Pas op 1 september, maar zo goed als zeker geen Waregem Koerse

Dit beeld krijgen we wellicht dus niet te zien dit jaar. © a-RN
Redactie KW

Waregem Koerse vindt normaal gezien plaats op 1 september en zou dus in principe nét kunnen plaatsvinden, maar het staat zo goed als vast dat het evenement niet doorgaat. “Je gaat toch geen 40.000 mensen ontvangen, terwijl een dag eerder geen massa-evenementen mochten plaatsvinden?”, reageert burgemeester Kurt Vanryckeghem. Donderdag is er een spoedvergadering.

“Voor mij gaat het in eerste instantie en voor duizend procent over de gezondheid van de mens. Die moet primeren”, zegt de burgemeester van Waregem. “Tot maandag 31 augustus zijn alle massa-evenementen en dito organisaties niet toegelaten. Ze worden afgeschaft. Dat is duidelijk. Maar Waregem Koerse valt net de dag daarop: dinsdag 1 september. Dan zou je kunnen denken: dat is net buiten de gestelde periode, meteen de eerste dag dat het zou mogelijk zijn.”

“Neen dus, je gaat toch niet tot de dag voor Waregem Koerse alles verbieden voor grote groepen en dan ineens nog geen 24 uur later toelaten dat er zomaar 40.000 mensen en meer naar de hippodroom in de Holstraat komen. Dat kan niet. Vandaar dat wij als stadsbestuur in elk geval negatief advies geven. Waarom er dan een vergadering is donderdag 16 april? Omdat 1 september net buiten de gestelde limiet valt en de organiserende Waregem Koersemaatschappij moet beslissen. Maar die weet intussen wel wat ons advies zal zijn. Omdat de gezondheid van de mens primeert! Dat wil ik duidelijk benadrukken.”

Afgeslankte versie?

Concreet betekent het ook dat de volledige week van de Waregem Koerse Feesten (laatste week augustus) zeker niet op de traditionele manier zal plaatsvinden. Of er een aangepaste, afgeslankte versie komt, is nog niet duidelijk, maar dat hangt aan een zijden draadje. Idem voor de kermis zelf, de jaarmarkt, het kinderevenement De Kleinste Steeple en andere manifestaties die integraal deel uitmaken van deze week.

Verder worden vanaf nu tot 31 augustus ook geschrapt: het Hype-O-Dream Festival (tot 25.000 bezoekers) van halfweg juli, de wekelijkse parkconcerten op maandag tijdens juli en augustus in stadspark Casier (Stationsstraat), Memorial Day op de begraafplaats Flanders Field begin mei en andere evenementen die altijd goed zijn voor een paar duizend toeschouwers.

(DJW)