Parkbegraafplaats krijgt sterretjestuin en begraafbos: uitbreiding moet klaar zijn tegen december
De parkbegraafplaats in de Hansbekestraat wordt uitgebreid met een sterretjestuin en begraafbos. De gemeenteraad heeft het bestek, de raming en de plannen unaniem goedgekeurd. Landschapsarchitect Andy Malengier zorgde voor de toelichting. De kostprijs is geraamd op 121.184,97 euro, btw inbegrepen. Bedoeling is dat alles klaar is in december.
De parkbegraafplaats werd afgewerkt in 2001 en was een ontwerp van Andy Malengier, iemand met heel wat referenties. Opgegroeid in Wervik en met kantoor in Zonnebeke. “Zoveel jaar later stellen we vast dat ook de funeraire wereld mee evolueert”, zegt hij. “Bijkomende vormen van begraven krijgen stilaan een vaste plek op de begraafplaatsen. Zoals het begraven van sterrenkindjes in een sterretjestuin en het begraven van biologische afbreekbare urnen in een begraafbos.”
De vraag voor een begraafbos kwam er eerder al van Ann Degroote en Bert Verhaeghe (beiden Team 2030). In opdracht van de stad werd een ontwerp gemaakt om deze twee vormen van begraven op de parkbegraafplaats te integreren. “Daarmee wil het stadsbestuur aansluiten bij de evolutionaire ontwikkelingen binnen de funeraire wereld”, zegt Malengier.
“Een belangrijk uitgangspunt tijdens de ontwerpfase was het unieke karakter van de parkbegraafplaats te behouden, en ook nadat de sterretjestuin en het begraafbos gerealiseerd zijn de indruk te wekken dat alles er altijd zo bij heeft gelegen.”
Troostende haiku
Een sterretjestuin biedt de mogelijkheid om sterrenkindjes te herdenken, kindjes die tijdens de zwangerschap overleden zijn. “Aan de inkom van de sterretjestuin bevindt zich een symbolische inkompoort”, aldus de ontwerper. “Eenmaal de bezoeker deze poort voorbij wandelt, overkomt hem of haar de gewaarwording dat er een bijzondere plaats betreden wordt. De ene zuil is voorzien van het opschrift STERRETJESTUIN. De tekst voor op de andere zuil schreef ik in de vorm van een troostende haiku (Japanse dichtvorm, red.): ‘ik ben niet alleen, tussen bloesems en vlinders, fonkelende ster’.”
“We willen de indruk wekken dat alles er altijd zo bij heeft gelegen” – Andy Malengier, landschapsarchitect
“Voorbij de poort merkt de bezoeker een verzamelmonument voor stenen op, waarin talloze rivierkeien liggen, in verschillende kleuren. Ouders, broers en zusjes, kunnen een steen nemen en op het grafmonument leggen. Een tastbare herinnering aan hun sterrenkindje.”
“Die interactie stimuleert de betrokkenheid bij het herdenken van het kindje. De stenen dragen niet alleen bij tot de uniciteit van het monument, maar vormen ook gezamenlijk een symbolisch pad dat de verbondenheid benadrukt. Hiermee verkrijgt het rouwproces troost en betekenis en symboliseert het de eenheid van leven en dood, of het menselijke.”
Links en rechts van de centraal geplaatste sterretjesmonumenten, tussen de bestaande beukenhagen, kunnen de ouders hun sterrenkindje begraven. In dit gedeelte van de parkbegraafplaats zullen ook kinderen begraven worden. Ook op die kindergraven kunnen de herdenkingsstenen gestapeld worden.
Afbreekbare urnen
Een begraafbos biedt de mogelijkheid tot een meer natuurlijke wijze van begraven. Biologisch afbreekbare urnen kunnen er begraven worden.
“Aan de inkom van het begraafbos bevindt zich ook een symbolische inkompoort”, aldus Malengier. “Als de bezoeker deze poort voorbij wandelt, overkomt hem of haar ook hier de gewaarwording dat er een bijzondere plaats betreden wordt. De ene zuil draagt het opschrift BEGRAAFBOS. De tekst voor op de andere zuil schreef ik ook in haiku-vorm: ‘één met de natuur, tussen bomen en vogels, vliegende engel’. Voorbij deze poort kom je in een bosje van meerstammige Himalayaberken, identiek aan de berken die al 23 jaar groeien op het einde van twee andere symbolische assen op de parkbegraafplaats. Een zitbank sluit de as gericht op de sterretjestuin af.”
“In de daarnaast liggende bosrijke zone staat een herdenkingsmonument waarop naamplaatjes aangebracht kunnen worden van overledenen wier assen in het bos begraven zijn. In de zomer zal er frequent een graspad door het bos gemaaid worden om de toegankelijkheid te verzorgen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier