Schepen Patrick Benoot (63) overleden: “Niets wees erop dat het plots zo snel zou gaan”

In het ziekenhuis is Patrick Benoot afgelopen nacht overleden. Hij was schepen van personeel, sport en landbouw. Bij de man werd kanker vastgesteld. © gf gf
Redactie KW

In het ziekenhuis is Patrick Benoot afgelopen nacht overleden. Hij was schepen van personeel, sport en landbouw. Bij de man werd kanker vastgesteld. “Hij was positief en heel goedlachs, ook de laatste maanden toen het verdict z’n leven veranderde.”

Patrick Benoot was bankdirecteur bij Crelan in Ieper, zetelde voor de liberalen in de gemeenteraad van 1995 tot 2000 en van 2012 tot 2018. Na de historische verkiezingsoverwinning van Open Ieper werd Benoot voor het eerst schepen in een coalitie met Vooruit en N-VA. Hij werd onder meer bevoegd voor sport, landbouw en personeel. Als voorzitter van autonoom gemeentebedrijf Vauban bereidde hij de bouw van het nieuwe zwembad voor. Bij de man werd kanker vastgesteld. Hij lag op de intensieve afdeling van het ziekenhuis voor bijwerkingen van zijn chemobehandeling en kreeg er afgelopen vrijdagnacht een hartstilstand.

Grote eer

“Ik ben enorm aangedaan door het plotse overlijden van Patrick”, reageert partijgenoot en burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper). “Ik ken hem persoonlijk al meer dan 25 jaar. Nadat ik afstudeerde werkte ik zelfs een jaar op zijn kantoor. Hij was positief en heel goedlachs, ook de laatste maanden toen het verdict z’n leven veranderde. Schepen worden was voor hem een grote eer en hij deed zijn taken gepassioneerd. Hij stond altijd klaar om te luisteren en te helpen. Ik wens z’n familie en vrienden veel moed toe.”

“Een fantastische collega”, aldus een emotionele Diego Desmadryl, collega-schepen van Open Ieper. “Op zo’n moment wordt politiek erg relatief.”

Strijdvaardig

“Ik bracht geregeld zijn post van het stadhuis naar hem thuis”, zegt schepen Eva Ryde (N-VA). “Ik vroeg wat ik nog kon doen. Binnenspringen, zei hij. Ik ben afgelopen maandag nog bij hem geweest. Ik ben blij dat ik dat nog gedaan heb. Hij was heel optimistisch, strijdvaardig en vol plannen. Niets wees erop dat het plots zo snel zou gaan. Ik had een goede click met hem. Hij was een aangename collega.”

“Ik leerde hem kennen toen ik nog achter de schermen van de politiek werkte”, aldus schepen Dimitry Soenen (N-VA). “Onze bevoegdheden lagen nauw bij elkaar. Na elk debat kwamen we tot compromis en achteraf konden we steeds nog iets drinken en over koetjes en kalfjes babbelen.”

Hard gemist

“Patrick was één jaartje jonger dan ik en onze wegen kruisten zich al vele jaren”, vertelt schepen Philip Bolle (Vooruit). “Ook voor hem was schepen worden een droom die in vervulling ging na een leven lang oppositie voeren. We kenden elkaar ook als tevreden klant en goede verzekeraar. Dienstvaardig boven alles. En zo stil als hij vaak was in het wekelijkse college van burgemeester en schepenen, zo flamboyant kon hij zijn in zijn private omgang met vrienden. Hij zal door velen hard gemist worden.”

Fijne mens

“Met het overlijden van Patrick verliezen we niet enkel een gewaardeerde collega maar bovenal een fijne mens”, stelt Katrien Desomer, fractieleider van CD&V. “Hij was een vechter en was er zo van overtuigd dat hij dit gevecht zou winnen. Want het leven was veel te mooi. Maar het heeft niet mogen zijn. Het is echt jammer en veel te vroeg. We denken dankbaar aan hem terug. Onze gedachten gaan uit naar Caroline en de familie.”

“Er zal aanstaande zaterdag afscheid worden genomen van Patrick om 10.30 uur in beperkte kring”, laat Uitvaartzorg Leo weten. “Zij die dat wensen kunnen de dienst volgen via de livestream.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier