misschien wel niet meer zo goed gaan.”

Sponsoring

Ondertussen kreeg Patrick opnieuw twee containers met hulpgoederen aangeboden. “Ik kijk nu uit naar sponsoring, want als kleine garnaal is dat niet zo simpel. Ik heb al verschillende grote en bekende organisaties, die subsidies krijgen van de Belgische staat, opgebeld, maar die kunnen of willen me niet helpen. Ik vraag hen enkel om tussen te komen voor het betalen van het transport van de containers, meer niet. Maar hun antwoord is steeds dat ze niet op die manier werken en alles aankopen ter plaatse. Enkel de Wereld Missiehulp biedt men steeds zoveel mogelijk hulp aan, maar hun middelen zijn ook wel niet onuitputtelijk.”

Ter plaatse in Leyte krijgt Patrick meer en meer appreciatie voor zijn werk van de plaatselijke overheid. Getuige daarvan zijn de talrijke brieven en onderscheidingen die ze hem toezenden.

Hij was dan ook zeer tevreden toen hij begin december het 15-jarig meisje terug zag dat hij in het begin van het jaar mee nam van het eiland Comotes naar een hospitaal in Cebu voor een stoma-operatie, een euvel waarmee ze geboren was. Ondertussen kan het meisje na 15 jaar terug een normaal leven leiden, waarvoor ze hem enorm dankbaar is.

Patrick kent ook nog enkele kinderen die met het zelfde probleem zitten, maar, volgens hem, voor niets gaat de zon niet op. Moest hij hulp krijgen van de grote organisaties, zou hij die kinderen neer eigen zeggen ook kunnen helpen.

Rampenteam

“Ik ben ook een van de enigen die daar de weg kent. Ze hebben me daar zelfs lid gemaakt van het Rampenteam. Wat bijkomende hulp uit België zou zeker welgekomen zijn. Ik begrijp wel niet dat de grote organisaties niet willen samenwerken, tenslotte zijn we toch allen bezig voor het zelfde doel. Ik vraag hen enkel om de transportkosten te betalen. Misschien als ze met een jeep minder rondrijden zouden ze de kosten van de operaties van die kinderen kunnen betalen.”

Momenteel zoekt Patrick nog een droge opslagplaats voor zijn goederen. “Ik wil ook al de mensen in België, die me geholpen hebben, bedanken. Ik apprecieer dat enorm en zolang ik kan en de middelen daarvoor heb, zal ik verder doen.”

Patrick heeft twee boeken met foto’s van zijn werk in de Filipijnen. Wie interesse heeft, kan contact op nemen om deze in te kijken. “Plooibare rolstoelen, schoenen en kleren, vooral kinderkleren en van die witte plastieken watertanks, waterpompen en nog zoveel andere zaken, dat is wat ik wil krijgen om daar aan de armste bevolking uit te delen.”

Patrick kan gecontacteerd worden op 0471 98 03 17 of patrick.haghedooren@hotmail.com.

(LDE)