Zo maak je een veilig mondmasker in 10 simpele stappen

In 10 eenvoudige stappen tonen we hoe je zelf een veilig mondmasker kan maken. (GF)
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Mondmaskers kunnen een belangrijke rol gaan spelen eenmaal de coronamaatregelen stelselmatig versoepeld worden, zegt premier Sophie Wilmès. Maar hoe maak je zelf een veilig exemplaar? Een stappenplan, met tips van de FOD Volksgezondheid en naaimagazine La Maison Victor.

Ja, het is nuttig om zelf een mondmasker te maken. “Zelfgemaakte maskers zijn zeer nuttig voor wie ziek is en thuis zit”, meldt de FOD Volksgezondheid. “Zo kunnen de professionele maskers voorbehouden worden voor gezondheidswerkers. Zij zorgen namelijk dag in dag uit voor de patiënten en zijn essentieel voor de gezondheid van de hele bevolking. Heeft u thuis nog een voorraad? Breng hem dan naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.”

“Zelfgemaakte maskers zijn zeer nuttig voor wie ziek is en thuis zit. Zo kunnen de professionele maskers voorbehouden worden voor gezondheidswerkers”

Hoe maak je nu zo’n masker? We leggen het uit in 10 makkelijke stappen. Het patroon van de FOD Volksgezondheid kan je hier downloaden. Ook naaimagazine La Maison Victor maakte een sjabloon. Je kunt het hier downloaden.

Stap 1: neem een A4-blad, stof en schaar

Voor het maken van een mondmasker heb je geen speciaal patroonpapier nodig. Neem een A4-pagina en teken daar twee rechthoeken op: één van 20 x 18,5 cm (binnenste lap), een van 20 x 20,5 cm (buitenste lap). Knip de twee rechthoeken uit en leg ze op je stof. Teken de randen af en knip de twee rechthoeken uit.

Tips:

· Om snel te weten wat de binnen- en buitenkant van je masker is, gebruik je het liefst twee verschillende kleuren stof.

· Keukenhanddoeken geven een betere bescherming dan bepaalde katoenen stoffen. Zijde en synthetische stoffen beschermen minder goed.

· Filtermaterialen, zoals een stofzuigerzak, in het masker verwerken is een goed idee.

· Meerdere lagen stof bieden een betere bescherming dan een enkelvoudige laag. Maar let op, maak het mondmasker ook niet te dik. Hele dikke lagen maken het moeilijker om door te ademen en zijn onaangenaam om een langere tijd te dragen. Vermijd te dikke lagen die je doen zweten of jeuk geven, want dan zal je onbewust je gezicht aanraken. En dat willen we net vermijden.

Stap 2: bereid je stoffen voor

Zo maak je een veilig mondmasker in 10 simpele stappen

Zoals je op het patroonkan zien, moeten op de twee uitgeknipte stoffen hulplijnen getekend worden. Op elke stof teken je een boord op een halve centimeter af. Die zullen straks gebruikt worden om de twee stoffen aan elkaar te naaien.

Het mondmasker heeft plooitjes nodig, zodat het mooi kan aansluiten. Op de binnenste lap, de kleinste, teken je op de kortste zijden (18,5 cm) een streepje op 6 cm, 8 cm, 9 cm, 11 cm, 12 cm en 14 cm. Op de buitenste lap, de grootste, teken je op de kortste zijden (20,5 cm) een streepje op 4,5 cm, 6,5 cm, 7,5 cm, 9,5 cm, 10,5 cm en 12,5 cm.

Ons masker heeft ook een kleine omslag nodig, waar we een vervangbare filter in kunnen stoppen. Zo blijft die mooi zitten. Het werkt als een kleine kussensloop. Daarvoor moet op de grootste lap ook nog een streepje getekend worden op 18 cm op de kortste zijden (20,5 cm).

Stap 3: naai de omslag

Zo maak je een veilig mondmasker in 10 simpele stappen

We beginnen met de omslag. Neem de buitenste lap en plooi de stof volgens het lijntje die we op 18 centimeter getekend hebben. Naai aan de zijden vast en niet over de volledige lengte. Hierin komt straks onze vervangbare filter.

Stap 4: naai de twee stoffen aan elkaar

Zo maak je een veilig mondmasker in 10 simpele stappen

Naai de twee stoffen aan elkaar, op de naadlijn van 0,5 centimeter die we zopas afgetekend hebben. Let erop dat onze omslag aan de binnenkant zit als we het straks dichtplooien.

Stap 5: tijd voor de plooitjes

Zo maak je een veilig mondmasker in 10 simpele stappen

De moeilijkste stap: het maken van de plooitjes. Die zijn belangrijk omdat ze zullen zorgen dat ons masker mooi aansluit.

Plooi de stof samen volgens de eerder afgetekende lintjes en het bijhorende voorbeeld. Naai de plooien aan de zijkant vast.

Zo maak je een veilig mondmasker in 10 simpele stappen

Stap 6: bevestig de linten

Zo maak je een veilig mondmasker in 10 simpele stappen

Op de buitenste lap, de grootste, bevestigen we nu onze linten. Doe dit naast onze afgetekende zoomboord op 0,5 cm. Die hebben we straks nodig om onze twee lappen aan elkaar te bevestigen.

Tip:

Maak dat de linten lang genoeg zijn, zodat het masker vlot geknoopt en losgemaakt kan worden. Het afnemen van het masker kan daardoor gebeuren met de handen op een veilige afstand van het hoofd.

Stap 7: naai de lappen aan elkaar

Zo maak je een veilig mondmasker in 10 simpele stappen

Het is tijd voor de afwerking. Vouw het mondmasker samen en stik de twee zijkanten aan elkaar vast. Opgelet: stik de onderkant niet vast. Onze omslag moet vrij blijven.

Stap 8: was en plaats de filter

Vooraleer we het masker gebruiken, moeten we dit wassen op een kookprogramma (90°). Eenmaal droog, kunnen we de vervangbare filter in ons mondmasker stoppen.

Stap 9: gebruik het masker

Zo maak je een veilig mondmasker in 10 simpele stappen

Zorg dat het mondmasker goed aansluit rond de neus en de kin. Je moet met mond en neus door het mondmasker ademen.

Tips:

· Was je handen grondig – ongeveer 20 seconden – met water en zeep alvorens het masker aan te raken.

· Raak de binnenkant van het masker niet aan. Je herkent de binnenkant aan de kleur.

· Gebruik de uiteinden van de linten om het masker aan te brengen en eventueel te verschuiven op je gezicht. Hou je handen zo ver mogelijk van je gezicht.

· Draag het masker alleen wanneer het nodig is. Als je alleen bent, is dit niet nodig.

Stap 10: onderhoud het masker

Het is essentieel het zelfgemaakt masker elke dag te wassen op een kookprogramma (90°).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.