Op Monumentendag kon het grote publiek voor het eerst een kijkje nemen in het knap gerestaureerde Vanneuvillehuis dat precies één dag eerder officieel voor geopend werd verklaard. Het heeft zo’n 20 jaar geduurd voor de droom van kunstenaar Walter Vilain eindelijk werd gerealiseerd: op deze geliefkoosde plek, zijn voormalige atelier, wilde hij een permanente expo met 70 van zijn werken en zijn eigen muurschilderingen. Helaas heeft hij het zelf niet meer mogen beleven, want hij overleed vorig jaar.
Een van de eerste bezoekers is Jan Loones, goede vriend van Walter Vilain, die zich persoonlijk sterk heeft ingezet om dit project te laten slagen. Jan heeft alle lof voor het resultaat. “Ik begrijp perfect waarom Walter deze plek koesterde”, zegt Jan. “Zijn vader Hector Vilain sloot destijds een erfpacht af met de Société Civile des Dunes de Coxyde et d’Oostduinkerke, om hier een huis te kunnen bouwen. Walter groeide op als kind van de zee en speelde dolgraag in de Noordduinen, waar hij zich als een vis in het water voelde. Hij bracht veel tijd door in het vissershuisje van zijn grootmoeder Octavia Vilain – Nys. Daar ligt trouwens de link met het ‘Jommekeshuis’ hier even verderop. In het huisje Nys – Vermoote ontdek je de verhalen van de striphelden van Jef Nys… maar Walter Vilain en Jef Nys waren ook familie: ze waren achterneven!”
Drijvende kracht achter de Stichting Paul Delvaux
Met een vleugje nostalgie dist Jan Loones in elke kamer verhalen van vroeger op… “Het huis heeft ook een bijzonder mooie ligging”, mijmert Jan. “De gemeente Koksijde vond het dus meteen een goed idee om dit pand aan te kopen, het te restaureren en er een collectie werken van Walter Vilain permanent tentoon te stellen. We hebben nog moeten vechten om een aantal exoten te vrijwaren achter het huis, want dat druist in tegen de principes van Natuur en Bos. Maar dat was nu net de favoriete plek waar Walter zich omringde met zijn bewonderaars, waar hij workshops gaf… Zelfs Prins Karel heeft nog les gehad van Walter. Er hangt een typerende foto in een van de kamers boven: Walter in het gezelschap van de prins, van Paul Delvaux, George Grard enz… Walter was dan ook de drijvende kracht achter de Stichting Paul Delvaux, de bezieler van de Westhoekacademie Koksijde… Hij heeft een aantal werken geschonken aan de gemeente onder bepaalde voorwaarden, onder meer om ze te exposeren in Ster der Zee. Walter was een veelzijdig kunstenaar: hij schilderde, beeldhouwde, componeerde, dichtte… en als je hier goed rondkijkt, vind je dat allemaal terug. In een aantal kamers ontdek je zijn muurschilderingen. De religieuze muurschilderingen staan in schril contrast met de naakten… Elke kamer kreeg een naam: de Delvauxkamer, de natuurkamer, de muziekkamer…”
Geen saai museum
Burgemeester Marc Vanden Bussche steekt een pluim op de hoed van zijn team medewerkers van de Dienst Cultuur en Erfgoed die voor de puike inrichting hebben gezorgd. En die hebben nog meer plannen… Het Vanneuvillehuis mag geen saai museum worden dat je één keer bezoekt. Er zijn al plannen in de maak om er workshops te organiseren, de unieke ligging maakt er de perfecte plek van om er natuureducatieve projecten aan te koppelen en natuurwandelingen. De link met het huisje Nys – Vermoote zal ook worden gelegd.
Info: www.visitkoksijde.be/vanneuvillehuis – cultuur@koksijde.be – tel. 058 53 34 40
Open Monumentendag
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier