‘Pan Adientje’ is dé eyecatcher op recreatief rustpunt Zwynswege: “Het is mijn eigen interpretatie van een vis”

‘Pan Adientje’ is de blikvanger op het nieuwe recreatieve rustpunt Zwynswege. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Het recreatieve rustpunt in De Panne met de nieuwe naam ‘Zwynswege’ werd feestelijk geopend door het lokaal bestuur, samen met de buurtbewoners en betrokken partners.

Nadat het lokaal bestuur in 2021 de grond met bijhorende krotwoning op de hoek van de Burgweg en Noordhoekstraat in De Panne had gekocht, werd de woning gesloopt. Het team Technische Dienst heeft de verloederde site omgetoverd tot een recreatief rustpunt met buurtfunctie.

Fietsers, wandelaars en andere passanten kunnen voortaan langs de wandelpaadjes tot rust komen in de groene omgeving en pauzeren op de picknickbanken. De locatie is een kruispunt van fietsroutes en een ideale stopplaats voor fietsers, want er is een ruime fietsparking.

Eyecatcher

Blikvanger op de site is ‘Pan Adientje’. Met ter plekke gevonden brokstukken en ander recyclagemateriaal ging kunstenaar Patrick Steen aan de slag om een monumentaal kunstwerk te realiseren voor de opgewaardeerde site. Hij gebruikte ijzerstaven, het derdepunt van een tractor voor de ogen, ploegscharen voor de vinnen, uiteinden van pikhouwelen voor de tanden… en na maanden slijpen, vijlen en lassen is Pan Adientje dé eyecatcher op de site. “In een ver verleden werden aangespoelde vissen door de bewoners van Adinkerke gevild en in de pan(ne) gebraden: vandaar de naam”, vertelt Patrick Steen. “Het kunstwerk is geen orka, geen haai, ook geen typische walvis, want zijn staart staat recht. Het is mijn eigen interpretatie van een vis. Terwijl er aan de kust meer en meer grote vissen aanspoelen, is dit een blijvend exemplaar.”

De naam ‘Zwynswege’ werd geselecteerd na een bevraging bij de burgers. Wellicht is ‘Zwinsweg’ de oudste plaatsnaam die in Adinkerke terug te vinden is. De weg ligt op de locatie waar zich na de Duinkerkse transgressies een zwin bevond. Het was ook lange tijd de grensweg met het domein van de Duinenabdij. In de middeleeuwen veranderde de naam omdat het Svinckxhof, dat zich op deze weg bevond en eigendom was van de gravin van Iseghem, moeilijk geassocieerd kon worden met een zwijn.

“Trots”

Burgemeester Bram Degrieck: “Zwynswege is – opnieuw – een bijzonder gesmaakte herinrichting van het publiek domein. Tijdens de voorbije legislatuur investeerden we fors in de leefomgeving van de buurtbewoners in Adinkerke. Met de heraanleg van de omgeving rond de Vijvers Markey, de Groene Corridor en Zwynswege zorgden we voor meer plaats voor ontmoeting en rust, en daar zijn we trots op. We hopen dat de buurt er veel gebruik van maakt en er goed voor zorgt.”

Wim Janssens, schepen van Openbaar Domein: “We hebben hier van een oud vuil ‘hoeksje’ een mooi nieuw ‘hoeksje’ gemaakt. Met de steun van de Provincie, met mankracht van onze eigen Technische Diensten, met een originele creatie van een bijzonder kunstenaar en onder het toeziend oog van de Adinkerkenaren werd Zwynswege gecreëerd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier