Overzicht: maatregelen verlengd tot 3 mei, tuincentra weer open, geen zomerfestivals

De maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden verlengd tot en met 3 mei. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist. Tuincentra en doe-het-zelfwinkels mogen weer open en er wordt beperkt bezoek toegelaten in woonzorgcentra. Tot het einde van de zomervakantie worden geen massa-evenementen meer toegelaten.

De Nationale Veiligheidsraad kwam woensdagnamiddag bijeen. © belga

De bestaande inperkingsmaatregelen worden verlengd tot en met 3 mei, bevestigde premier Sophie Wilmès. “Het is zeer duidelijk dat de crisis nog niet achter ons ligt”, zegt ze. “We moeten ons even hard blijven inzetten. Onze beslissingen zijn ook nu weer gebaseerd op het advies van de experts die ons al sinds het begin van de crisis begeleiden. Altijd met het gemeenschappelijk belang voor ogen.”

“Het waren lastige weken, maar we hebben volgehouden”, aldus nog de premier. “Het eerste doel is bereikt: het virus afremmen. We plukken nu de vruchten van onze inspanningen: het aantal hospitalisaties daalt elke dag en zit nu al op de helft van tijdens de piek. Helaas vallen er nog elke dag doden en worden er nog elke dag mensen opgenomen. En achter alle cijfers zitten mensen die lijden. En zorgverleners die hard werken om leven te redden.”

Tuincentra en rusthuizen

Om het leven voor de bevolking wat draaglijker te maken, mogen tuincentra en doe-het-zelfwinkels wel weer openen, onder dezelfde voorwaarden als voedingswinkels. Met andere woorden: met een beperkt aantal bezoekers en voldoende afstand tussen iedereen.

Bovendien mogen bewoners van woonzorgcentra straks bezoek krijgen van één persoon, op voorwaarde dat die niet ziek is. Die regeling geldt ook voor bewoners van instellingen voor mensen met een beperking. “We mogen de gevolgen van de inperkingsmaatregelen op het psychische welzijn van mensen niet negeren”, aldus de premier.

De premier benadrukt wel dat dit géén versoepeling van de bestaande maatregelen inhoudt. “Alle bestaande regels blijven onveranderd en moeten tot en met 3 mei gerespecteerd worden. De politie blijft daarover waken.”

Exitstrategie

De premier kijkt ook al naar de verdere toekomst. Samen met experts wordt een exitstrategie uitgedokterd, waarbij de bestaande inperkingsmaatregelen stelselmatig kunnen afgebouwd en versoepeld worden. Zo wordt bekeken wanneer onder meer horecazaken de deuren weer kunnen openen. Vast staat dat massa-evenementen, zoals festivals, tot en met 31 augustus niet kunnen plaatsvinden.

In de periode waarin de maatregelen worden versoepeld, wordt het dragen van mondmaskers aangeraden in situaties waar geen veilige afstand kan gegarandeerd worden. Zelf een mondmasker maken? Dat doe je zo.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.