Pascal Cornet giet leven in meerdelige autobiografie

Pascal Cornet houdt niet alleen een blog bij, maar schrijft nu ook nog een autobiografie.©Davy Coghe Davy Coghe
Pascal Cornet houdt niet alleen een blog bij, maar schrijft nu ook nog een autobiografie.©Davy Coghe Davy Coghe
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

Pascal Cornet (59) maakt echt werk van zijn autobiografie. Het eerste deel van zijn memoires ‘De Elfde Teen’ maakt deel uit van de meerdelige reeks ‘Het leven als voorlopige oplossing’, een verwijzing naar zijn gelijknamige blog die hij op dinsdag 8 juni 2004 lanceerde.

Pascal zag het levenslicht in Limburg, maar hij kan zich geen ander leven dan in Brugge herinneren. Na zijn humaniora studeerde hij Wijsbegeerte aan de KU Leuven, voor hem tegelijk een inwijding in de wereld van de literatuur en de kunsten.

Blog

Tijdens zijn beroepsloopbaan was Pascal enkele jaren cultuurjournalist van De Standaard en het tijdschrift Kunst en Cultuur van het Paleis voor Schone Kunsten. Vandaag combineert hij een halftijdse baan als redacteur met zijn persoonlijk werk, vooral lezen en schrijven.

Pascal Cornet was één van de eersten in Brugge die een blog lanceerde. Via Facebook probeert hij lezers naar zijn blog toe te leiden, waarop je inmiddels meer dan 18.000 teksten en foto’s kan raadplegen. “De gedachte dat ik de zestig nader, was voor mij de aanzet om mijn eigen bestaan alsook de context waarin ik geleefd heb aan de bladspiegel toe te vertrouwen”, aldus Pascal. “Of dit bestaan zo bijzonder was en is? Elk levensverhaal is uniek en verdient ergens om opgetekend te worden.”

Portret van zijn moeder

In ‘De Elfde Teen’, het eerste deel van zijn autobiografie, tekent hij de contouren van zijn familieachtergrond op. “Ik heb nog weinig familiale banden”, gaat Pascal verder. “Het klinkt misschien eigenaardig, maar net dat vormt voor een groot stuk mijn identiteit.”

“Mijn vader was Franstalig, de thuistaal was Algemeen Nederlands. Hierdoor ontstond er in mijn kindertijd een afstand met mijn vriendjes. Toen woonden we op Ver-Assebroek. De binnenstad heb ik pas leren kennen toen ik uit begon te gaan .”, zegt Pascal Cornet, die een hoofdstuk wijdt aan een portret van zijn moeder op basis van een interview dat hij tijdens haar nadagen nog kon afnemen. “In volgende delen van ‘Het leven als voorlopige oplossing’ zal ik dieper ingaan op mijn kinder- en schooltijd, Assebroek, het vaderschap en de liefde voor het schrijven.”

Pascal Cornet, De Elfde Teen, eigen beheer, 15 euro. Het boek valt ook te ontlenen in de Openbare Bibliotheek Brugge. Info: http://pascaldigital.blogspot.com/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier