Patchwork: kunstenaars kamperen in Watou

Patchwork staat onder het curatorschap van Koen Vanmechelen. © (Foto MD)
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Patchwork is het experimentele traject dat parallel loopt met het Kunstenfestival Watou. Onder het curatorschap van Koen Vanmechelen onderzoeken de kunstenaars hoe de editie van 2022 eruit zou kunnen zien. Tijdens de week van 20 juli en de week van 17 augustus slaan dertig kunstenaars uit binnen- en buitenland letterlijk en figuurlijk hun tenten op in Watou.

“Patchwork is een open uitnodiging, een onderzoeksproject, een laboratorium. Het zijn nieuwe tijden. Welke rol kan Watou in de toekomst spelen? En wat betekent dit concreet ? In woord, klank en beeld. Kunnen we het concept van Watou veranderen? Nu is het moment om hierover na te denken en hierrond te werken. Het resultaat is Watou 2022, een editie gedragen door kunstenaars en bewoners, een zomer lang één gemeenschap”, zegt Koen Vanmechelen, curator van Patchwork.

“De open call om deel te nemen aan Patchwork was een succes. Maar liefst 136 dossiers werden ingediend. Een internationale jury selecteerde 30 kunstenaars. Het deelnemersveld is heel divers, van fotograaf over performer tot urban designer en slam poëet. Zowel individuele kunstenaars als collectieven komen naar Watou. Ze hebben één ding gemeen: hun motivatie om ter plaatse iets te creëren”, vertelt Annemie Mourisse van het Projectteam.

Tentenkamp

Cultuurschepen van Poperinge Loes Vandromme (CD&V): “Op het voetbalplein naast OC De Bollaard (Winnezelestraat) verrijst vanaf dinsdag 19 juli een klein tentenkamp. De kunstenaars komen toe op 20 juli en blijven minimum drie nachten. Bij de inwoners van het dorp is een warme oproep gelanceerd om langs te gaan bij de kunstenaars, om een babbeltje te slaan. De kunstenaars trekken ook zelf het dorp en het landschap in om inspiratie op te doen en bewoners te ontmoeten. In het najaar kunnen ze een project indienen voor de editie van 2022. Ook hier zal de internationale jury een selectie maken.”

Debat

Op dinsdag 20 juli en op dinsdag 17 augustus (die week komen er opnieuw een aantal kunstenaars kamperen in Watou) is er een debat met curator Koen Vanmechelen. Iedereen die met de Patchworkers in gesprek wil gaan, is welkom. Locatie: Parochiezaal, om 20.30 uur.

Op het Marktplein van Watou staat de Patchwork-box. Zowel bezoekers, inwoners als kunstenaars kunnen er hun idee of suggestie achterlaten voor Watou 2022.

Dit is het lijstje van deelnemers voor de week van 20 juli: Naomi Pype, Giulia Azaria, Alessandro Rossa (Selvatico collective): NL – urban designers; Bouke Bruins, Fier van den Berge, Pim Bens (De Reuring collectief): NL – installaties in de openbare ruimte, ad-hoc, ludiek en als inspiratie voor grotere sociale en maatschappelijke vraagstukken. Liesbeth Hermans: B – fysiek theater, performance, product design/lichaamstaal. Anne Ten Ham: NL – monumentale installaties geïnspireerd op verhalen van ter plaatse. Marijn Ottenhof: NL – live performance, soundtracks, keramiek, video. Thomas Ryckewaerdt: B – schrijver, acteur, danstheater; Rob Voerman: NL – site specifieke installaties; Helena Cnockaert: B – masterstudent textiel design (is van de streek, Stavele) en Tina Wilke collectief (3 man/vrouw): Duitsland – media artists/filmmakers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier